Populære søgninger
et øje

Irriterede øjne

Insisterende kløen og prikken, eller sviende og brændende fornemmelser i øjnene kan have mange forskellige årsager – og ofte mere end én. Forbigående irritation i øjet er ofte harmløst, men vedvarende symptomer kræver behandling. Derfor bør du altid søge hjælp hos øjenlægen eller optikeren, hvis du oplever øjenirritationer, som ikke går over. Grundlæggende er milde irritationer i øjet forholdsvis ufarligt, men det kan nedsætte livskvaliteten drastisk og være et tegn på sygdom i øjet. Derfor er det altid en god idé at tage symptomerne alvorligt, så man ikke går rundt og lider unødigt, da irriterede øjne som regel kan afhjælpes, hvis årsagen indsnævres. Hos Profil Optik er vores dygtige optikere uddannede til at identificere mulige årsager til irriterede øjne, så vi kan hjælpe dig med at komme problemet til livs. Hvis vi ved undersøgelse vurderer, at dine irritationer måske kan skyldes begyndende sygdom i øjet, vil vi desuden altid henvise dig til en øjenlæge, så du kan få den hjælp, du har brug for.

Symptomer på irriterede øjne

”Irriterede øjne” kan i princippet dække over flere forskellige tilstande, hvor der opleves forbigående eller kronisk ubehag i øjet. Måske er øjnene røde og klør, eller måske plages man af en brændende eller sviende fornemmelse i øjeæblet. En almindelig klage blandt folk med øjenirritationer er for eksempel fornemmelsen af meget tørre øjne, eller følelsen af grus eller sand i øjet. 

Almindelige symptomer på irriterede øjne kan også være:

  • Røde øjne

  • Trætte øjne

  • Kløende og ømme øjne

  • En brændende, stikkende eller sviende fornemmelse i øjet

  • Hævelser i øjenområdet

  • Øjne, der føles våde eller løber i vand

  • Øjenlåg, der klistrer sammen, efter man har sovet

Fælles for alle symptomerne er, at de kræver nærmere undersøgelser af øjet, hvis årsagen skal identificeres - eller i hvert fald indsnævres. En øjenlæge kan fastslå, om øjenirritationerne skyldes decideret sygdom i øjet, men optikeren er altid et godt sted at starte, hvis du blot oplever mildt ubehag eller lette smerter i dine øjne. Er irritationerne ikke akutte og ikke forårsaget af sygdom, er der nemlig flere ting, du selv kan gøre for at for at afhjælpe problemet.

Sådan kan du undgå irriterede øjne

Selvom det kan være svært at forebygge eller forhindre irriterede øjne, når man ikke kender den direkte årsag, så kan man alligevel forsøge at prøve sig frem. Hos kvinder kan øjenirritation for eksempel være en allergisk reaktion på ingredienserne i et bestemt kosmetikprodukt – for eksempel en mascara, en øjenskygge eller lignende. Hvis man pludselig oplever irritation i øjenregionen, kan man derfor prøve at lade være med at bruge makeup i en periode for at se, om det har en effekt.

Irriterede øjne kan også være en reaktion på et dårligt indeklima. Sørg for at lufte ud jævnligt og gør grundigt rent, så dine øjne ikke generes at skidt eller støv. Lav luftfugtighed kan desuden virke irriterende på øjet, hvilket især kan være et problem om vinteren. Skru derfor ned for radiatoren og køb eventuelt en luftfugter, som kan tilføre dit indeklima lidt fugt.

En udbredt årsag til tørre og irriterede øjne kan desuden være overanstrengelse - for eksempel som resultat af for mange timer tilbragt foran en computerskærm på arbejdet. Her kan et par skærmbriller være en god løsning, så dine øjne ikke generes af skærmlyset eller belastes af en forkert læseafstand. Du kan desuden selv mindske risikoen for øjenirritation som følge af computerarbejde ved at holde hyppige pauser og minimere din skærmtid så vidt muligt, når du har fri.

Sygdomme, der kan give irriterede øjne

Det er dog som allerede nævnt ikke alle årsager til irriterede øjne, som du selv kan gøre noget ved. Der findes flere forskellige øjensygdomme, som kan resultere i øjenirritation – og det kræver hjælp fra øjenlægen at få dem diagnosticeret og behandlet.

Ofte gælder det dog ved øjensygdomme, at en tidlig diagnose er afgørende. Derfor er det vigtigt, at du enten opsøger en optiker eller en øjenlæge, hvis du har haft irriterede øjne i mere end en uge, så potentiel behandling kan igangsættes hurtigst muligt. Ved at kende symptomerne på de mest almindelige øjensygdomme, kan du desuden være ekstra opmærksom og søge hjælp med det samme, hvis du har mistanke om, at dine irriterede øjne skyldes sygdom.

AMD

Aldersbetinget Macula Degeneration – også kaldet AMD eller ”alderspletter” – er en øjensygdom, som hvert år rammer 12.000 danskere over 50 år. AMD kan give øjenirritation og skyldes forkalkning i øjet, som opstår hos mange mennesker i takt med, at de bliver ældre.

Der findes to forskellige slags AMD – tør AMD og våd AMD. Et meget almindeligt symptom på tør AMD er problemer med at læse, fordi bogstaverne ”hopper” eller ”danser.” Tør AMD kan ikke behandles, men kan udvikle sig til våd AMD, som er mere alvorligt. Et velkendt symptom på våd AMD er lige linjer, som for eksempel flagstænger eller lygtepæle, der pludselig fremstår buede.

Hvis du oplever symptomer på våd AMD, er det vigtigt, at du får en tid hos øjenlægen hurtigst muligt. Sygdommen nedbryder nemlig nethinden, hvis den får lov til at udvikle sig. Våd AMD kan dog behandles, blandt andet ved jævnlige indsprøjtninger i øjet.

Grå stær og grøn stær

To andre almindelige øjensygdomme, som også kan give anledning til irriterede øjne, er henholdsvis grå stær og grøn stær. ”Stær” kommer af det tyske ”stahren,” som betyder at stirre – når man har grøn stær eller grå stær, har man nemlig ofte problemer med at se klart og kommer derfor let til at stirre.

Symptomerne på grå stær er jævnt sløret syn, fordi øjets linse bliver grå og uigennemsigtig, og sygdommen udvikler sig typisk langsomt over flere år. Ved grøn stær kan symptomerne være mere akutte, da denne sygdom er den mest alvorlige af de to. Man kan ved grøn stær for eksempel opleve at få stærke smerter i øjnene, hovedpine og kvalme.

Ligesom AMD er grøn stær og grå stær aldersbetingede sygdomme, men begge kan være arvelige. Hvis man er over 50 år og har ét eller flere tilfælde af grøn eller grå stær i familien, bør man derfor sørge for at få tjekket synet regelmæssigt.

Husk, at vi i Profil Optik kan tilbyde dig et gratis tjek af dit syn og hjælpe dig med en akut henvisning til en øjenlæge, hvis du udviser tegn på øjensygdomme. Bestil tid online eller kom ind i din nærmeste butik – sammen passer vi godt på dit syn.

kvinde tager synstest

Book en synsprøve

Synsforandringer kommer ofte snigende. Derfor anbefaler vi at du regelmæssigt får tjekket dit syn.

to personer ser på briller

Find vores butikker nær dig

Søg efter en butik, eller brug din nuværende placering til at se butikker i nærheden af ​​dig.