Populære søgninger
kvinde ser på sin computer

Skærmbriller

Skærmbriller er specielt udviklet til at give dine øjne de bedste arbejdsforhold foran computeren.

Skærme er blevet en fast del af vores hverdag, og de fleste af os bruger rigtig mange timer foran computeren, tabletten og smartphonen hver eneste uge. Imidlertid kan det give både trætte og irriterede øjne, hovedpine og andre gener at stirre ind i en skærm hele dagen – men heldigvis kan disse afhjælpes med en god skærmbrille. Skærmbriller er nemlig specielt udviklet til at give dine øjne de bedste arbejdsforhold foran computeren.

Alt det, du og din arbejdsgiver har glæde af at vide om skærmbriller
Vidste du, at din arbejdsgiver skal betale din skærmbrille, hvis styrken eller glastypen skal være anderledes end i din egen (private) brille?

Skærmbriller til skærmbrug
Skærmbriller har en anden styrke end dine private briller og glassets opbygning er anderledes.

Hvis du er medarbejder/ansat
Kontakt din arbejdsgiver og spørg til ordningen om arbejdsgiverbetalte skærmbriller. Hvis din arbejdsplads ikke har en sådan aftale, kan du gøre opmærksom på denne side og bede rette vedkommende om at kontakte os for mere info. Det er i øvrigt arbejdsgiveren, der bestemmer hvor brillen må købes og til hvilken pris.

Er du arbejdsgiver? Få en skærmbrilleaftale til din virksomhed

Få en aftale om arbejdsgiverbetalte skærmbriller med Profil Optik. Hos os får du et forslag til en gratis fastprisaftale, så du som arbejdsgiver kender udgiften til en skærmbrille på forhånd. Samtidig sikrer du, at medarbejderne får mange forskellige stel og glastyper at vælge imellem. 

Ring eller skriv til os, så sender vi materiale eller tilbyder et uforpligtende møde, hvor vi fortæller mere om fordelene ved en skærmbrilleaftale for dig og dine medarbejdere. Aftalen om skærmbriller kan som et ekstra firmagode for eksempel også indeholde rabat på medarbejdernes private briller – og den gælder naturligvis i alle Profil Optiks butikker i hele landet.

Kontakt Pernille Schwerdfeger på telefon 4188 4826 eller på pesc@profiloptik.dk.

 

Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 1108 af 15. december 1992

(UDDRAG)

  • § 6. Den ansatte har ret til en passende undersøgelse af øjne og syn:
  • inden arbejdet ved skærmterminalen påbegyndes
  • med jævne mellemrum herefter, og
  • når der opstår synsproblemer, der kan skyldes arbejdet ved skærmterminalen.
  • Stk. 2. Undersøgelsen skal foretages af en person med de fornødne kvalifikationer.
  • Stk. 3. Den ansatte har ret til en øjenundersøgelse hos en speciallæge, hvis den i stk. 1 og 2 nævnte undersøgelse viser, at dette er nødvendigt.
  • Stk. 4. Den ansatte skal have udleveret specielle synskorrigerende hjælpemidler, herunder briller eller kontaktlinser, som er beregnet til det pågældende arbejde, hvis de i stk. 1 - 2 eller stk. 3 nævnte undersøgelser viser, at dette er nødvendigt, og hvis den ansattes egne briller eller kontaktlinser ikke kan anvendes.
  • Stk. 5. Arbejdsgiveren skal sikre den ansatte adgang til de i stk. 1 - 3 nævnte undersøgelser uden udgifter og så vidt muligt inden for normal arbejdstid og har desuden pligt til at sørge for, at den ansatte får udleveret de i stk. 4 nævnte briller eller kontaktlinser uden omkostninger for den ansatte.
  • Stk. 6. §§ 9 - 10 om undersøgelsesresultater i bekendtgørelse nr. 1165 af 16. december 1992 om arbejdsmedicinske undersøgelser gælder ikke for de i stk. 2 nævnte undersøgelser.

Hvornår har jeg brug for skærmbriller?

Hvis du oplever, at du bliver træt i øjnene, får hovedpine, at dine øjne bliver irriterede eller lysfølsomme, eller at du får ondt i nakken eller ryggen, når du stirrer ind i en skærm i længere tid, så kan det meget vel være et tegn på, at du skal bruge skærmbriller. Dine øjne kan desuden føles røde og tørre, og det er ikke unormalt, at du kan mærke en brændende fornemmelse eller får lyst til at gnide dig i dem i tide og utide.

Generne opstår ikke kun, fordi du anstrenger dine øjne i mange timer ad gangen, men også fordi de irriteres af det blå lys fra skærmen. Eventuelle muskelsmerter kan desuden skyldes, at din arbejdsstilling er unaturlig, fordi du har problemer med at fokusere på skærmen og derfor læner dig for meget forover eller bøjer i nakken.

Hos Profil Optik kan vores dygtige optikere hjælpe dig med at fastslå, om du har behov for en skærmbrille, som skåner dine øjne, når du arbejder. Book en synsprøve allerede i dag.

Skærmbriller med og uden styrke

Selvom du har brug for en skærmbrille, er det dog ikke ensbetydende med, at dit syn fejler noget. Du behøver hverken være langsynet eller nærsynet, men kan i stedet bruge skærmbriller uden styrke. Skærmbrillerne fungerer på den måde, at de filtrerer størstedelen af det blå lys fra skærmen fra, så dine øjne belastes mindst muligt. Det kan måske i starten føles lidt underligt at bruge briller foran skærmen, hvis du ellers har perfekt syn, men du vil hurtigt kunne mærke forskellen.

Egentlig kan du sammenligne skærmbriller uden styrke med et par gode løbesko – de et stykke nødvendigt udstyr, som du skal bruge, når du dyrker en bestemt aktivitet, så du ikke gør skade på dig selv. Hvis du allerede bruger briller eller læsebriller, kan du naturligvis også købe skærmbriller med styrke. Vær dog forberedt på, at styrken i dine skærmbriller formentlig vil være en anden, ligesom glassets opbygning også vil være anderledes end i dine almindelige briller.

Er jeg i risikozonen for at udvikle synsproblemer?

Som udgangspunkt kan alle få brug for en skærmbrille, uanset alder og arbejdsform. Ikke desto mindre vil folk over 40 år oftere opleve problemer med at fokusere, trætte øjne og hovedpine, når de tilbringer mange timer foran en skærm. Det skyldes, at vores syn uundgåeligt forringes med alderen, fordi øjenlinsen bliver mindre fleksibel og får sværere ved at tilpasse sig forskellige synsafstande. Det kaldes normalt ”alderssyn” eller presbyopi – og det er noget, som alle mennesker vil opleve med tiden.

Normalt kan alderssyn afhjælpes med en god læsebrille. Imidlertid kan du også have stor gavn af skærmbriller med styrke, hvis du er over 40 år, da almindelige læsebriller ikke filtrerer det blå lys fra skærmen og derfor ikke skåner dine øjne på samme måde som en skærmbrille.

Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg køber skærmbriller?

Det er først og fremmest vigtigt, at du fortæller din optiker, hvad dine skærmbriller skal bruges til, når du skal have hjælp til at finde det perfekte par. Det er nemlig slet ikke uvæsentligt, om de er til arbejdsbrug foran computeren, fritidsbrug med tabletten eller andre særlige formål, da det for eksempel kan have indflydelse på, hvor stor afstand der er mellem skærmen og dine øjne. Derudover er det naturligvis afgørende, at dine skærmbriller bliver tilpasset dit individuelle syn og afstanden mellem dine øjne, så du ikke giver dig selv nye synsproblemer.

Hos Profil Optik kan vores dygtige medarbejdere sørge for, at du får et par skærmbriller med hjem, som passer helt perfekt til dig. Kig forbi din lokale butik, så hjælper vi dig med at finde en skærmbriller, som er både klædelig og god for dine øjne.

Sådan passer du på dig selv, når du sidder foran skærmen

Der er ingen tvivl om, at skærmbriller kan gøre meget for at skåne dine øjne, når du arbejder ved computeren hele dagen. Imidlertid er det også vigtigt, at du for eksempel sørger for at holde flere små pauser væk fra skærmen, så dine øjne ikke overanstrenges. 

Det kan desuden altid være en god idé at rejse sig op at gå lidt rundt, så du ikke sidder i den samme stilling i flere timer ad gangen. Hvis du før har haft problemer med at fokusere og derfor har siddet foroverbøjet for at komme tættere på skærmen, er det vigtigt, at du er opmærksom på at bryde den ”dårlige vane” og sidde korrekt, når du først har fået skærmbriller.

Det bør du og din arbejdsgiver vide om skærmbriller

Vidste du, at din arbejdsgiver faktisk skal betale din skærmbrille, hvis styrken eller glastypen skal være anderledes end i din egen private brille? Det skyldes, at du som ansat ifølge Arbejdstilsynets bekendtgørelser har ret til at få udleveret specielle synskorrigerende hjælpemidler af din arbejdsgiver, hvis optikerens undersøgelser viser, at det er nødvendigt for at skåne dit syn. Du har desuden ret til at få undersøgt dit syn, hvis du har mistanke om, at du har behov for skærmbriller. Hvis det viser sig, at du rent faktisk har brug for skærmbriller, er det dog arbejdsgiveren, der bestemmer, hvor skærmbrillen må købes og til hvilken pris.

Kontakt din arbejdsgiver og spørg til ordningen om arbejdsgiverbetalte skærmbriller, hvis du gerne vil vide mere. Hvis din arbejdsplads ikke har en sådan aftale, kan du gøre opmærksom på denne side og bede rette vedkommende om at kontakte os for yderligere information.

kvinde med briller

Overanstrengte øjne?

"Mange, som sidder med skærmarbejde hver dag, kommer til os, for at få hjælp til aflastning af deres overanstrengte øjne. Jeg mærker også, at dem der kommer med disse udfordringer, bliver yngre og yngre", siger Lina, som er optiker hos Profil Optik.