Kan man behandle et dovent øje?


Et dovent øje rammer ofte børn, og det kan have stor betydning for deres skarpe syn og dybdesyn senere i livet. Derfor er det vigtigt at reagere hurtigt, hvis du eller dit barn begynder at mærke tegn på et dovent øje. Men hvad skal du være opmærksom på? Og hvornår skal du kontakte optikeren eller øjenlægen? Læs med her, og få styr på de vigtigste informationer om dovne øjne.

Hvad er et dovent øje?

Et dovent øje er et skelende eller vandrende øje. Det betyder, at det ene øje ikke kan følge med det andet øje. Det sker på grund af nedsat syn, og derfor fokuserer begge øjne ikke på det samme punkt. På fagsprog kaldes et dovent øje for amblyopi: En tilstand, der ødelægger øjnenes samsyn.

Fra man bliver født, og indtil man runder syv-års-alderen, er nervebanerne mellem øjnene under udvikling. Det betyder, at det er her, det skarpe syn så godt som færdigudvikles. Derfor er det også ekstra vigtigt, at synet udvikler sig rigtig i denne periode - og at du som forælder reagerer, hvis det gør. Børns øjne er nemlig så gode, at hvis deres nervebaner opfanger et unormalt synsindtryk fra det ene øje, så vil det normaltseende øje tage over og ”se” for det mindre gode øje. På den måde vil det normaltseende øje undertrykke det andet øje, så det ikke bliver brugt optimalt, og så bliver det dovent. De fleste vil lægge mærke til, hvis det ene øje er dovent – men det er ikke givet. Et dovent øje findes nemlig også i så mild en grad, at man kun kan se en lille skelen, når personen bliver meget træt.

Et dovent øje kan medføre…

Det er alfa og omega, at man reagerer på et dovent øje hurtigt og ringer til enten optikeren eller øjenlægen. Hvis et dovent øje ikke behandles, bliver det nemlig brugt mindre og mindre, hvilket gør øjet mere dovent med tiden. Og så kan du eller dit barn risikere at miste dybdesyn og få svært ved skelne mellem ting på forskellige afstande. Samtidig kan et dovent øge risikoen for, at det stærke og normaltseende øje får forværret synet. Der er derfor al mulig grund til at være opmærksom, hvis du kan nikke genkendende til de nedenstående kendetegn for anlæg til dovne øjne.

Har du eller dit barn anlæg til et dovent øje?

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har et dovent øje eller ej, så kan du altid kontakte din lokale optiker eller øjenlæge. Her kan du få målt din eller dit barns synsstyrke på begge øjne for at slå fast, om de udvikler eller har udviklet sig forskelligt. Imidlertid er der også andre ting, du kan være opmærksom på:

  • Har dine forældre døjet med et dovent øje? Arvelighed spiller ind i udviklingen af skelen, som kan føre til dovent øje.

  • Sørger du for at træne begge øjne? Dovent øje opstår, idet øjet ikke bliver trænet. Det er især vigtigt at være opmærksom på dette under udviklingen af synsfunktionen i børnealderen. Kig derfor på ting, der både er langt væk og tæt på, dagligt.

  • Er der stor forskel i brillestyrken på dine øjne? Hvis der er stor forskel i, hvilken styrke dine øjne bruger, så kan øjnene have svært ved at samarbejde om et skarpt syn. Det kan give anlæg til dovent øje.

  • Er der fysiske hindringer, som blokerer for dit øje? Fysiske hindringer kan forværre dit øjes evne til at danne billeder på nethinden, hvilket i sidste ende kan give dovent øje. Det kan være posede øjenlåg, bygkorn eller lignende. 

Skelen

Skelen er en af de hyppigste grunde til dovent øje. Det er en fejlfunktion på øjnene, hvor musklerne omkring øjnene ikke arbejder sammen, som de skal. Det gør, at øjet kan have svært ved at fokusere. Skelen er derfor både en årsag, men også en effekt af dovent øje. Voksne, der oplever skelen, har dobbeltsyn. men idet børns øjne bedre kan kompensere for hinanden, tager det normaltseende øje over og skåner børn for dobbeltsyn ved skelen - men i stedet får de et dovent øje. 

Fysisk blokering af synet

Hvis man har medfødt grå stær, uklarheder i hornhinden eller hængende øjenlåg, så kan det give fysiske blokeringer for synet. Det kan også betyde, at ens evne til at danne skarpe billeder er nedsat. Af den grund kan synet på det ene øje blive undertrykt og altså blive til et dovent øje.

Der er mange grunde til dovent øje, men en fysisk blokering er den mest alvorlige form for dovent øje hos børn, da man skal reagere ekstremt hurtigt. Eksempelvis skal medfødt grå stær behandles og opereres i løbet af de første to måneder af barnets liv for at komme generne til livs. 

Behandling af dovent øje

Jo tidligere et dovent øje bliver opdaget, jo bedre er mulighederne for at få synet genoptrænet igen. Hvis man derfor reagerer prompte og får sig selv eller sit barn til øjenlæge hurtigt, kan man begynde en behandling eller øjentræning. Det kan, med stor sandsynlighed, afhjælpe det dovne øje.

Briller

Briller kan ofte være det oplagte valg til at genoptræne synsstyrken på et dovent øje. Forskellige styrker i brilleglassene kan nemlig stimulere det dovne øje, så det i bedste fald kommer til at kunne se lige så godt som det andet øje med normalt syn. Når man har sikret, at brilleglasset er tilpasset synsstyrken på det dovne øje, dækker man ofte det normaltseende øje til med en øjenklap, så man tvinger det dovne øje til at se.

Øjenklap

Ofte kan børn have svært ved at forstå, hvorfor de skal have dækket deres gode øje med en øjenklap. Derfor kan en øjenklap ofte være noget af en tålmodighedsprøve både for forældre og børn. Men hvis det lykkes, så kan øjenklappen give et godt syn på begge øjne. Hvis man derfor kan få sit barn til at bruge en øjenklap 20 til 40 minutter hver dag, har man en solid grobund for et bedre syn.

Hvad kan du selv gøre?

Det er skrevet tidligere, men vi nævner det gerne igen: Det utrolig vigtigt, at både du eller dine børn får en tidlig synsundersøgelse, hvis der opstår tegn på skelen eller dovent øje. På den måde kan den rigtige behandling blive påbegyndt så hurtigt som muligt, så det gode syn har størst mulighed for at blive genoprettet.

Kontakt din lokale Profil Optik i dag, og hør mere, hvis du er i tvivl om din eller dine børns øjensundhed.

  1. Book Synsprøve

Book Synsprøve


Vi er stolte over at have noget af markedets mest avancerede teknologi og udstyr til vores synstests og synsprøver.

Bestil tid

Briller til alle dine behov

Med Lifestyle fra Profil Optik vælger du briller til alle dine behov. Vi tjekker dine øjne hvert år – og har du brug for ændret styrke i dine glas, følger det også med.

Læs mere