Beskyt dine øjne mod solens UV-stråling 


På samme måde som du tager solcreme på, bør du beskytte dine øjne mod solens skadelige UV-stråling. Ikke kun om sommeren, men i høj grad også om vinteren. UV-strålingen øger din risiko for at udvikle en række alvorlige øjensygdomme som f.eks. grå stær og det såkaldte Surfers eye (pterygium). 

Få råd og vejledning til dit valg af UV-beskyttelse hos vores autoriserede optikere hos Profil Optik eller bestil en af vores mange UV-beskyttende glas online - allerede i dag.

Når solen skinner, har de fleste af os for længst lært at beskytte vores hud mod solens farlige UV-stråling. Men faktisk er UV-lyset lige så farligt for vores øjne.  Derfor anbefaler vores autoriserede optikere, at du beskytter dine øjne og huden omkring dem lige så godt som resten af kroppen, når solen skinner. Det kan være med et par CE-eller UV400-mærkede solbriller med UV-filter, brilleglas der beskytter mod UV, særlige UV-briller eller UV-kontaktlinser, der filtrerer UV-strålingen fra.

UV-strålingen er farlig for øjnene

Når øjnene udsættes for store mængder UV-stråling gennem længere tid, øges risikoen for at udvikle øjensygdomme som f.eks. grå stær eller det særlige ”surfers eye”. Det er en lidelse, der også er kendt under navnet pterygium. Her vokser noget af øjets slimhinde ind over hornhinden, så du kan risikere at få nedsat syn på både det ene eller begge øjne.

Giver flere rynker omkring øjnene

Derudover tørrer både varmen og til dels også UV-strålingen huden omkring øjnene og på øjenlågene ud – hvilket kan være med til at at øge mængden af rynker omkring øjnene. Dermed er der også skønhedsmæssige årsager til at beskytte øjnene effektivt mod både varmen og solens UV-stråling.

Hvornår skal du beskytte øjnene mod UV-stråling

Lige som du sikkert allerede bruger UV-indekset til at afgøre, hvorvidt du skal tage solcreme på, kan du også bruge det til at finde ud af, om du skal tage solbriller eller andre former for UV-filtrerende briller eller linser på, når du skal ud.

Er UV-indekset på 3 eller derover, anbefales det, at du beskytter dine øjne mod UV-stråling. Ikke bare midt på dagen, men lige fra solopgang til solnedgang. For både morgen og aften står solen så lavt på himlen, at hverken pande eller hårvækst kan skygge effektivt for solen. 

Derfor bør du allerede tage sol- eller UV-brillerne på om morgenen og først lægge dem, når solen er gået helt ned, hvis du vil beskytte dig mest effektivt mod den skadelige UV-stråling.

Ikke kun om sommeren

Hvor du næppe begynder at smøre dig ind i solcreme i vinterhalvåret, bør du også først finde solbrillerne frem, hvis UV-indekset når op på 3 eller derover om vinteren. Eller hvis du f.eks. kører imod solen, når du skal til eller fra arbejde.

For det er den samlede indstråling af UV-lys, der er skadelig for dine øjne – og indstrålingen er den samme, uanset om det er varmt eller koldt.

Beskytter også øjenlåg og hud

Vælger du at tage solbriller eller særlige UV-briller på, beskytter du samtidig den sarte hud på øjenlågene og omkring øjnene. Det gør blandt andet at huden ikke tørrer ud, så du mindsker chancen for at få flere rynker omkring øjnene.

Samtidig slipper du for at smøre solcreme på omkring øjnene og på øjenlågene.

Vælg CE- eller UV400-mærket UV-beskyttelse

Uanset om du vælger traditionelle solbriller eller nogle af de særlige UV-briller eller -kontaktlinser, skal du altid sikre dig, at de er enten CE- og også gerne UV400-mærkede. Derved er du sikker på, at UV-beskyttelsen både fjerner UVA- og UVB-strålerne fra sollyset. Altså beskyttes dine øjne 100 % mod alle solens skadelige UV-stråler.

CE- og UV400-mærket er den eneste måde, du kan være sikker på, at brillerne rent faktisk beskytter øjnene ordentligt. For beskyttelsen gør ikke brillerne dyrere, ligesom den ikke kan ses på nogen måde på hverken briller eller linser.

Gør UV-brillerne til det fjerde “S” i solbeskyttelsen

Du kender sikkert allerede Kræftens Bekæmpelses solkampagne – især hvis du har børn. Her taler de om de 3 S’er i en aktiv beskyttelse med solskoldninger: Skygge, solhat og solcreme.

Hos Profil Optik vil vi gerne tilføje endnu et S til samlingen: Nemlig Solbriller - eller andre former for briller eller kontaktlinser, der beskytter dine øjne mod UV-stråling. Det gælder både dig og resten af dine familie. Giv gerne ungerne solbriller på, når I skal ud i solen – både når turen går til badestranden eller ud på pisterne på vinterferien. 

Deres øjne er nemlig ekstremt vigtige at beskytte, fordi de kan forvente at skulle leve med en endnu stærkere UV-stråling i fremtiden. Så ved at beskytte dem fra de er helt små, kan du dels minimere risikoen for at udvikle nogle af de alvorlige øjensygdomme, og dels lære dem en god vane, de kan have glæde af i fremtiden.

Du finder den bedste UV-beskyttelse hos Profil Optik

Hos Profil Optik er alle vores solbriller, øvrige briller og linser med UV-beskyttelse som minimum CE-mærkede. Ellers er de faktisk forbudt at sælge inden for EU's grænser. Langt de fleste af vores solbriller lever også op til den lidt strengere UV400-mærkning, ligesom de fleste af vores solbriller både er polariserede og antirefleksbehandlede. 

Polariseringen fjerner en del af de ubehagelige genspejlinger, der nemt kan opstå, når solen skinner ned fra en skyfri himmel. Tilsvarende fjerner antirefleksbehandlingen de refleksioner af sollyset, som nemt kan genere, hvis du går med solen i ryggen.

Få hjælp til at finde den rigtige UV-beskyttelse

Vil du være sikker på at få den rigtige UV-beskyttelse, er det en god ide at kigge forbi din lokale Profil Optik. Her vil vores autoriserede optikere kunne vejlede dig til det helt rigtige valg af UV-beskyttelse i din hverdag.

Du kan også rulle op til produktoversigten og bestille den UV-beskyttelse, du finder mest hensigtsmæssig - så sender vi bestilling direkte hjem til dig, helt gratis!

  1. Book Synsprøve

Book Synsprøve


Vi er stolte over at have noget af markedets mest avancerede teknologi og udstyr til vores synstests og synsprøver.

Bestil tid

Optiker eller øjenlæge?

Der er forskel på en optiker og en øjenlæge, og derfor er det ikke uvæsentligt, hvem du vælger at besøge først

Læs Guiden her