Populære søgninger
mand tager synstest

Døjer du med bygkorn i øjet?

Mange danskere har prøvet at stifte bekendtskab med bygkorn: Den lille knop på øjenlågets inder- eller yderside, der kan give nogle pinefulde dage. Heldigvis forsvinder de fleste bygkorn af sig selv, uden hverken at påvirke synet eller give andre vedvarende gener. Netop derfor er bygkorn ikke farlige. Hvis du til gengæld er i tvivl om noget, kan du altid ringe til din øjenlæge eller optiker og høre nærmere.

Hvad er bygkorn?

Et bygkorn er en godartet knop, der titter frem på øjenlågets inder- eller yderside i ubestemt tid. Det, at bygkornet er godartet, betyder, at knoppen ikke fører alvorlige sygdomme med sig, og at den sagtens kan helbredes. Hordeolum, som bygkorn også kaldes på fagsprog, forsvinder oftest af sig selv uden hverken at smitte andre personer eller smitte fra det ene øje til det andet. Der er derfor ingen grund til panik, hvis du opdager et bygkorn, da det ikke er farligt for hverken dit helbred, dit syn eller andre mennesker. 

Vi kommer ikke udenom at et bygkorn kan være meget irriterende, idet området omkring øjet kan hæve op, blive rødt og gøre ondt. Det kan derfor være fristende at finde lægemidler, der kan mindske smerten og hævelsen - men lad vær. Den bedste behandling, du kan give dit bygkorn, vil være tålmodighed – og ingen brug af mascara. 

Et bygkorn kan sidde to forskellige steder: På indersiden af øjenlåget og på ydersiden af øjenlåget. Nedenfor vil vi kort ridse op, hvad de to forskellige slags bygkorn kan betyde.

Indre bygkorn

Når bygkorn sidder på indersiden af øjenlåget, er det opstået, fordi der er gået betændelse i de kirtler, som sidder i brusken eller kirtlerne i øjenlåget. Inde bygkorn kan give røde og irriterede områder, der udspringer fra indersiden af øjenlåget. Det kan lyde mere voldsomt, end det er. Et indre bygkorn er nemlig meget almindeligt, da kroppens egne bakterier engang imellem kommer til at blande sig og give mindre infektioner – som eksempelvis tilfældet med bygkorn. 

Ydre bygkorn

De ydre bygkorn sidder oftest i hårsækkene på dine øjenvipper – både ovenover og under øjet. De ydre bygkorn opstår, fordi øjenvippernes hårsække nogle gange tilstoppes. Det gør, at fedtstofferne ikke kan komme ud af kroppen. I et forsøg på at få dem ud kan kroppen derved komme til at danne infektioner i form af ydre bygkorn. 

Derfor får du bygkorn

Bygkorn kan forekomme hos sunde og mindre sunde personer i alle aldre. Med andre ord: Der ikke er nogle særlige befolkningsgrupper, der har større eller mindre chance for at få bygkorn. Et bygkorn opstår på grund af en mere eller mindre tilfældig betændelse – det kan enten være betændelse i de ydre hårsække eller i de indre kirtler, der skal sørge for at holde øjet sund og raskt. Betændelse kan både opstå som følge af en infektion forårsaget af kroppens naturlige bakterier, eller hvis bakterier fra, eksempelvis, næsen finder vej til øjet. Næsten ligegyldigt hvordan dit bygkorn er opstået, så forsvinder det oftest af sig selv igen. Derfor er det vigtigt at væbne dig med tålmodighed, hvis et bygkorn vælger at komme din vej. 

Sådan genkender du bygkorn

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har et bygkorn eller ej, er det altid en god ide at kontakte din øjenlæge eller optiker. De undersøger dit øje nærmere og fortæller dig, hvordan du bedst kan behandle bygkornet. De fleste bygkorn ser ens ud og identificeres ud fra disse kendetegn: 

  • Ømhed i øjenområdet

  • Røde områder i og omkring øjnene

  • Hævede områder i og omkring øjnene

Behandling af bygkorn

Oftest vil både et ydre og indre bygkorn forsvinde eller briste af sig selv – men det kræver tid, tålmodighed og ingen brug af mascara. Selvom det kan være fristende, er det derfor vigtigt ikke selv at klemme hul på bygkornet, da det kun vil bidrage til at sprede infektionen yderligere og give andre, mere længerevarende komplikationer. Hvis dit bygkorn brister af sig selv, kan det hjælpe at bade øjet i afkølet kogt vand, for at fjerne puds og bakterier. Det kan mindske infektionen. 

Det er altid bedst at kontakte enten øjenlægen eller optikeren, for at få den mest optimale vejledning i, hvordan du giver bygkornet eller det bristede bygkorn den mest gavnlige behandling. 

Kontaktlinser, briller og bygkorn

Hos Profil Optik anbefaler vi ikke, at du bruger kontaktlinser, hvis du har bygkorn i øjet - ligesom vi ikke anbefaler, at man bruger kontaktlinser ved betændelses- eller infektionstilstande i øjet. Derfor vil et godt alternativ til kontaktlinser være briller, så øjet kan få ro, indtil bygkornet er forsvundet af sig selv. 

Er du i tvivl om, hvordan du skal reagere i forbindelse med dit bygkorn? Så kontakt din lokale Profil Optik her, og hør mere.

kvinde tager synstest

Book en synsprøve

Synsforandringer kommer ofte snigende. Derfor anbefaler vi at du regelmæssigt får tjekket dit syn.

to personer ser på briller

Find vores butikker nær dig

Søg efter en butik, eller brug din nuværende placering til at se butikker i nærheden af ​​dig.