- Dine varer
Din indkøbskurv er tom
Keratitis kan være et svært ord at sluge, og derfor kan man mere mundret sige, at det er en betændelse eller infektion i hornhinden. Men selvom ordet virker fremmed, så har flere end man lige skulle tro, stiftet nært bekendtskab øjensygdommen. Smerter, lysfølsomhed, tåreflod og røde øjne kan alle være tegn på keratitis. Har du døjet nogle af disse gener? Så læs med her og bliv klogere på, hvad du skal stille op med øjensygdommen.
Keratitis er en betændelse eller infektion i hornhinden, som enten kan være forårsaget af udefrakommende bakterier eller vira i kroppen. Øjensygdommen kan derfor inddeles i to forskellige kategorier alt afhængig af, hvordan den er opstået: Bakteriel keratitis og herpes keratitis. Begge former for keratitis kan give varige skader på synet, hvis ikke de bliver behandlet hurtigt. Netop derfor bliver alle, der henvender sig med hornhindebetændelsen hos Profil Optik, sendt videre til en øjenlæge.
Smerter
Lysfølsomhed
Tåreflod
Røde øjne
Nedsat syn
Pudsdannelse
Bakteriel keratitis opstår, hvis udefrakommende bakterier finder vej til hornhinden gennem et sår. Der er derfor utroligt mange bakterie, der kan give bakteriel keratitis, men nogle er selvfølgelig værre end andre. I
sær bakterier, der ikke hører til i den naturlige flora omkring øjnene, kan være ekstremt hårde ved hornhinden: Tarmbakterier, luftvejsbakterier eller urinvejsbakterier. Netop derfor kan bakteriel keratitis opstå, hvis øjenhygiejnen ikke er i top. Du kan dog også få bakteriel keratitis ved at bruge bløde kontaktlinser eller som et følge af tørre øjne, øjenlågsbetændelse, øjenbetændelse eller traumer, da disse giver sår på hornhinden.
Uanset hvad der har startet øjensygdommen, så kan den blive alvorlig, hvis du ikke reagerer. Sårene på hornhinden kan nemlig danne arvæv, som kan give permanente skader på synet. Hvis du derfor har den mindste tvivl om din øjensundhed, skal du altid kontakte din optiker, øjenlæge eller læge.
Vi er stolte over at have noget af markedets mest avancerede teknologi og udstyr til vores syns- og øjensundhedsundersøgelser.
Bestil tidHerpes keratitis er også en infektion i øjets hornhinde. Modsat bakteriel keratitis, så er herpes keratitis opstået af den virus, der giver forkølelsessår: Herpes virusset. 80 procent af alle voksne har herpes virusset i kroppen. Hos størstedelen viser virusset sig som forkølelsessår omkring munden, mens et fåtal oplever blærer og sårdannelse i hornhinden – og det er herpes keratitis.
Øjensygdommen kan være yderst ubehagelig og samtidig smitsom. Derfor er det vigtigt at undgå direkte kontakt til andre, imens virusset er i udbrud. Gennem blærer i hornhinden, der er fyldte med viruspartikler, kan herpes keratitis nemlig smitte, når blærerne brister. Bagefter vil blærerne blive til sår, som heler uden at smitte.
Selvom det kun er en mindre del af de herpes-smittede, som oplever en infektion i hornhinden, så er herpes keratitis alligevel den hyppigste årsag til nedsat syn og blindhed i forbindelse med hornhinden. Ligesom bakteriel keratitis kan herpes keratitis nemlig medføre arvæv, som nedsætter synet. Derfor er det - igen - utrolig vigtigt at kontakte din optiker, øjenlæge eller læge, hvis du oplever synsgener.
Begge former for keratitis, bakteriel og herpes, giver normalt mindre sår og arvæv på hornhinden. Af den grund kan begge former oftest behandles med antibiotika enten i form af øjendråber eller øjensalve. Hvis du til gengæld har fået store sår i forbindelse med infektionen i hornhinden, så bliver du henvist til lægen eller hospitalet for at mindske ardannelsen og forebygge alvorlige skader på synet.
Ved herpes keratitis skal man være opmærksom på, at herpesvirus ikke bliver fjernet fra kroppen gennem behandlingen med antibiotika. I stedet bliver infektionen standset og betændelsen dæmpet, og så går din krop selv i gang med at danne antistoffer mod virusset.
Begge former for keratitis er infektioner, som sker ud fra en betændelse i øjet. Derfor kan du selv tage dine forholdsregler for ikke at få keratitis:
Undgå direkte kontakt med personer, som er smittet med keratitis
Hvis du bruger kontaktlinser, så overhold de hygiejniske anbefalinger til punkt og prikke
Søg læge hvis du oplever smerter, rødme og nedsat syn
Hvis du er smittet, så tag afstand fra andre – på den måde undgår du at give smitten videre
Problemer med synet?
Nærsynethed
Langsynethed
Bygningsfejl
Grå stær
Grøn stær
Tørre øjne
Stoppet tårekanaler
Kløe i øjnene
Irriterede øjne
Svejseøjne
Dobbeltsyn
Retinopati
Myopi
Brillemode og trends
Solbrilletrends 2023
Hvilke briller passer til din ansigtsform?
Briller til sikker bilkørsel
Har dit barn brug for briller?
Briller uden styrke
Guide til linser
Glastyper
Bag mine solbriller
Linsetips
Nethinden
Tørre øjne undersøgelse
Køb kontaklinser online
Lysfølsomme øjne
Bygkorn
Øjenbetændelse
AMD
Efterstær
Hævet øjenlåg
Blå lys
UV stråling
Nystagmus
Synsforstyrrelser
Keratitis
Sløret syn
Øjne løber i van
Øjenbetændelse
Synsnerve
Skal jeg have briller?
Sådan passer du på dine kontaktlinser
Sollys er godt for børn og deres øjne
Skal du vælge endagslinser fremfor månedslinser?
Hvilke solbriller passer til mig?
Synsprøve til børn
Hævede øjne
Trætte øjne
Dovent øje
Smerter i øjet
Flimmer for øjnene