Synsforstyrrelser svækker din evne til at se


Synsforstyrrelser er en betegnelse, der dækker over alle forstyrrelser, der svækker din evne til at se. Der findes flere forskellige former for synsforstyrrelser, hvoraf de fleste er ganske ufarlige. 

Årsagerne til synsforstyrrelser kan være mange. De fleste af os har oplevet synsforstyrrelser i større eller mindre grad, som siden har fortaget sig. Hvis du bliver ramt af pludseligt opståede synsforstyrrelser, bør du tage det alvorligt. Det er altid vigtigt, at du er på vagt, når det handler om dit syn. Hvis du oplever akutte forstyrrelser og ændringer i synet, eller hvis du har den mindste tvivl, skal du spørge en øjenlæge eller en optiker til råds.

Hvad er synsforstyrrelser?

Synsforstyrrelser kan komme til udtryk på flere måder. De mest almindelige former for synsforstyrrelser er:

  • Flimmer for øjnene

  • Tåget og uklart syn

  • Skelen/dobbeltsyn

  • Kraftige lysglimt

  • Prikker eller pletter

  • Lysoverfølsomhed

  • Forringet nattesyn

  • Skyggevirkninger

De forskellige former for synsforstyrrelser kan være temmelig generende og kan skabe stor bekymring hos den berørte.

En meget almindelig form for synsforstyrrelse kaldes “flyvende myg”. Myggene er små pletter der bevæger sig rundt, og som du ikke rigtigt kan fokusere og stille skarpt på. Tilstanden er generelt ufarlig, men du bør nævne det for en optiker eller en læge, hvis det tiltager eller er vedvarende.

  1. Book Synsprøve

Book Synsprøve


Vi er stolte over at have noget af markedets mest avancerede teknologi og udstyr til vores synstests og synsprøver.

Bestil tid

Hvad kan fremkalde synsforstyrrelser?

Alle mennesker kan fra tid til anden opleve pludselige synsforstyrrelser uden nogen påviselig årsag. Alder kan dog have en vis betydning for, hvor hyppigt synsforstyrrelser forekommer. Efterhånden som du bliver ældre, kan synsforstyrrelserne altså tage til og opstå oftere, end det ses hos yngre mennesker.

Særlige typer medicin kan fremkalde synsforstyrrelser. Hvis du fast tager medicin, kan du spørge din læge til råds. Måske er der mulighed for at finde en anden type medicin, som ikke har de samme bivirkninger.

Forskellige former for sygdom, som f.eks. diabetes, er også kendt for at kunne fremkalde synsforstyrrelser. 

Hos personer der lider af migræne, kan der opstå synsforstyrrelser i form af flimmer og lysglimt. Forstyrrelsen forsvinder efterhånden som migræneanfaldene aftager. 

Personer der har haft piskesmæld, alvorlig hjernerystelse eller andre skader i hovedet, kan få problemer med synsforstyrrelser. Flere andre, alvorlige sygdomme kan også fremkalde problemer med synet. 

Som nævnt er det vigtigt, at du tager synsforstyrrelser alvorligt. Det er ikke givet, at forstyrrelserne stammer fra øjnene. Årsagen kan søges i hovedet, hjernen og andre dele af kroppen. Hvis du er det mindste i tvivl, er det vigtigt, at du kontakter din læge.

Synsforstyrrelser og stress

Stress er kendt for at kunne fremkalde synsforstyrrelser. Stress påvirker mennesker meget forskelligt, og symptomerne kan være individuelle.

Det er derfor ikke givet, at stress udløser forstyrrelser, men det ses i mange tilfælde.

Hvad kan optikeren gøre ved synsforstyrrelser?

Vi anbefaler altid regelmæssige undersøgelser hos en optiker. Optikeren har en bred viden og erfaring med øjets opbygning og vil kunne råde dig i alle situationer. Hvis en synsprøve viser, at du skal have briller, kan det muligvis afhjælpe dine gener.

Synsprøven er ikke kun en undersøgelse af dit syn, men også en undersøgelse af dine øjne. Optikeren tager et billede af den centrale del af øjets nethinde, et såkaldt fundusfoto. Billedet kan afsløre øjensygdomme som grøn stær og AMD, der kan være årsag til sløret syn. Et fundusfoto kan ligeledes bruges til at opdage diabetisk retinopati, der er en følgesygdom af diabetes.

Synsprøven omfatter også en måling af øjets indre tryk. Hvis trykket er for højt, kan det medføre øget risiko for udvikling af grøn stær. 

Ud fra synsprøven vil optikeren vurdere, om du har brug for briller eller kontaktlinser, eller om det er nødvendigt at sende dig videre til en øjenlæge. I disse tilfælde er vi selvfølgelig behjælpelige, så du kan blive undersøgt hurtigst muligt.

Hos Profil Optik får du professionel vejledning

Hos Profil Optik er vi specialister, og hos os får du altid professionel vejledning. Vores optikere afdækker dine behov, og sammen finder vi en løsning, der passer dig.

Vi giver personlig rådgivning, når du skal vælge briller og kontaktlinser. Den løsning, du vælger, skulle gerne passe dig i lang tid fremover, og derfor vil vi gerne hjælpe dig med at tage den rigtige beslutning.

Når du handler hos Profil Optik, er du automatisk omfattet af vores garantier. Når du køber briller hos os, giver vi 180 dages styrkegaranti. Det betyder, at du kan få justeret styrken i brillerne uden beregning, op til 180 dage efter du har fået udleveret dine briller. Hvis du skulle være uheldig at få ødelagt dine briller, tilbyder vi desuden 120 dages uheldsgaranti.

Hvis du endnu ikke har bestilt en tid til synsprøve, så bestil en tid i en af vores butikker. På baggrund af testen vil vores optikere vejlede dig i det videre forløb. Du er også altid velkommen til at kigge ind, så vi kan tage en snak om de muligheder, der findes.

Profil Optik har butikker over hele landet, og vores personale står klar til at tage imod dig. Find din nærmeste Profil Optik, og kig ind!

Optiker eller øjenlæge?

Der er forskel på en optiker og en øjenlæge, og derfor er det ikke uvæsentligt, hvem du vælger at besøge først

Læs Guiden her