Nystagmus


Nystagmus, eller ”dansende øjne”, er ufrivillige, rykvise bevægelser i øjet, som du ikke selv kan kontrollere.

Du kan både være født med nystagmus, men du kan også erhverve dig sygdommen ved eksempelvis hovedskader eller andre øjensygdomme senere i livet. Hvis du tror, at du eller dit barn har nystagmus, er det en god ide at kontakte din øjenlæge og læse med her.

Hvad er nystagmus?

Nystagmus er ufrivillige, rykvise øjenbevægelse, hvor øjnene både kan bevæge sig fra side til side, op og ned, rundt og i forskellige kombinationer af de mange retninger. Derfor kalder man også nystagmus for ”dansende øjne”. Nystagmus kan være yderst ubehagelig, da det er en tilstand, hvor du ikke kan kontrollere dine øjenbevægelser: Hvis du prøver at kigge i andre retninger, kan tilstanden stoppe, men også blive værre. Derfor er nystagmus ikke lige til at gennemskue, hvilket gør den svær at behandle og kræver grundige undersøgelser hos øjenlægen.

De to mest almindelige former for nystagmus er medfødt nystagmus og sensorisk nystagmus. Medfødt nystagmus er normalt arveligt og viser sig oftest kort efter fødslen. Sensorisk nystagmus er derimod karakteriseret ved en erhvervet lidelse, som du får i løbet af livet. Netop derfor kan årsagerne til sensorisk nystagmus være mange. Når først årsagen til nystagmus er kendt, er øjensygdommen dog lettere at behandle.

 

Tegn på nystagmus

Hvis du har nystagmus, så kan dine øjne bevæge sig ufrivilligt. Det betyder, at de ukontrollerede øjenbevægelser både kan være hurtige, langsomme og så hurtigt igen. Bevægelserne kan godt ramme kun det ene øje - men normalvis er begge øjne involverede. 

Når børn døjer med nystagmus, så kan objekter virke slørede. Voksne oplever derimod objekterne som rystede. Symptomerne på nystagmus er derfor forskellige og afhænger af, om du udvikler tilstanden som barn eller voksen. Både børn og voksne kan dog have svært ved at se i mørket og kan døje med ubalance og svimmelhed. De fleste med nystagmus er også ekstra følsomme over for stærkt lys, og derfor går mange med solbriller eller en skyggende hat.

 

Nystagmus’ årsager

Der er mange årsager til nystagmus, men man opdeler oftest øjensygdommen i en medfødt eller erhvervet tilstand. Derfor bliver øjensygdommen inddelt i medfødt og sensorisk nystagmus. Medfødt nystagmus kan ske gennem nedarv fra dine forældre, mens sensorisk nystagmus kan være forårsaget af mange forskellige ting, som blandt andet:

  • Andre øjensygdomme, såsom grå stær eller strabismus

  • Slagtilfælde, multipel sklerose eller menieres sygdom

  • Hovedskader

  • Indre øre problemer

  • Alkohol- eller stofmisbrug

Hvis din læge i sjældnere tilfælde ikke kan finde ud af, hvad der har forårsager øjensygdommen, kan det have betydning for behandlingen af nystagmus. Det mindsker imidlertid ikke dine muligheder for at lære at tackle øjensygdommen selv. Dem kan du derfor læse mere om i næste afsnit.
 

Hvad kan du selv gøre?

Hvis du tror, at du eller dit barn har nystagmus, er det vigtigt at kontakte din øjenlæge. Her bliver du undersøgt ud fra en nystagmus-test, hvor øjenlægen kigger på indersiden af dine øjne og tester din syn. 

Hvis du får at vide, at du har nystagmus, så er der flere ting, du selv kan gøre. Det vil gøre det lettere at håndtere dine ”dansende øjne” på længere sigt. 

  • Læs bøger på din computer, tablet og telefon. Her kan du gøre skriftstørrelsen større og skrue op for belysningen, hvilket hjælper med at stabilisere dit syn.

  • Hvis dit barn har nystagmus, skal du give barnet lyst til at bruge øjnene. Blandt andet kan stort, farvestrålende legetøj stimulere og udfordre synssansen. 

  • Lad dit barn holde bøger og andet læseligt tæt på øjnene – og prøv at opfordre barnet til at tilte hoved en smule. Tingene bliver nemlig tydeligere, når du vipper eller drejer hovedet.

  • Tal med dit barns lærer for at gøre tingene lettere i skolen. 


Er du i tvivl om, hvordan du skal reagere på nystagmus? Så kontakt din lokale Profil Optik i dag, og bliv klogere på din og dine nærmestes øjensundhed.

  1. Book Synsprøve

Book Synsprøve


Vi er stolte over at have noget af markedets mest avancerede teknologi og udstyr til vores synstests og synsprøver.

Bestil tid

Optiker eller øjenlæge?

Der er forskel på en optiker og en øjenlæge, og derfor er det ikke uvæsentligt, hvem du vælger at besøge først

Læs Guiden her