Populære søgninger

Sløret syn

Sløret syn kan have mange årsager. Det kan blot betyde, at du har brug for briller eller nye briller, men det kan også have mere alvorlige årsager såsom aldersbetinget Macula degeneration (AMD), diabetesrelateret grå, grå eller grøn stær.

Derfor er det vigtigt, at du får undersøgt dit syn, hvis du oplever et konstant, pludseligt eller tiltagende sløret syn. Hos Profil Optik hjælper vores autoriserede optikere dig med at finde årsagen til dit slørede syn - vi anbefaler, at du får taget en synstest.

Synet forandrer sig med alderen. Derfor oplever mange af os forskellige synsproblemer, oftest når vi har rundet de 40 eller 50 år. Her er sløret syn et af de mest almindelige synssvækkelser, som vi oplever før eller siden.

 

Sløret syn kan betyde, at det er tid til briller eller kontaktlinser

Kniber det med at se det, der står med småt, at læse vejskiltene, når du kører bil eller at se ting, der enten er langt væk eller helt tæt på? Så er dit slørede syn højst sandsynligt et tegn på, at det er blevet tid til at få briller eller kontaktlinser. 

Det skyldes de aldersrelaterede forandringer, der sker i øjet. De betyder som oftest, at vi bliver nærsynede, samt får svært ved at fokusere på det, der står helt tæt på. Det er en naturlig del af det at blive ældre og altså ikke en lidelse som sådan.

Løsningen er at booke en tid til en synstest hos vores autoriserede optiker i din lokale Profil Optik. Her kan vi finde enten en brille- eller kontaktlinseløsning, der giver dig dit normale syn igen. Men husk stadig efterfølgende at få tjekket dit syn regelmæssigt - for øjnene fortsætter med at forandre sig. Derfor bør du få tjekket dit syn minimum hvert andet eller tredje år, når du først har fået briller eller kontaktlinser.

Mere alvorlige øjensygdomme, der giver sløret syn

I forbindelse med synstesten vil optikeren samtidig opdage, hvis der er tegn på mere alvorlige øjensygdomme. Her vil optikeren så henvise dig til en øjenlæge, der kan undersøge dine øjne nærmere.

Tegn på mere alvorlige årsager til sløret syn udmønter sig oftest i form af:

  • Hastigt voksende eller pludselig nedsættelse af synet

  • Ringe omkring lyskilder som f.eks. forlygter på biler

  • Regnbuesyn eller følelse af at have gardin for øjnene

  • Lysfølsomhed, direkte lysskyhed eller natteblindhed

Det slørede syn kan opstå på begge eller kun det ene øje, og kan have mange forskellige årsager, som alle kræver behandling.

Grå eller grøn stær

De to fugle, der har det med at sætte sig på folks øjne, når de kommer lidt op i alderen, har egentlig ikke noget med fuglearten stær at gøre. Det kommer af det tyske ”stahren”, der betyder at stirre. Og det er jo præcis det, du gør, hvis du ikke ser så godt.

Den grå stær skyldes, at øjets linse bliver grå og uigennemsigtig. Tilstanden udvikler sig gradvist over tre til fem år, og kan i nogle tilfælde skyldes diabetes, behandling med gigtmedicin og det blå lys fra skærmarbejde mistænkes for at fremkalde tidlig grå stær. Behandlingen af grå stær er en øjenoperation af cirka et kvarters varighed, hvor linsen i øjet udskiftes med en ny, kunstig linse. Herefter ser du optimalt igen.

Grøn stær er straks mere alvorlig, da den ubehandlet kan ende med at gøre dig blind. Denne tilstand opstår enten som følge af ubehandlet grå stær eller som følge af forhøjet tryk i øjet. Opdages sygdommen i tide, kan den tit behandles med øjendråber - i andre tilfælde kræver det en operation i øjet. 

AMD – Aldersbetinget Macula Degeneration

Her er tale om en forkalkning af øjet, der opstår i forbindelse med aldersrelateret slitage på øjet. Ligesom ”stæren” findes der to forskellige typer, nemlig:

  • Tør AMD, som gør det svært at læse, og får bogstaverne til at hoppe på linjerne. Det skyldes, at nethinden er tyndslidt. Tør AMD kan ikke behandles, men kan med tiden udvikle sig til den mere alvorlige, våde AMD.

  • Våd AMD, som får lige linjer til at begynde at bue, når du ser på dem. Det er en alvorlig sygdom, der kan brede sig til nethinden, hvis du ikke får sygdommen behandlet straks.

Diabetes-relateret sløret syn

Sløret syn kan også skyldes, at du har haft diabetes i mange år. Her vil 80 procent af patienterne med diabetes I og 50 procent af patienterne med diabetes II opleve begyndende synstab efter cirka 20 år med sygdommen.

Sløringen skyldes skader på hornhinden, eller er forårsaget af skader på de små blodkar i øjnene. Den kan ikke umiddelbart behandles.

Virkelig alvorlige årsager til sløret syn

Sløret syn kan også udvikles akut i forbindelse med nethindeløsning. Dette ses typisk som en skarpt afgrænset, gardinagtig skygge i synsfeltet på det ene øje, ligesom der også ses lysglimt eller uklarheder som svømmer rundt i synsfeltet. 

Her skal du straks søge øjenlæge. Disse uklarheder skal nemlig ikke forveksles med ”myg” eller små sorte pletter, der bevæger sig rundt i synsfeltet. De er meget almindelige og uskadelige, og skyldes aldersrelaterede uklarheder, der opstår i øjet.

Pludseligt sløret syn på det ene øje eller ensidigt synstab opstået i løbet af få minutter eller timer, kan skyldes en blodprop i nethindens vener. Det ses tit hos ældre mennesker. Her kan åreforkalkning, forhøjet blodtryk, diabetes og grøn stær øge risikoen for at der opstår blodpropper i nethinden. Også denne form for sløret eller forsvundet syn kræver øjeblikkelig henvendelse til øjenlægen.

Start med at få testet dit syn, hvis det bliver sløret

På nær de beskrevne alvorlige årsager til sløret syn, vil en synstest hos den autoriserede optiker hos din nærmeste Profil Optik-butik, oftest være den hurtigste og mest sikre vej til at få undersøgt dit syn.

Her kan du ofte få tid samme eller næste dag, mens der tit er lang ventetid hos øjenlægen. 

Er årsagen til det oplevede slørede syn behandlingskrævende, vil vores optiker henvise dig til en øjenlæge. Skydes det derimod ”bare”, at du har brug for briller, kan du slippe af med dit slørede syn i løbet af ganske få dage, når vi har fået produceret de briller eller kontaktlinser, du har brug for.

Kontakt din lokale Profil Optik, og få bestilt tid til en synstest i dag.

kvinde tager synstest

Book en synsprøve

Synsforandringer kommer ofte snigende. Derfor anbefaler vi at du regelmæssigt får tjekket dit syn.

to personer ser på briller

Find vores butikker nær dig

Søg efter en butik, eller brug din nuværende placering til at se butikker i nærheden af ​​dig.