Få en god oplevelse med flerstyrkeglas


Det kan være svært for nogle at vænne sig til flerstyrkeglas, mens det for andre går som en leg. Takket være udviklingen har glassene i dag nået nye højder. Eksperternes råd er, at få flerstyrke briller så snart du mærker, at det bliver lidt sværere at læse og at satse på kvalitet og den nyeste generation af glas. Der er nemlig stor forskel på flerstyrkeglas.

Frem til 40-årsalderen er det mest almindeligt at have enkeltstyrkeglas eller slet ingen briller. Men på den anden side af 40 får de fleste aldersbetingede forandringer i øjnene og har derfor brug for læsebriller. Hvis man på det tidspunkt allerede har en synsfejl, f.eks. nærsynethed, er der brug for flerstyrke briller.

Flerstyrkeglas har den store fordel, at de gør det muligt at se godt på alle afstande. Men det er ikke altid problemfrit at vænne sig til flerstyrkeglas, og nogle oplever en "gyngende" fornemmelse.

– Det skyldes, at brillerne, på grund af synsfejlen, ofte bliver mere kurvede længere nede i glasset. Man kan sammenligne det med elefantensnabel, der jo har en krumning nederst, forklarer Hugo Schunnesson, produktchef i Essilor, som producerer brilleglas.

Flerstyrkeglas er blevet bedre og bedre, siden de blev opfundet. Alligevel er der situationer, der stadig kan opleves som en udfordring. Man kan f.eks. være nødt til at flytte blikket hurtigt mellem forskellige synsfelter i glasset, når man kører bil, og det kan være nødvendigt at løfte hovedet lidt, når man går ned ad en trappe. 

Godt at begynde tidligt med flerstyrkeglas

Jo dårligere man ser på læseafstand, når man får flerstyrkeglas, des mere kurvede er glassene, og des tydeligere bliver den "gyngende" fornemmelse. Gitte Sørensen. produktansvarlig hos Profil Optik, anbefaler derfor, at man begynder med flerstyrke, allerede når de første tegn på problemer med at læse viser sig. Hjernen og øjnene kan lettere vænne sig til glassene ved små forandringer. 

– Man bør desuden satse på rigtig gode glas. Jo bedre og mere moderne glas, des mere naturlig bliver synsoplevelsen, siger Gitte Sørensen.

Den bedste type patenterede Varilux-glas reducerer f.eks. den "gyngende" fornemmelse med op til 90 % og giver op til 50 % bredere synsfelt i forhold til tidligere generationer af Varilux-glas.

Vælg lidt større glas

Hvad skal man så være opmærksom på ved valg af stel til flerstyrkeglas?

– Små og smalle brillestel fungerer ikke så godt til flerstyrkeglas, fordi de ikke nødvendigvis giver tilstrækkelig plads i de forskellige synsfelter. Et lidt større stel er bedre, og med den aktuelle brillemode, der jo er kendetegnet ved store stel, er der overhovedet ingen problemer, siger Gitte Sørensen. Hun tilføjer, at der nu findes flerstyrke kontaktlinser, som fungerer vældig godt, hvis man ikke ønsker at bruge briller.

Hun understreger, at mens flerstyrke briller fungerer godt som en "alt i en"-løsning, er der situationer, som kræver specifikke briller for at optimere oplevelsen. Man kan simpelthen ikke ligge på sofaen og se tv gennem den del af de flerstyrke briller, der er beregnet til læsning. Løsningen er ekstra briller med enkeltstyrkeglas til afstandsbrug.

– Man kan faktisk opfylde specifikke behov med flerstyrke briller. Vi laver f.eks. specialglas til elektrikere og til medarbejdere i synshaller, som skal kunne se godt på nært hold, også når de ser opad, altså gennem den øverste del af brillerne, siger Gitte Sørensen.

flerstyrkeglas

Synsam og Essilor® arbejder med avanceret teknologi for at skabe de bedst mulige flerstyrkeglas til den enkelte.

  • Med måleinstrumentet EyeTech er det muligt at skræddersy glas. Instrumentet måler, hvordan stellet er placeret foran øjnene, samt øjnenes form og størrelse, så glassene er perfekt tilpasset til begge øjne og stellet, hvilket giver størst mulig præcision. 
  • Essilors serie Varilux®X™-serie med den indbyggede Nanoptix®- og Synchroneyes®-teknologi er et avanceret flerstyrkeglas, som reducerer den "gyngende" fornemmelse og giver et bredere synsfelt. Glasset tager desuden hensyn til, at det ene øje er dominant, for at give en naturlig og behagelig synsoplevelse.