Populære søgninger
billede af øjne

Nethinden: Nøglen til det gode syn

Du har sikkert hørt navnet “nethinde” før - og mon ikke du også har brugt vendingen ”printe sig fast på nethinden” om de ting, der ikke lige er til at glemme? Nethinden er ofte nævnt, men få ved, hvad den egentlig er, og hvad den gør.

Fysisk er nethinden ikke andet end en halv millimeter tyk hinde på indersiden af øjet, der består af forskellige sanselag. Men den lille hinde gør til gengæld, at vores øjne kan opfatte farver, se lys og stille skarpt. Nethinden er derfor væsentlig for vores gode syn, og hvis den beskadiges, kan det give alvorlige synsforstyrrelser. Både yngre og ældre kan eksempelvis få nethindeløsning, som giver mørke skygger i synsfeltet. Begynder du derfor at se prikker, pletter, striber eller ringe, skal du kontakte din lokale optiker eller øjenlæge med det samme, så din nethinde hurtigt kan komme på fode igen. 

Tegn på nethindeløsning

Nethindeløsning er en sjælden øjensygdom, som heldigvis ikke rammer særligt mange danskere. Øjensygdommen kræver dog akut behandling, når den opstår. Hvis du derfor stifter bekendtskab med et af de nedenstående tegn, skal du kontakte en optiker eller øjenlæge med det samme, så du kan komme i behandling.
Mørke prikker, pletter, striber eller ringe i dit synsfelt
Pludselige lysglimt og synssløringer i dit synsfelt
Nethindeløsning er en smertefri øjensygdom, og derfor kan man kun reagere på synsgenerne. Hvis man oplever et af de ovenstående tegn, handler hurtigt og søger hjælp ved øjenlægen, kan man i mange tilfælde få sat nethinden på plads igen med forskellige behandlinger. I første omgang og i mere milde tilfælde behandles øjensygdommen med laser, og under mere alvorlige forhold er en operation nødvendig. 
Vær opmærksom på nethindeløsning, hvis:

  • Du er over 50 år
  • Du er nærsynet
  • Du tidligere er blevet øjenopereret
  • Du tidligere har fået øjenskader

Hold nethinden sund: test dig selv

Når der er noget, som enten trykker på, trækker i eller ridser nethinden, så forværres synet, og så  er det vigtigt at søge hjælp hurtigst muligt. Men inden da, kan du også prøve at teste sig selv for begyndende nethindeløsning - det er både nemt og hurtigt. Det gør du ved at fastholde blikket på et bestemt, lyst punkt. Her skal du lægge mærke til, om dit synsfelt er begrænset af skygger eller om der er noget, som delvist blokerer. Hvis du har gener, der er relateret til din nethinde, vil det vise sig med  mørke pletter, skyggefornemmelser eller uprovokerede lysglimt. Og så er det vigtigt at kontakte din øjenlæge. Hvis du til gengæld ikke lægger mærke til noget, så er din nethinde sund og rask.

Hvad gør nethinden?

Nethinden er en masse lysfølsomme lag, der beklæder øjet og hjælper os med at se. Nethinden indeholder en masse sanseceller, der blandt andet gør, at vores øjne kan opfatte farver, se lys og indstille skarpt på genstande. Nethinden består af ti lag, hvor både syns- og sanseceller samt fotoreceptorer, der arbejder sammen for at give et komplet syn – både om dagen og om natten. Nethindens tiende og yderste lag sørger for at holde øjet sundt ved at give ilt til øjet og transportere nærings- og affaldsstoffer ind og ud af nethinden. 
Nethinden er derfor essentiel for både øjensundheden.  Og hvis nethinden får skader, eller bliver angrebet på anden vis, kan det have alvorlige konsekvenser for vores syn. Derfor er det vigtigt at kontakte din optiker eller øjenlæge, hvis du oplever problemer med dit syn. 

Hvorfor kan nethinden løsne sig?

Nethindeløsning er en øjensygdom, der oftest opstår, fordi øjets glaslegeme bliver mere flydende med alderen. Den vandige væske kan, via små rifter, finde vej ind øjets bagerste del og løsne nethinden. De sorte prikker, pletter, striber og ringe er derfor væsken fra glaslegemet, der bevæger sig ind i øjets synsfelt. Når nethinden løsner sig helt, så trækker den sig væk fra både blodkar, næringsstoffer og ilt, hvilket skader de mange syns- og sanseceller. Jo hurtigere man derfor kan få skubbet nethinden på plads igen, jo mere kan man udbedre følgeskaderne. 
Den hyppigste årsag til nethindeløsning er som sagt alderen, da glaslegemets væske bliver mere flydende, som årene går. I mere sjældne tilfælde kan der dog også opstå nethindeløsning ved skader og øjentraumer, fremskreden diabetes eller inflammatoriske tilstande.

Hvordan behandles nethindeløsning?

Behandlingen af nethindeløsning afhænger af det enkelte tilfælde: Hvor meget nethinden har løsnet sig, samt hvor hurtig man har søgt hjælp. Hvis der er gået lang tid, før man har søgt hjælp, kan nethinden have løsnet sig meget, og så kræver øjensygdommen en operation. En nethindeløsning kan også behandles med laser, som i mere milde tilfælde kan skubbe nethinden tilbage på plads. 

Hvis behandlingen sker hurtigt, kan man mindske permanente skader og eventuelt synstab. Derfor er det vigtigt enten at kontakte din læge eller optiker omgående, hvis du oplever tegn på nethindeløsning.

Hvis du er i tvivl om dine øjnes sundhed, kan du altid bestille tid til en synsprøve hos Profil Optik.

kvinde tager synstest

Book en synsprøve

Synsforandringer kommer ofte snigende. Derfor anbefaler vi at du regelmæssigt får tjekket dit syn.

to personer ser på briller

Find vores butikker nær dig

Søg efter en butik, eller brug din nuværende placering til at se butikker i nærheden af ​​dig.