Helena Christensen – et skarpt øje for detaljen

 

Helena Christensen har rejst i hele verden. Som fotomodel og fotograf. Hun ved, hvad et godt billede og veldesignet tøj har tilfælles – detaljerne.  

 

Stil og kreativitet går hånd i hånd i Helena Christensens liv. Hun er mest kendt som model. Alene i 90'erne optrådte hun på over 600 magasinforsider i hele verden. Hun har rekorden i at være på forsiden af ELLE – hele 117 gange er det blevet til. Men Helena Christensen stod faktisk bag kameraet længe inden, hun stod foran det, og i dag rejser hun aldrig uden også at fotografere. 

Som fotograf, supermodel og designer ved hun, at et godt billede afhænger af præcis det samme som et godt outfit – detaljerne. Det er i detaljerne, man mærker kvaliteten. 

– Det, jeg elsker ved at fotografere, er, at man kan fastholde et øjeblik og se på det resten af livet. Livet ændrer sig, når du bruger et kamera. Det forlænges. Og så elsker jeg, at man aldrig ved, hvad der kommer med på billedet, og at alle detaljer bliver vakt til live gennem kameralinsen.

Efter en lang karriere som model er det nu dig, som står bag kameraet. Hvad har du med fra din tid som succesfuld model, som du kan bruge i rollen som fotograf? 

– Det kvindelige blik viser et andet perspektiv. Måske et mere blidt perspektiv. Det virker som om, at kvinder, der fotograferes af kvinder, udstråler en ægte og hengiven ærlighed.

Hvad kan du bedst lide at fotografere?
– Jeg elsker at tage portrætter af kvinder i naturen. Det føles på en eller anden måde så rigtigt at placere en kvindeskikkelse mellem alle de organiske former og figurer.

Du har både haft en vintagebutik og en lang modelkarriere. Hvordan ser du på stil?
– Stil er så personligt, og alle har deres egen idé om, hvad det er. Det er det, jeg godt kan lide, at du kan style dig, som du vil, fordi din stil er en forlængelse af dig selv, og udtrykker hvordan du har det.

Hvordan er din stil?
– Jeg bruger som regel farvestrålende mønstre og kombinerer forskellige stilarter. Jeg er helt vild med vintage og unikatøj. Jeg har dage, hvor jeg foretrækker enkelt, komfortabelt og sommetider maskulint tøj. Andre dage bruger jeg masser af blomstermønstre, farver og lange fejende kjoler.

Hvor vigtig er kvalitet?
– Kvalitet er alt. Det får dig til at værdsætte tøjet mere – fornemmelsen, håndværket, måden det bliver gammelt på. Detaljerne er afgørende, det kan være en sjovt placeret lynlås, en farvestrålende søm eller en uventet form … Detaljerne gør hele forskellen.

Hvilke typer briller kan du bedst lide?
– Tidligere brugte jeg aldrig solbriller, men nu elsker jeg dem. Jeg har en tendens til at foretrække lidt større modeller gerne med vintage-look. De passer bedst til min ansigtsform, synes jeg. 

Apropos stil: Du kommer fra Danmark, som er kendt for tidløst møbeldesign. Hvordan ser du på dansk stil?
– Jeg er ikke minimalist, for jeg er alt for glad for ting. Jeg har rejst hele mit liv og er helt afgjort en tingfinder. Jeg får altid øje på noget, jeg gerne vil have med hjem. Det er som små minder, der følger med mig hjem. Men jeg elsker dansk design, som ofte inspirerer mig. 

Findes der en dansker, hvis stil du beundrer og har lyst til at fotografere?
– Jeg elsker Suzanne Brøggers stil, tanker og skønhed. Der er så mange danskere med fantastisk stil og vidunderlige ansigter – det ser man straks, når man går nedad gaden. 

Du har boet flere steder i verden bl.a. i Monaco og på Manhattan. Men du vender altid tilbage til Danmark. Hvorfor?
– Danmark er på mange måder simpelthen bedst. Der er en coolness her, en integritet og en ærlighed, du ikke finder mange andre steder. Du forelsker dig, fordi du har det godt her. Og "hygge" er ikke nogen ny, skør trend, der lige er opfundet. Det danske gemyt er ægte, og hvis du ikke er vokset op med det og har mærket det på din egen krop, kan du ikke beskrive det ordentligt. 

BOOK EN SYNSUNDERSØGELSE HER

Vælg nærmeste butik