Populære søgninger
mand har hovedpine

Skal jeg have briller?

Går du rundt og kniber øjnene sammen? Har du svært ved at se, hvad der står på skiltene? Eller døjer du med at skimte sms’erne på mobiltelefonen? Det kan også være at du tit har hovedpine, sviende øjne, og føler dig svimmel? Oftest prøver dit synsbesvær at fortælle dig, at det er tid til en synstest hos din optiker. Så bestil en tid, så du kan komme i gang med at prøve dine nye kontaktlinser eller briller.

10 tegn på, at du skal bruge briller

Selvom mange oplever, at deres syn bliver dårligere, så trækker de fleste deres synsundersøgelse hos optikeren i langdrag – og det er en dårlig ide, da det belaster synet unødigt i lang tid. Mange venter måske med at opsøge optikeren på grund af forfængelighed, frygt eller bare idéen om, at synsbesværet er en midlertidig tilstand, der vil gå over. Hvis du derfor er i tvivl om, du har brug for briller eller kontaktlinser, så gennemlæs vores ti tegn. Her kommer vi ind på de gængse indikeringer, dit dårlige syn giver dig, og som du kan holde øje med:

1. Du får ofte hovedpine

Hovedpine er det mest almindelige tegn på dårligt syn. De fleste problemer med synet kan føre til hovedpine, men især langsynethed, også kaldet hyperopi, er en kendt årsag til hovedpine. Ved langsynethed ser du ofte ret godt på lang afstand, men dårligere jo tættere du kommer på noget. Hovedpinen kommer ofte snigende, når du har læst eller siddet længe ved computeren. Det er, fordi det er trættende for langsynede at holde et skarpt fokus, og når de forsøger at se klart, skal øjet tilpasse sig.

2. Du kniber øjnene sammen, når du ser tv

Synes du at objekter langt væk virker utydelige – for eksempel vejskilte, når du kører bil? Og har du brug for at knibe øjnene sammen for at se godt fra lang afstand? Det kan skyldes nærsynethed, der også kaldes myopi. Hos en person, der er nærsynet, er øjeæblet lidt for langt, hvilket betyder, at lyset bliver brudt forkert på nethinden, så man ikke ser godt på lang afstand. Her kan briller eller kontaktlinser hjælper dig til bedre at kunne fokusere på ting længere væk. 

3. Du bliver svimmel

Hvis du ofte oplever svimmelhed, kan det være, fordi du ubevidst anstrenger øjnene på grund af dårligt syn. En synsfejl, som ofte forårsager svimmelhed og hovedpine, er astigmatisme – det, de fleste kender som en almindelig bygningsfejl. Bygningsfejl gør, at synet bliver sløret, hvilket kan være meget anstrengende for øjnene. Astigmatisme er næsten altid kombineret med langsynethed eller nærsynethed, og du kan både få linser og briller til alle typer af bygningsfejl.

4. Du mister let fokus

Er det trættende for dine øjne at fokusere på et objekt? Så kan det være et tegn på, at dit syn er blevet dårligere. Hvis man har dårligt syn, er det nemlig meget normalt at synet føles uskarpt – det kaldes akkommodationsforstyrrelse. Synsfeltet og objekter, du ser på, bliver i så fald slørede, og det kan være nødvendigt at blinke for at få øjnene til at fokusere igen. Flere forskellige typer af synsfejl kan føre til problemer med at holde skarpt fokus, blandt andet langsynethed og bygningsfejl.

5. Du ser enkelte bogstaver dårligere

Hvis du synes, at du ser rimeligt godt, men stadig føler en usikkerhed i forbindelse med visse bogstaver, kan det skyldes astigmatisme. Synsfejlen medfører ofte et mere diffust syn, og nogle gange kan synsskarpheden variere. Ved bygningsfejl er synssystemet under konstant belastning, fordi det kæmper for at korrigere synsfejlen, og det er en anstrengelse, som kan give en voldsom hovedpine og svimmelhed.

6. Du har svært ved at køre i mørke

Hvis du føler dig utryg ved at køre bil i mørket, så kan det være tegn på nedsat syn, og det bør du tage alvorligt. Nogle føler, at det er svært at køre i mørke, da modkørendes lys og gadelamper kan virke blændende og distraherende for nattesynet. Dette kan skyldes, at man bliver lidt mere nærsynet i mørke, og nattesynet forringes, når man bliver ældre. Du kan mildne din utryghed ved mørke- eller natkørsel ved at anskaffe dig kørebriller, der netop hjælper på kørsel i mørke. Brillerne har forskellige overfladebehandlinger, der optimerer synet i mørke omgivelser og hjælper øjet med at slappe af.

7. Du ser dobbelt

Hvis du oplever et objekt som fordoblet, så er det oftest tegn på bygningsfejl - og så kaldet astigmatisme. Astigmatisme skyldes, at hornhinden, eller nogle gange øjets linse, ikke er helt rund, men i stedet oval. Formen på linsen kan gøre, at runde objekter ser ovale ud, hvilket giver en forvridning af objekternes fremtræden. Dårligt syn på grund af bygningsfejl kan dog heldigvis nemt korrigeres med briller eller astigmatiske linser, også kendt som toriske linser.

8. Du er nødt til at holde teksten længere væk

Er det svært at læse, hvad der står i menukortet og på din mobiltelefon? Føler du, at teksten er sløret og flyder sammen, indtil du får den på afstand? I årenes løb får de allerfleste problemer med at se tydeligt på nært hold, fordi linsens evne til at korrigere synsstyrken i forskellige afstande bliver dårligere. Det er en ganske naturlig udvikling af synet, der kaldes alderssyn og presbyopi. Løsningen er læsebriller, briller eller kontaktlinser med glidende overgang, da de hjælper dig med at se godt på både nært og fjernt hold.

9. Dine øjne svier og gør ondt

Det kan være et tegn på dårligt syn, hvis du dine øjne svier og gør ondt. I de fleste tilfælde kommer generne som følge af alderssyn, men det kan også skyldes andre synsfejl, der belaster øjet. Alderssyn kan opstå pludseligt eller ske gradvist, men de fleste mennesker, der har passeret 45 år, bliver i højere eller mindre grad ramt af synsforstyrrelsen. En optiker kan hjælpe dig med at få bugt med alderssynet ved at tilbyde læsebriller, progressive briller eller kontaktlinser.

10. Du føler dig mere træt

Føler du dig ofte træt og udmattet, selv efter du har sovet godt? Det kan skyldes, at du har et nedsat syn, der gør, at dine øjne er anstrengte, fordi de forsøger at fokusere. Anstrengte øjne belaster dig ikke kun fysisk, men de kan også påvirke psyken. Du kan blive irriteret, ked af det og forvirret, hvis dine øjne konstant arbejder på at udligne dine synsfejl. Hvis du derfor føler dig mere træt end normalt, kan det være en god ide at opsøge en optiker.

Hvilken slags briller har jeg brug for?

Hvis du har mistanke om, at du har nedsat syn og brug for briller, så skal du ikke tøve med at konsultere en optiker for at bestille tid til en synsprøve. Hos Profil Optik kan du eksempelvis booke en synsprøve og få hjælp af en optiker til at finde de rigtige briller eller kontaktlinser. Se mere her

kvinde tager synstest

Book en synsprøve

Synsforandringer kommer ofte snigende. Derfor anbefaler vi at du regelmæssigt får tjekket dit syn.

to personer ser på briller

Find vores butikker nær dig

Søg efter en butik, eller brug din nuværende placering til at se butikker i nærheden af ​​dig.