Retinopati


Har du diabetes? Så ved du med stor sandsynlighed også, at der kan komme følgesygdomme på sigt. Blandt andet retinopati og grå stær. Men vidste du også, at Profil Optiks screening og Fundustest har mulighed for at opdage begge øjensygdomme på et tidligt stadie, inden de bliver alvorlige? Det kan du læse mere om her.

Retinopati - en diabetisk øjensygdom

Diabetisk øjensygdom, retinopati eller diabetisk nethindesygdom. Øjensygdommen kan have mange navne og betegnelser, men dens påvirkning er altid den samme. Det er nemlig kun personer med type 1 og type 2 diabetes, som kan risikere at få øjensygdommen, da det svingende blodsukker i forbindelse med diabetes gør skade på kroppens blodkar - især i øjnene - som derved kan udvikle retinopati.  

Retinopati opstår nemlig i enten øjets gule plet eller nethinde på grund af udposninger, blødninger og forkalkninger. Selvom det kan lyde kritisk, så mærker de fleste ingenting i starten, når de får retinopati. I flere år kan du derfor have diabetisk retinopati uden at mærke det. Netop derfor kan det også være svært at behandle denne øjensygdom, da der oftest først kommer symptomer, efter behandlingstidspunktet er passeret.

Ved at gå til regelmæssige kontroller og synsundersøgelser kan retinopati dog blive opdaget i tide, inden symptomerne viser sig.

Tegn på diabetisk retinopati

Du kan hovedsageligt kende diabetisk retinopati på de små skader i øjets blodkar. Men der er også andre kendetegn, som du kan være opmærksom på:

  • Synsforandringer

  • Røde øjne

  • Pletter i synsfeltet, der ligner fluer eller myg

  • Øjenbetændelse

  • Smerter i øjnene

Sådan kan du forebygge diabetisk øjensygdom 

Du kan forebygge risici for retinopati ved generelt at holde dit blodtryk og blodsukker stabilt. Det kan være små ændringer i hverdagen som at undgå tobaksrygning, begrænse alkohol, dyrke motion og spise sundt. 

Derudover er det også vigtigt at få screenet dine øjne regelmæssigt, så du kan modtage en forebyggende behandling for retinopati, hvis der er behov for det. På den måde kan du forebygge et alvorligt synstab. Hvis du har diabetes og har døjet med dårlig blodsukkerregulation eller forhøjet blodtryk i mange år, så bør du også være ekstra opmærksom på at få screenet dit syn. 

Bliv screenet for diabetisk retinopati hos Profil Optik

Som den eneste optikerkæde i Danmark har vi hos Profil Optik udviklet en kombination af screeningprogrammet, Retinalyze, og Nethindefotografier, kaldet Fundus. Kombinationen har vi navngivet  ‘Fundustest’, og den analyserer og tester eventuelle forandringer i øjnene. På den måde anvender vores FundusTest kunstig intelligens til at screene for de tre største øjensygdomme - hvor retinopati er iblandt. 

I vores FundusTest fotograferer vi nethinden med et såkaldt funduskamera og uploader billederne i RetinaLyze-programmet, hvor vi indenfor få minutter kan analysere dine øjne. Her kan vi finde tegn på diabetisk retinopati, diabetiske nethindeforandringer, grøn stær og AMD. Derfor anbefaler vi også altid Fundustesten til kunder over 45 år, som en forlængelse af synsprøven, da der er større risiko for forandringer i nethindens små blodkar efter 25 år med diabetes.

Profil Optiks synsundersøgelser

Hos Profil Optik har vi samlet flere forskellige synsundersøgelser, som du kan vælge imellem, alt afhængig af om du bruger briller eller kontaktlinser. Flere af vores synsundersøgelser anvender samtidig markedets mest avancerede teknologi og udstyr for at kunne komme diverse synsforstyrrelser i forkøbet.

Får en af Profil Optiks optikere opdaget en synsforstyrrelse eller -sygdom, henviser vi dig videre til en øjen- eller lægebehandling, så der bliver fundet en løsning til netop dit syn. Tag derfor forbi din nærmeste Profil Optik, og lad vores personale tage sig godt af dig og dine øjne.

  1. Book Synsprøve

Book Synsprøve


Vi er stolte over at have noget af markedets mest avancerede teknologi og udstyr til vores synstests og synsprøver.

Bestil tid

Briller til alle dine behov

Med Lifestyle fra Profil Optik vælger du briller til alle dine behov. Vi tjekker dine øjne hvert år – og har du brug for ændret styrke i dine glas, følger det også med.

Læs mere