Sollys er godt for børn og deres øjne


Fornemmelsen af solens varme stråler er god for både krop og sind – men også for dine og dine børns øjne. En gruppe danske forskere har nemlig påvist, at solens stråler mindsker risikoen for nærsynethed hos børn. Tag derfor en pause fra skærmen og smut en tur ud under åben himmel.

Sollys er godt for børn og deres øjne

Sådan ændrer du dine og børnenes skærmvaner

De fleste af os, unge som ældre, bruger meget tid foran skærmen: Vi arbejder foran den, vi bliver underholdt foran den, og vi falder i søvn foran den. Det er ikke nogen hemmelighed, at vores stigende skærmvaner har en negativ påvirkning på vores generelle sundhed og øjensundhed. Men det er ikke nemt at stoppe skærmbrugen, da store dele af vores hverdag er afhængige af den. Heldigvis behøver du ikke tage et fuldstændigt ophør med dine elektroniske apparater: Du kan blot ændre dine skærmvaner og skærmomgivelser for at komme de negative påvirkninger til livs. 
 

Sollys bekæmper nærsynethed

Frisk luft giver fornyet energi, og samtidig er det, at være  ude i det fri, også med til mindske risikoen for nærsynethed. Ifølge en gruppe danske forskere er den stærkeste miljømæssige faktor til at begrænse nærsynethed nemlig dags- og sollys. For børn og unge voksne op til 20 år spiller det daglige udendørs ophold en stor rolle, og jo mere de er ude, jo mere sikker kan de være på, at få den gavnlige effekt fra solens stråler. For nærsynethed opstår typisk tidligt i livet: I barndommen eller i den tidligere teenagealder. Her viser synsfejlen sig ved, at genstande langt væk bliver uskarpe. Alt, man ser på afstand, virker sløret - ligesom når man kigger gennem en kameralinse, der ikke er indstillet korrekt. Så ved at få børnene og teenagerne ud i det fri, kan du som forælder forbedre dine børns øjensundhed. 

Derfor hjælper sollys

Når man udsætter sine øjne for dags- og sollys, så begrænser man risikoen for nærsynethed. For når øjet bliver ramt af sollys, sætter det gang i frigivelsen af signalstoffet dopamin. Dopamin stopper øjets vækst, og selvom det ikke lyder sådan, så er det en god ting. For når øjet vokser for meget, så kan det have svært ved at fokusere på ting, der er længere væk, og det gør det nærsynet. Kort og godt, så kan et for langt eller stort øje altså give nærsynethed, og samtidig øge risikoen for blandt andet blindhed og grå stær. Så træd udenfor og nyd solens stråler – så begrænser du risikoen for den generende øjensygdom. 
 

20/20/20: Profil Optiks huskeregel

Hvis du har svært ved at løsrive dig selv fra skærmen eller få dine børn med udenfor, så har Profil Optik udviklet et lille hjælpeværktøj: 20/20/20 huskereglen. Tag en pause hvert 20. minut, og kig 20 meter væk i 20 sekunder. Det er meget simpelt. For tiden sidder mange børn foran skærmen i flere timer, da det er her de laver lektier, snakker med venner og bliver underholdt – og derfor får de ikke trænet deres øjne. Hvis I derfor indstiller en alarm til at ringe hvert 20. minut, der minder jer om at kigge 20 meter væk i 20 sekunder, kan både børn og voksne få sundere skærmvaner, der træner øjnene og mindsker risikoen for at blive nærsynet. God fornøjelse!

  1. Book Synsprøve

Book Synsprøve


Vi er stolte over at have noget af markedets mest avancerede teknologi og udstyr til vores synstests og synsprøver.

Bestil tid

Briller til alle dine behov

Med Lifestyle fra Profil Optik vælger du briller til alle dine behov. Vi tjekker dine øjne hvert år – og har du brug for ændret styrke i dine glas, følger det også med.

Læs mere