Langsynethed: Ser du sløret?  


I Danmark er langsynethed en meget almindelig årsag til synsnedsættelse: Cirka hver tiende mellem 20 og 25 år og hver sjette mellem 40 og 45 år får konstateret synsfejlen. Hvis du derfor har svært ved at stille skarpt på ting tæt på dig, kan langsynethed være grunden til det. Langsynethed dækker nemlig over, at man opfatter ting tæt på som slørede og uskarpe.

I nogle tilfælde kan langsynethed være arvelig: Hvis dine forældre er langsynede, er der en vis sandsynlighed for, at du også selv er det - men tilstanden kan også sagtens forekomme, uden at nogen i din familie døjer med synsfejlen. Så er det en udfordring for dig at stille skarpt på ting tæt på, kan du altid bestille en synsprøve hos din nærmeste Profil Optik. Her kan vores autoriserede optikere uden besvær korrigere synsfejlen ved hjælp af briller eller kontaktlinser med plusstyrke.

Sådan mærkes langsynethed

I de fleste tilfælde er folk født med langsynethed. Altså udvikles synsfejlen ikke over tid og den kan hverken blive mildere eller værre som årene går. Men med alderen bliver øjets evne til at kompensere for fejlen dårligere, og derfor oplever mange først tegn på langsynethed i de senere voksenår, når øjet ikke længere kan udligne eller kompensere for fejlen. 

Man vil oftest lægge mærke til tegn på langsynethed, når man har koncentreret synet i længere tid – f.eks. efter at have arbejdet ved en computer. Hvis du derfor ofte føler dig træt eller udkørt efter længere tids synskoncentration, kan det være en god ide at bestille en synstest hos din lokale Profil Optik. Andre typiske tegn på langsynethed er også:

  • Hovedpine i panderegionen 

  • Ømhed omkring øjnene

  • Trætte øjne 

  • Sløret syn

Kendetegn hos børn og unge

Mange børn og unge mærker ikke de ovenstående kendetegn, da deres øjne er så fleksible, at de kan rette de uklarheder, som synsfejlen skaber. Børn har derfor ofte andre symptomer på langsynethed end voksne. En af de mest hyppige tegn på tilstanden hos børn er skelen: Når øjnene kompenserer for det mangelfulde fokus, bliver de trætte, og ét af dem nedsætter funktionen, så øjet bliver ”dovent”. Når øjet bliver dovent, kan det falde lidt ud til siden, fordi det  ikke bruges - og sådan opstår der skelen. Efter syvårsalderen er det svært at genoptræne et dovent, skelende øje, og derfor er det vigtigt at få børn undersøgt hos en optiker eller øjenlæge med jævne mellemrum, så yderligere synsnedsættelse kan blive forebygget. 

For både børn, unge og voksne er det bedst at få tjekket synet hos optikeren regelmæssigt - også selvom man ikke oplever gener, forstyrrelser eller andre tegn på synsfejl. På den måde kan du komme de synsnedsættende tilstande i forkøbet, så du altid har det mest optimalt syn.

Sådan behandler Profil Optik langsynethed

Hvis du får tjekket dine øjne regelmæssigt, kan du bedre opretholde en god øjensundhed. Ved at kontakte os eller booke en synstest allerede nu hos Profil Optik, kan vi give dig den bedste vejledning og finde de bedste løsninger til at afhjælpe dine synsudfordringer. Ved en synstest måler vi dit øjes synsstyrke, og herudfra kan synsfejlen nemt udlignes med briller eller kontaktlinser af plusstyrke. Ved hjælp af glas, der fungerer som en samlelinse, kan vores autoriserede optikere hjælpe dine øjne med at samle deres fokus, så dit dyn bliver skarpt igen.

En synstest for børn og unge foregår en smule anderledes, idet det yngre øje har andre, mere elastiske egenskaber. Ifølge lovgivningen må vi først tage rigtige synsprøver på børn, når de er fyldt ti år. De yngre børn skal altså forbi en øjenlæge, før vi kan afhjælpe deres synsproblemer. På den måde sikrer vi de mest korrekte resultater og de bedste løsninger til yngre børn og deres langsynethed.

Synsfejlen kan i visse tilfælde også opereres med laserkirugi, men det er kun et fåtal, som får anbefalet operationen i forbindelse med langsynethed. Der er nemlig stadig en del komplikationer og risici forbundet med laseroperationer, da de kan forværre synet yderligere. Derfor bør du altid tage en snak med din optiker og øjenlæge om dine ønsker og behov, så du kan få den bedste vejledning til dine individuelle løsninger.
 

Hvad er langsynethed?

Tilstanden langsynethed kaldes også Hyperopi og er kendetegnet ved, at genstande tæt på opfattes som slørede og uskarpe. Betegnelsen dækker derfor ikke over, at man har et bedre syn på afstand – men blot at der er en svækkelse i synsevnen, når objekter er tæt på. 

Langsynethed opstår oftest, fordi øjet ikke er lige så dybt som et normaltseende øje. Når øjet ikke er særligt dybt, bliver lysstrålerne ikke brudt det rigtige sted på nethinden, hvilket gør, at øjet ikke kan fokusere optimalt - derfor kommer genstande som er tæt på til at fremstå uklare. Så jo kortere øjet er, jo højere vil graden af langsynethed være. Netop derfor forveksler mange langsynethed med gammelmandssyn, også kaldet Presbyopi. Gammelmandssyn udvikles nemlig med alderen, ved at øjets naturlige fokus bliver svækket. De to tilstande er derfor ikke ens og behandles ikke på samme måde, men udfaldene er identiske: Man kan ikke fokusere på genstande, som er tæt på.

I princippet kan man ikke selv gøre noget for at mindske langsynethed, da man er født med et for kort øje. Men ved at få kontrolleret og tjekket øjnene regelmæssigt, kan man altid være på forkant med synsnedsættelser, så øjnene bibeholder et optimalt syn.
 

Kontakt Profil Optik og book din synstest allerede nu – sammen kan vi opretholde din gode øjensundhed.

  1. Book Synsprøve

Book Synsprøve


Vi er stolte over at have noget af markedets mest avancerede teknologi og udstyr til vores synstests og synsprøver.

Bestil tid

Briller til alle dine behov

Med Lifestyle fra Profil Optik vælger du briller til alle dine behov. Vi tjekker dine øjne hvert år – og har du brug for ændret styrke i dine glas, følger det også med.

Læs mere