AMD: Aldersrelateret Macula Degeneration


AMD er en øjensygdom og en af de mest almindelige årsager til svagsynethed i både Danmark og resten af den vestlige verden. AMD går også under det mundrette navn ”Aldersrelateret Macula Degeneration”. Du kan kende sygdommen på dens hurtige svækkelse af skarpsynet. 

Hvis du derfor oplever stærk synsforværring over kort tid, er det vigtigt at reagere og kontakte din øjenlæge. Indtil da kan du læse med her og stille skarpere på, hvad øjensygdommen AMD indebærer.

Hvad er AMD for en slags øjensygdom?

Tidligere kaldte man øjensygdommen AMD for øjenforkalkning – men det er misvisende, da der slet ikke er tale om forkalkede blodkar. I stedet er AMD slid på øjets nethinde, eller den ”gule plet”, der på latin kaldes for ”macula”. Øjets nethinde og den gule plet er det område i øjet, der har den største koncentration af sanseceller, og det er dét sted, der sørger for, at vi kan opfatte fine detaljer, farver og se vores verden bedst muligt. Når øjensygdommen AMD rammer nethinden eller den gule plet, så forværrer det derfor vores skarpe syn og gør, at vi blandt andet bliver dårligere til at læse, se TV og genkende ansigter. 

To forskellige typer AMD

Når man taler om AMD, så skelner man mellem to former for øjensygdomme. Både symptomer og behandling afhænger derfor af, hvilken form for AMD man har. 

Den tørre AMD

Den tørre form for AMD går ofte hånd i hånd med aldersforandringer. Idet kroppen påvirkes af alderen - heler dårligere og langsommere - så kan øjnene også påvirkes af den. Den tørre form for AMD er dermed en aldersrelateret pendant, der svækker sansecellerne i den gule plet og gør, at det skarpe syn bliver dårligere. Den tørre AMD er den mest udbredte form af øjensygdommen, da omkring 85 procent af alle AMD-tilfælde er forbundet til den aldersrelaterede, tørre form.

Den våde AMD

Den våde form for øjensygdommen AMD er mere sjælden. Her opstår øjensygdommen oftest, hvis nethinden mangler ilt. Det giver mere våde symptomer – som navnet også afslører. Idet nethinden mangler ilt, forsøger øjet nemlig at kompensere ved at danne nye blodkar. Men oftest er disse nye blodkar utætte, og det gør, at væske siver ud i vævet omkring blodkarrene og får nethinden til at hæve. Disse hævelser kan give voldsomme, permanente synsforstyrrelser, og derfor skal man ringe til sin øjenlæge, hvis man oplever øget og pludseligt synsbesvær.

 

Sådan genkender du AMD

Alder er en af de centrale grunde til udvikling af øjensygdommen AMD. Netop derfor er det også vigtigt at være opmærksom på karakteristiske tegn på AMD, efter man har rundet 55 år. Hyppigheden og risikoen for øjensygdommen stiger nemlig med alderen. 

Tegnene på AMD kan dog være små og svære at få øje på i starten. Det er da også kun 12 procent af befolkningen over 60 år, som oplever tydelige symptomer på øjensygdommen. Derfor kan skal man altid reagere, hvis man oplever mørke områder i midten af synsfeltet, lysskyhed og læsebesvær.

Tegn på tør AMD

  • Mørk, kortvarig plet i synsfeltet efter længere søvn 

  • Lysskyhed

  • Gradvist, forsvindende synsfelt

  • Besvær med at kende folk på afstand

  • Gradvis, langsom og årelang forværring af skarpsynet 

Tegn på våd AMD 

  • Voldsom og pludselig synsforringelse 

  • Skævvridning af synsbilledet, hvor lige linjer buer, bogstaver knækker og ansigter forvrænges

Sådan kan du selv afhjælpe AMD

Det bedste, du selv kan gøre, er at reagere på de ovenstående symptomer og kontakte din øjenlæge. Det gælder specielt, hvis symptomerne sker hurtigt, og der opstår en skævvridning af synsbilledet. Øjenlægen vil herefter undersøge dine øjne og finde ud af, om du døjer med den tørre eller våde udgave af AMD – den efterfølgende behandling afhænger nemlig af, hvilken type AMD der er tale om.

  1. Bestil synsprøve

Bestil Synsprøve


Vi er stolte over at have noget af markedets mest avancerede teknologi og udstyr til vores syns- og øjensundhedsundersøgelser.

Bestil tid

Optiker eller øjenlæge?

Der er forskel på en optiker og en øjenlæge, og derfor er det ikke uvæsentligt, hvem du vælger at besøge først

Læs Guiden her