Synsnerven


Synsnerven er ekstremt vigtig, for at vi kan se vores omgivelser. Derfor får du også altid undersøgt synsnerven, når du får foretaget en synstest hos Profil Optik. Her undersøger vi synsnerven gennem et kamera, som vi også bruger til at se på nethinden - på den måde kan din optiker give dig et fingerpeg om din øjensundhed og henvise dig til en øjenlæge, hvis din synsnerve har unormalheder eller forandringer. 

Kontakt derfor din lokale Profil Optik, eller bestil tid til en synsprøve allerede i dag, så du kan få undersøgt din øjensundhed og blive tjekket for eventuelle øjensygdomme, der påvirker synsnerven.

Hvad er synsnerven?

Synsnerven er en af kroppens kranienerver, hvilket vil sige, at den har sine rødder i hjernen. Synsnervens fornemmeste opgave er derfor at overføre alle synsindtryk fra øjnene til hjernen. Mere specifikt så går synsnerven ud fra begge øjne og mødes i en synsnervekrydsning. Her samler den nerveimpulserne fra begge øjne, og sender dem op til hjernen. I hjernen bliver nerveimpulserne omdannet til billeder, så vi kan se vores omgivelser. Således er det altså synsnerven der sørger for det lys, der registreres i nethinden, bliver til levende billeder i hjernen.

Få undersøgt din synsnerve hos Profil Optik

Når du bestiller tid til en synsprøve, så er der altid inkluderet et billede med et funduskamera. Det betyder, at din optiker altid tjekker synsnerven ved at tage billeder af din øjenbaggrund – også kaldet fundus. Billedet sammenholder optikeren både med de andre undersøgelse og din egen redegørelse for, hvordan du oplever din øjensundhed. 

På den måde kan din optiker bedre sige noget om, hvorvidt du eksempelvis har grøn stær, eller om der er skader på synsnerven. En synsprøve hos Profil Optik kan derfor indikere, om der er unormalheder i eksempelvis synsnerven eller på nethinden. 

Hvis din optiker opdager unormalheder eller forandringer i din synsnerve, så bliver der reageret hurtigt. Synsnerven er nemlig det, der forbinder nethinden med hjernen og basalt set sørger for, at du kan se. Hvis synsnerven derfor fremstår beskadiget, kan det forværre dit syn kraftigt og give et mindre synsfelt. 

Hvis forandringerne til gengæld bliver opdaget i de tidligere stadier, kan du helt undgå at få beskadiget dit syn. Profil Optik samarbejder nemlig med danske, autoriserede øjenlæger, og derfor vil du hurtigt bliver henvist til en øjenlæge, der kan diagnosticere og give den rette behandling. 

Skade på synsnerven

Ulig mange talemåder, så ser vi faktisk ikke med øjnene men med hjernen. Det er nemlig hjernen, der sørger for at omdannet de lysindtryk, som øjet opfanger, til rigtige billeder. Men lysindtrykket skal først transporteres fra øjnene og op til hjernen, og det er synsnerven, der sørger for det. 

Hvis vores synsnerve derfor bliver beskadiget, betyder det, at øjets lysindtryk ikke kan blive transporteret og omdannet til billeder, og så bliver vores syn kraftigt forværret. Ved øjensygdomme som for eksempel grøn stær bliver synsnerven beskadiget på grund af forhøjet væsketryk inde i øjet. Grøn stær kan derfor medføre et skærpet synsfelt eller i værste fald blindhed, hvis tilstanden ikke behandles. 

Du kan heldigvis nemt forebygge sådan en tilstand ved at få foretaget regelmæssige synsprøver. Her undersøger din optikerøjets tryk og kan hurtigt afgøre, om din synsnerve har unormalheder eller forandringer. Din optiker kan også sende dig videre til en øjenlæge eller læge, så unormalhederne ikke når at udvikle sig til alvorlige sygdomme.

  1. Book Synsprøve

Book Synsprøve


Vi er stolte over at have noget af markedets mest avancerede teknologi og udstyr til vores synstests og synsprøver.

Bestil tid

Briller til alle dine behov

Med Lifestyle fra Profil Optik vælger du briller til alle dine behov. Vi tjekker dine øjne hvert år – og har du brug for ændret styrke i dine glas, følger det også med.

Læs mere