Populære søgninger
et øje

Kløe i øjnene

I takt med at Krokus, Anemoner og Hyacinter springer ud i alverdens farver, bredes snuen og de kløende øjne også til de mange afkroge af det danske land. Den største grund til de kløende øjne er nemlig høfeber: En øjenallergi, der påvirker både næse og øjne. Så idet den friske duft af forår spredes i Danmark, gør Pollen og de kløende øjne det samme. Blomsterstøvet er en af de mest almindelige grunde til allergiske reaktioner og kløende øjne, og pollenallergikere kan desværre døje med kløende, røde og vandige øjne året rundt. Hvis du derfor er generet af tørre, kløende øjne, så kontakt din Profil Optik i dag og hør om dine muligheder for en bedre øjensundhed.

Hvorfor får man øjenallergi?

Øjenallergi kan faktisk være ment som en god reaktion fra kroppens side af: Idet pollen, husstøvmider eller andre allergifremkaldene stoffer rammer øjets overflade, er det immunsystemet, der reagerer med et forsvar. Men reaktionen bliver ofte overdrevet og skaber en overreaktion i immunforsvaret, der ender med at producere det sygdomsfremkaldende histamin – hvilket er det, der giver kløende og røde øjne. Det er oftest pollen, der udløser overreaktionen, men også husstøvmider, kæledyr og skimmelsvampe kan give anledning til øjenallergi.

Hvordan føles øjenallergi?

Det kan være svært at beskrive følelsen af øjenallergi; for hvad er en ”kløe” egentlig? Selvom mange har prøvet at øjnene en gang imellem svier, bliver røde eller føles irriteret, så er det langt fra alle, der reagerer på det og får undersøgt, om de har øjenallergi.

Tegnene på øjenallergi kan ofte sidestilles med det, kroppen går igennem under en forkølelse:

  • Kløende, røde og irriterede øjne

  • Øjne, der løber i vand

  • Stoppet, kløende og løbende næse

  • Mange nyseture

Med alderen kan de gener, som øjenalergien bringer med sig, ændres – både til det bedre og værre. Men oftest gør alderen noget godt for allergikeren, og øjenallergien mildnes. 

Døjer du med ovenstående gener – uden at være forkølet –
så kontakt din optiker eller læge i dag.

Kløe i øjet er ikke synstruende

Hvis du oplever kløende øjne, eller har fået konstateret allergi i forhold til træpollen, græsarter, kæledyr, husstøvmider eller noget femte, så er der ingen grund til panik. Selvom din allergi først er blevet opdaget efter lidt tid, eller du går igennem en periode med meget svien og kløen i øjnene, så kan det i de fleste tilfælde ikke skade dit syn. Der er kun få procent af danskerne, hvor kløende øjne skyldes kontaktlinseallergi, sjældne forårs-øjenallergi og kombinerede eksem og øjenallergi, og i de tilfælde kan det være synstruende. De sjældne former for øjenallergi sætter sig nemlig inde i øjet og kan gøre skade på øjets hornhinde. Sørg derfor for at kontakte din optiker, læge eller øjenlæge, hvis dine øjne kløer, er røde og irriterede over længere tid.

Andre grunde til kløende øjne

Du behøver ikke nødvendigvis at have øjenallergi, bare fordi dine øjne klør. Kløende øjne kan nemlig også skyldes træthed, forkert kontaktlinsebrug eller tørre øjne. Hvis din tåreproduktion er nedsat, eller hvis din tårefordampning er for høj, så kan dine øjne blive tørre, hvilken kan svie, brænde, klø og give en grus-fornemmelse i øjnene. Tørre øjne er ret almindeligt, og de fleste kan undgå tørre øjne ved blot at holde sig fra tørre og varme klimaer, langvarig læsning og skærmarbejde. 

Hvis du oplever, at dine øjne klør, når du har kontaktlinser i, så bør du bestille tid til en synsprøve og tjek af dine kontaktlinser – de bør nemlig ikke give kløe i øjnene. 

Hvis du oplever en vedvarende kløe eller ubehag i øjnene, så er det vigtigt at kontakte din optiker, øjenlæge eller læge.

kvinde tager synstest

Book en synsprøve

Synsforandringer kommer ofte snigende. Derfor anbefaler vi at du regelmæssigt får tjekket dit syn.

to personer ser på briller

Find vores butikker nær dig

Søg efter en butik, eller brug din nuværende placering til at se butikker i nærheden af ​​dig.