Populære søgninger

Hævede øjne

Hævede øjne opleves oftest om morgenen. Her er huden omkring øjnene svulmet lidt op i løbet af natten, og nogle kan endda opleve, at det er svært at se optimalt. Der kan være mange grunde til hævede øjne: Nogle er helt ufarlige, hvor de hævede øjne forsvinder af sig selv, mens andre er mere alvorlige.

Hævede øjne kan blandt andet opstå på grund af allergier, stress, forkerte briller eller mere alvorlige øjensygdomme. Her kan du læse mere om, hvorfor du får hævede øjnene, og hvad du kan gøre ved det. Hvis du døjer med hævede øjne kan du kontakte din lokale Profil Optik, og spørge en autoriseret optiker til råds, eller ringe til din egen læge.

 

Hævede øjne om morgenen

Det mest almindelige tidspunkt at opleve hævede øjne på er om morgenen. Her vågner du med et par tynde øjensprækker at kigge ud af, fordi huden omkring øjnene er hævet op i løbet af natten. Det skyldes, at huden omkring øjnene er ekstra tynd, og derfor kan der nemmere ophobe sig væske i den, når du ligger og sover. 

Det sker dog kun lejlighedsvist, og årsagen til denne type hævede øjne er som regel ret uskadelig. Det kan f.eks. være, at du er kommet sent i seng, har sovet dårligt, ligget i et dårligt ventileret lokale, eller har ligget lavt med hovedet det meste af natten. Nogle kvinder oplever det også, lige før de skal have menstruation.

Desuden kan det også skyldes, at du har fået for meget salt eller spist mange proteiner dagen før. Salt og proteiner øger væskemængden i kroppen, og da lymfecirkulationen er mindre, når du ligger ned og sover, øger det muligheden for, at huden omkring øjnene hæver op. Især hvis du sover længe. 

Denne type hævede øjne forsvinder ofte af sig selv, når du står op og begynder at bevæge dig. I forbindelse med bevægelse løber væsken nemlig tilbage til dine lymfe- og blodkar, og bliver ført med rundt i kroppen igen. Du kan selv hjælpe væsken på vej med lidt blid ansigtsmassage, eller sidde med en kold klud på øjnene et øjeblik.

Regelmæssigt hævede øjne

Vågner du regelmæssigt op med hævede øjne, eller oplever du det i løbet af dagen, bør du få undersøgt årsagen til, at det sker. Regelmæssige hævede øjne kan f.eks. være tegn på:

  • Allergi overfor pollen, støv eller dyrehår, samt intolerance overfor visse fødevarer, sminke- eller cremeingredienser, eller medikamenter i medicinalprodukter

  • En begyndende øjenbetændelse, et bygkorn eller bindehindekartar, der giver røde, kløende øjne

  • At du har brug for nye briller eller kontaktlinser, da anstrengelser af musklerne omkring øjnene også kan fremkalde hævede øjne

  • At have siddet for længe og arbejdet ved skærmen, hvilket kan afhjælpes med nye skærmbriller eller briller, der bortfiltrerer skærmens blå lys

Oplever du tit og ofte hævede øjnene, kan nogle af de ovenstående årsager måske være svaret på din tilstand. Derfor bør du konsultere enten lægen eller tage en snak med vores autoriserede optikere omkring problemet.

Regelmæssige hævede øjne kan dog også være tegn på nogle ting, du selv kan gøre noget ved. F.eks. kan det være tegn på, at du skal drikke mere væske i hverdagen, fordi dehydrering også kan give hævelser omkring øjnene. Eller at du har gået for længe med dine kontaktlinser, og derfor har fået tørre øjne. 

Sidstnævnte kan afhjælpes ved at anskaffe nogle særlige øjendråber til tørre øjne, eller ved at tage kontaktlinserne ud og rense dem kortvarigt i det etui, du normalt opbevarer dem i om natten. Eksempelvis kan du også vælge at tage kontaktlinserne ud tidligere på aftenen, end du plejer – eller gå med briller i nogle dage. Endelig kan hævede øjne også skyldes slag eller tryk på området omkring øjnene. Her vil du oftest kun opleve et enkelt hævet øje, hvor de øvrige årsager næsten altid vil få begge øjne til at hæve op. Du er nok også bevidst om, hvis du har fået et slag i eller omkring øjet, så årsagen skulle være til at finde i den situation.

Sådan kan du forebygge hævede øjne 

Vil du gerne reducere risikoen for at få hævede øjne, kan du med fordel starte med at kigge på dine kost- og søvnvaner, samt dine vaner i løbet af arbejdsdagen.

Kostråd, der forebygger hævede øjne

På kostsiden bør du skære ned på dit indtag af salt og proteiner. Begge dele – og især salten – binder væske i kroppen, hvorfor det giver en højere risiko for at vågne op med hævede øjne om morgenen.

Det er også en god ide at skære ned på alkoholindtaget om aftenen. Det binder nemlig også væsken i kroppen, hvorfor det ikke er ualmindeligt at vågne med hævede øjne morgenen efter en våd tur i byen.

Sørg også for at drikke rigeligt væske hver dag, så du undgår dehydrering.

Sov bedre, og slip for hævede øjne

Dine søvnvaner kan også øge risikoen for at vågne med hævede øjne. Sover du for lidt, for varmt eller i et lokale med dårlig ventilation, kan det nemt resultere i væskeansamlinger i huden omkring øjnene.

Sørg derfor for at:

  • Få mindst syv til otte timers søvn hver nat, og helst aldrig under 6 timers søvn

  • Gå i seng og stå op på nogenlunde samme tid hver dag – også i weekenden

  • Sove i et lokale, som er to til tre grader koldere end resten af rummene i din bolig

  • Ventilation er god og luften i soveværelset er frisk, før du går i seng

Følger du ovenstående søvnråd, reducerer du effektivt risikoen for, at vågne op med hævede øjnene.

Tilpas dine arbejdsvaner

Arbejder du meget med skærme i løbet af hverdagen, er det en god ide, at du sørger for at give øjnene en regelmæssig pause fra skærmen. 

Sørg også for regelmæssigt at kigge ud mod horisonten eller et andet punkt, der ligger langt væk. Derved tvinger du øjnene til at ændre deres fokus, så de træner synet på lang afstand. På den måde undgår du, at dine øjne bliver længere tid om at skifte fokus, så du begynder at se dårligere, når du f.eks. kører bil.

Endelig kan skærmbriller, eller briller der filtrerer skærmens blå lys fra som allerede nævnt, være en løsning på problemet med hævede øjne.

Undgå også at sidde i træk fra f.eks. aircondition, blæsere eller f.eks. et åbent vindue. Det kan også øge risikoen for at få hævede øjne.

Hvordan finder jeg ud af, om jeg skal have briller

Hævede øjne kan som sagt også være en indikation på, at du har brug for briller eller kontaktlinser, eller har brug for at forny de briller, du allerede har.

Det er nemt at kontrollere ved at booke en synsprøve hos din lokale Profil Optik-butik. Her undersøger den autoriserede optiker din øjne, og kan derefter fortælle dig, hvorvidt du har brug for briller samt hvilken slags briller eller kontaktlinser, du skal bruge.

Husk at snakke med optikeren om dine problemer med hævede øjne forud for synstesten.

kvinde tager synstest

Book en synsprøve

Synsforandringer kommer ofte snigende. Derfor anbefaler vi at du regelmæssigt får tjekket dit syn.

to personer ser på briller

Find vores butikker nær dig

Søg efter en butik, eller brug din nuværende placering til at se butikker i nærheden af ​​dig.