Har du trætte øjne?


Døjer du med et ufokuseret syn, hovedpine eller føler du dig øm rundt om øjnene? Så kan det være, at du har trætte øjne. Det er ganske normalt for de fleste af os, da vi bruger adskillige timer foran skærmen – og det er udmattende for øjnene. Læs derfor med her, og find ud af, hvordan du kan komme din trætte øjne til livs.

Hvad er trætte øjne?

Trætte øjne kan være mange ting: Tegn på overanstrengelse, et resultat af for lidt søvn, et vink med en vognstang om at du skal have briller eller noget helt fjerde. Den første årsag, overanstrengelse, kaldes for Astenopi og sker oftest i forbindelse med synskrævende arbejde på nært hold. Det kan være alt fra computerarbejde og læsning, til når du sidder og fordyber dig i et fysisk produkt.

Uanset hvad der ligger til årsag for dine trætte øjne, så er der altid noget, du kan gøre. Og et godt sted at starte er hos optikeren, hvor du kan få tjekket dine øjne regelmæssigt. På den måde kan du komme de synsproblemer til livs, som kan give dig trætte øjne. Vil du gerne vide mere om, hvad der kan forårsage dine trætte øjne, og hvordan du kan afhjælpe dem? Så læs videre.

Trætte øjne: Et almindeligt problem

Rigtig mange danskere – børn som voksne – døjer med trætte og anstrengte øjne. I takt med at vores brug af digitale medier, som smartphones, tablets og computere, er steget, så er det samme sket for vores synsproblemer. Vores øjne er nemlig kommet under et større pres, i og med at vi nærstuderer skærme adskillige timer om dagen. Det blå lys og skærmarbejdet på nært hold er derfor en ganske normal synder, der trætter vores øjne og gør dem tørre, kløende og sviende. 

Det gængse computerarbejde samt de mange tablet- og mobilaktiviteter kan altså give både børn og voksne trætte øjne. Men her kan symptomerne vise sig som langt mere end blot et par tunge øjenlåg. Trætte øjne kan nemlig også give hovedpine, nakkesmerter og ondt i ryggen. Hvis du derfor mærker, at ryggen begynder at pine dig eller hovedet gør ondt, så er det på tide at tage en pause fra skærmen og kontakte din optiker eller øjenlæge.
 

Dét kan du mærke, når du har trætte øjne

Trætte øjne kan være kendetegnet ved mange gener alt afhængig af hvilken årsag, der ligger bag. Når dine øjne eksempelvis bliver trætte på grund af overanstrengelse, så vil du ofte opleve, at de bliver lysfølsomme, irriterede eller svier. Andre følgevirkninger i forbindelse med trætte øjne kan være:

  • Sløret, ufokuseret eller dobbelt syn

  • Hovedpine koncentreret i panden 

  • Ømhed omkring øjnene

  • Tørre øjne

  • Smerter i nakke og skuldre

Hvis du stifter bekendtskab med en af de ovenstående symptomer, så er det vigtigt, at du holder et vågent øje med dem. Hvis dit slørede syn og din hovedpine eksempelvis er kortvarig og aftager over tid, så kan det være, at dine øjne blot har haft brug for hvile. Men hvis symptomerne i stedet tiltager, så anbefaler Profil Optik, at du kontakter din optiker eller øjenlæge. Her kan du nemlig få hjælpemidler og behandlingsformer, som kan løse problemet.

Hvad kan du selv gøre?

Hvis dine symptomer på trætte øjne er milde og kortvarige, så er der nogle tiltag, du selv kan gå i gang med. Her er det blandt andet godt at starte med at lave om på dine skærmvaner og hele miljøet omkring dem. Husker du for eksempel at tage pauser fra skærmen? Det er god praksis at følge 20-20-20 reglen: Kig på noget hvert 20. minut i mindst 20 sekunder, der er 20 fod væk (6 meter). Det aktiverer dine synsceller og holder samtidig trætte øjne og nærsynethed på afstand.

Ved samtidig at have god belysning ved skærmen og mulighed for at udvide afstanden til den elektroniske flade, så kan du gøre miljøet mere behageligt for dine øjne. Du kan dertil også tvinge dig selv til at blinke oftere. Idet vi bruger flere timer på at stirre på skærmen, undertrykker vi nemlig ubevidst vores blink, og på den måde får vores hornhinde ikke tilført nok tårefilm. Det giver trætte og overanstrengte øjne samt et sløret syn.

Sidst men ikke mindst kan en tur udenfor også altid hjælpe. Blandt andet har øjnene, ligesom resten af kroppen, brug for at få frisk luft. Det giver nemlig ro til de anstrengte øjne. Samtidig kan du benytte gåturen udenfor til at svinge forbi din optiker. Ved at få tjekket regelmæssigt op på dine synsbehov, kan du komme synsproblemer i forkøbet. Blandt andet kan du købe et par gode briller, der er tilpasset dit syn, og som kan hjælpe dig af med eventuelle gener – store som små. 

Få hjælp til trætte skærmøjne

Det kan være utroligt krævende at holde fokus på skærmen eller objekter, som er meget tæt på dig. Her kommer musklerne omkring øjnene nemlig på overarbejde, mens pupillen udvider sig ekstra. Samtidig afgiver skærmen også diverse refleksioner og lysforskelle, som gør det endnu hårdere for øjnene at holde fokus. Derfor er vores digitale og moderne livsstil en stor synder i forhold til de trætte skærmøjne. 

I flere tilfælde kan det hjælpe at kigge væk fra skærmen og give øjenmusklerne en pause. Er det ikke nok? Så bliver du nødt til at gå til en optiker for en synsprøve eller skærmbriller. Alle offentligt ansatte har eksempelvis krav på gratis skærmbriller. Det kan også være, at du har brug for en daglig brille, som du går med hele tiden. Trætte skærmøjne før 50-års-alderen er nemlig ofte tegn på, at du har brug for en mere vedvarende synskorrektion.

Kontakt din øjenlæge

Hvis du oplever, at dine symptomer eller gener tiltager eller bliver ved over længere tid, så bør du booke en tid hos din øjenlæge. Her kan du få en dybdegående undersøgelse, som kan bestemme, hvilke årsager, der ligger til grund for dine trætte øjne. Det kan eksempelvis være ukorrigerede synsfejl eller samsynsproblemer. Øjenlægen kan opdage synsfejl og finde frem til en korrektion af dem og derved kan du få livet dine trætte øjne op igen.

  1. Book Synsprøve

Book Synsprøve


Vi er stolte over at have noget af markedets mest avancerede teknologi og udstyr til vores synstests og synsprøver.

Bestil tid

Briller til alle dine behov

Med Lifestyle fra Profil Optik vælger du briller til alle dine behov. Vi tjekker dine øjne hvert år – og har du brug for ændret styrke i dine glas, følger det også med.

Læs mere