Sådan passer du på dine kontaktlinser


Der kan godt opstå mange spørgsmål, når emnet falder på kontaktlinser og pleje af dem. For hvordan vedligeholder du egentlig dine kontaktlinser på den bedste måde? Hvad gør du, hvis dine linser bliver ubehagelige at have på? Og hvordan reagerer du, hvis linserne giver dig tørre øjne? Profil Optik guider dig til, hvordan du bedst rengør dine linser samt hvor ofte, du skal skifte linsevæsken ud. Profil Optik hjælper dig med at stille skarpt på dine daglige rutiner, så du får mest ud af dine linser.

Sådan passer du på dine kontaktlinser

Rengør dine linser - så reducerer du risikoen for øjenbetændelse

Hvis du oplever, at dine linser bliver ubehagelige at have i og nærmest føles som grus i øjet, så kan det skyldes, at snavs og andre ting er kommet ind i øjet, fordi det sidder på linsen. Derfor er den mest almindelige årsag til linseproblemer da også, at linsebrugerne ikke får rengjort linserne godt nok. Derfor er det vigtigt at huske at rengøre dine linser ordentligt.

Det er altid vigtigt at holde god hygiejne i forbindelse med kontaktlinser– især hvis du har månedslinser. Ellers kan du risikere at få inflammation i øjet. Derfor skal du huske at rengøre dine månedslinser hver dag med linsevæske. Hvis du ikke renser linserne, kan der ende med at komme snavs og bakterier på dem, som du derefter fører ind i øjet. Og på den måde kan du få infektion og, i værste fald, øjenbetændelse. Det er samtidig vigtigt, at du ikke bruger postevand til at rense linserne med, da postevand faktisk øger risikoen for infektioner. Men det vil vi komme ind på i næste afsnit.

 

Sådan rengør du dine linser

Det er heldigvis let at gå til, når du skal rengøre dine linser. Du kan nemlig følge Profil Optiks syv tips, så du kan få gjort linserengøringen til en fast del af dine daglige rutiner. 

  1. Vask altid hænderne grundigt, før du rengør dine linser.

  2. Opbevar linserne i et rent linseetui. 

  3. Rengør altid linserne med din egen linsevæske. 

  4. Rens aldrig dine linser med postevand. Bed i stedet din optiker om at anbefale en linsevæske, der vil være god til dine øjne.

  5. Hvis du har månedslinser, så hæld et par dråber linsevæske på hver linse og gnid dem forsigtigt mellem fingerspidserne. Skyl derefter linserne med mere linsevæske, inden du lægger dem i linseetuiet.

  6. Udskift alt linsevæsken i etuiet hver dag - brug ikke linsevæsken igen, da der kan være snavs og bakterier i den daggamle væske. 

  7. Udskift dit linseetui hver måned for at undgå bakterier og andre ting, der kan beskadige eller påvirke dit syn. Du finder vores linseetuier her.

Linser og tørre øjne

De fleste linsebrugere oplever at få tørre øjne – især hvis de sidder foran en computer eller i aircondition. Her er øjnene nemlig i en luft, hvor linserne kræver ekstra fugt, og derfor kan øjnene hurtigt komme til at føles tørre. Hvis du tit oplever problemer med tørre øjne, så vil det være en god ide at bruge øjendråber eller kosttilskud, der hjælper med at fugte øjnene. Er du i tvivl om hvilke øjendråber, du kan bruge, eller hvilke kosttilskud, du kan tage, så spørg din lokale optiker om råd, eller se vores guide til tørre øjne.

 

Føles dine linser som grus i øjnene?

Har du linser, der af en eller anden grund føles ubehageligt at have i? Så bør du først og fremmest kontrollere, om de sidder rigtigt. Du kan nemlig komme til at sætte linserne i, så bagsiden vender ind mod øjet. Den bedste måde at tjekke det på, er ved at være opmærksom på, at linserne ligner en skål, når de ligger på din finger. Hvis du vil være helt sikker på, hvordan du sætter linserne rigtigt i, så kan du også læse vores guide til, hvordan du indsætter og fjerner linser her

 

Får du røde øjne af dine kontaktlinser?

Tag altid dine linser ud, hvis dine øjne bliver røde eller irriterede, og linserne skurrer i øjnene. Hvis dine øjne får det bedre og det røde forsvinder, når linserne er ude, så skal du smider dine linser direkte ned i skraldespanden. Det kan nemlig skade dine øjne yderligere, hvis du bliver ved med at bruge linser, som virker ubehagelige at have i. I stedet bør du prøve dig frem med et nyt par linser fra pakken. Hvis problemet ikke forsvinder, når du bruger de nye linser, så skal du kontakte din optiker eller bestille tid til en linsekontrol. Og så skal du huske, at du aldrig skal indsætte linser i hverken røde eller irriterede øjne.
 

Kan man sove med linser i?

Om natten skal øjnene have hvile - ligesom resten af kroppen - og derfor bør du altid fjerne dine kontaktlinser, inden du skal sove. Medmindre du har døgnlinser i, selvfølgelig. Derfor er det en god ide at gøre det til en vane at fjerne linserne før du går i seng. Så ’pyjamas på’ er lig med ’linser ud’!

 

Kan man have linser og make-up på samtidig?

Når du har linser i, så kan du sagtens have make-up på som normalt – også selvom du har kontaktlinser i øjnene hver dag. Men et godt tip er at tage dine linser på, før du tager make-up på og fjerne linserne, før du fjerne make-uppen. På den måde tager linserne ikke make-uppens bakterier med ind i øjnene, og samtidig ødelægger linserne ikke make-uppen! 

 

Kan man bade, mens man har linser i?

Når du har linser i, så kan du både svømme i havet og plaske i poolen. Men hvis du dykker meget og åbner øjnene under vandet, så skal du bruge svømme- eller dykkerbriller. Vand i øjnene øger nemlig risikoen for infektion ved linsebrug. Samtidig kan du også komme til at tabe dine linser i enten havet eller poolen, og det er trælst. Profil Optik Sports tilbyder derfor gode svømme- og dykkerbriller med styrke, så du kommer ud over begge problematikker. Se vores gode udvalg af svømme- og dykkerbriller her.

 

Kan man gå i sauna med linser i?

Du kan sagtens tage en tur i saunaen med linser i. Du skal dog bare være forsigtig, når du bader eller står under bruseren efterfølgende. Men så længe du ikke udsætter dine linser for alt meget saltvand eller almindeligt brusevand, så går det. Efter en saunatur er det vigtigt at fjerne og rengøre linserne godt med linsevæske – så er du på den sikre side.

 

Hold dine linser opdateret 

Profil Optiks linseserier opdateres løbende med nye innovative materialer og funktioner - især endagslinserne. Her kommer der hele tiden nye tiltag, som ilter øjet bedre, mindsker tørhed, forbedrer komfort og giver øget synsskarphed. Derfor kan det være en god ide at følge med og opgradere dine linser i ny og næ. Hos Profil Optik skal du også til en rutinemæssig kontrol hvert år for at sikre, at du har de linser, som er bedst egnet til dine øjne, både sundhedsmæssigt og styrkemæssigt. Bestil en synsprøve her. Kontrollen er gratis hvis du har et Linseabonnement hos os.  

  1. Book Synsprøve

Book Synsprøve


Vi er stolte over at have noget af markedets mest avancerede teknologi og udstyr til vores synstests og synsprøver.

Bestil tid

Udskift dine linser regelmæssigt 

Hvis du bruger dine kontaktlinser i længere tid, end det er anbefalet, så øger det risikoen for infektion i øjnene. Hvis du har månedslinser, skal du udskifte dem hver måned, og hvis du har endagslinser, skal du skifte linserne hver dag. Det er vigtigt, at du følger anbefalingerne, da det reducerer risikoen for øjenirritation og -betændelse.

 

Skift mellem briller og linser

Bare fordi du er blevet linsebruger, betyder det ikke, at du absolut skal stoppe med at bruge dine briller. I perioder, hvor dine øjne er irriterede - for eksempel når du er træt eller har feber - er det nemlig behageligt at bruge briller i stedet for linser. På den måde giver du dine øjne et ekstra hvil, hvilket er med til at holde dem sunde i mange år.