Populære søgninger

Hævet øjenlåg

De fleste har prøvet at vågne op med hævede morgenøjne, hvor det om end føles endnu sværere end normalt at åbne øjnene op til en ny dag. Det er ganske almindeligt. Der er nemlig mange ting, som kan gøre, at der samles væske omkring dine øjne om natten – alt fra harmløse vaner til betændelsestilstande. Her giver Profil Optik en gennemgang af de mest almindelig grunde til hævede øjenlåg.

Derfor får du hævede øjenlåg

Dine hævede øjenlåg kan opstå ud fra mange forskellige grunde. Blandt andet kan der samle sig væske i det fine væv omkring øjnene, som aftager i løbet af dagen. Dine øjenlåg kan også hæve op på grund af irritation eller betændelse.

Hævede morgenøjne

Huden omkring øjnene er utrolig tynd og har let ved at udvide sig. Når væske derfor hober sig op i kroppen i løbet af nattens stilstand, så søger den mod steder, hvor der er mindst modstand – og det er blandt andet i øjenlågene. Hævede morgenøjne er således kun en midlertidig tilstand: Idet du rejser dig og sætter i bevægelse, vil væsken igen finde vej ud i blod- og lymfekar. Og som dagen skrider frem, vil de hævede øjenlåg gå i sig selv igen. 

Bygkorn

Området omkring øjet er meget følsomt, og derfor kan der hurtigt opstå betændelse. Blandt andet kan snavs i udførselsgangen, til en øjenvippe eller en talgkirtel, skabe en mindre betændelsestilstand, som kaldes bygkorn. Bygkorn er en lille forhøjning i øjenlåget, der netop opstår på grund af en mindre betændelse. Bygkorn kan derfor gøre ondt og gøre øjenlågsområdet rødt – men det er ikke farligt. 

Haglkorn

Hvis du har haft et bygkorn, kan det bringe et haglkorn med sig. For når et bygkorn begynder at hele, bliver der dannet arvæv, dér hvor inflammationen eller betændelsestilstanden har været i øjenlåget. Det kan give en mindre og midlertidig udposning, der kaldes haglkorn. Derfor kan arvæv, efter et tidligere bygkorn, blive til haglkorn. Heldigvis gør de ikke ondt, og de går over af sig selv efter noget tid. 

Inflammationer i øjenlåget

Hævet øjenlåg eller hævede øjenlåg er ganske normalt blandt den danske befolkning. Heldigvis er det ikke farligt for hverken dig eller dit syn, men der kan sagtens være irritation og ømhed forbundet med de forskellige tilstande. Hævelser i øjenlåget kan også skyldes en form for betændelse, der opstår på grund af dårlig funktion af øjenlågsrandens kirtler. Det kan give irritation, kløe eller skældannelse i øjenkrogen. Du kan desværre sagtens kan få denne slags hævede, betændte øjenlåg flere gange i løbet af livet – men det er oftest harmløst.  

Allergi

Hævede øjenlåg kan også sagtens opstå uden betændelse. Blandt andet kan pollen, husstøvmider og kosmetik give allergiske reaktioner på grund af en overfølsomhedsreaktion. Det kan skabe hævelser i øjenlågsområdet, som oftest kan dæmpes med medicin, der er udstødt af lægen eller øjenlægen.

Sådan genkender du de forskellige former for hævede øjenlåg

  • Hævede morgenøjne: Væskefyldte øjenlåg. Opstår oftest om morgenen og uden smerte.

  • Bygkorn: Rød bule på indersiden af nedre eller øvre øjenlåg, der er øm.

  • Haglkorn: Fast og lille forhøjning på øjenlåget uden ømhed.

  • Inflammation: Betændelse, der giver røde og fortykkede øjenlågsrander. Tørre skæl og eventuelt små sår langs øjenvipperne kan forekomme.

Sådan slipper du af med hævede øjenlåg

Hvis du gentagne gange oplever problemer med hævede øjenlåg om morgenen – som hverken gør ondt eller irriterer – så kan en våd klud og en ansigtsmassage hjælpe med at få væsken ledt ud i blod- og lymfekarrene igen. 

Hvis du i stedet døjer med mere smertefulde hævelser som bygkorn eller inflammationer i øjenlågsranden, så kan du mindske generne med øjendråber eller antibiotika – hvis det altså ikke når at gå væk af sig selv. De fleste gange forsvinder både byg- og haglkorn af sig selv, men oplever du vedvarende irritation, er det en god ide at kontakte din øjenlæge. Her kan du få en undersøgelse og få stillet den behandling til rådighed, som bedst kan få bugt med dine hævede øjenlåg. 

Hvad kan du selv gøre?

Du kan mindske almindelige, hævede morgenøjne blot med en regelmæssig søvnrytme, mindre saltindtag og ved at undgå alkohol. Oftest er en sund livsstil og gode vaner forbundet med kroppens væske- og blodcirkulation – altså det, der skaber de hævede morgenøjne.

Hvis du til gengæld døjer med infektion i øjenlågene - såsom bygkorn, haglkorn eller inflammation i øjenlågsranden - så er det vigtigt med god hygiejne. Vask derfor dine hænder jævnligt, og lad være med at dele håndklæde med andre – især, hvis der kommer pus eller væske fra dine øjenlåg.

Hvis du oplever vedvarende gener eller er utryg på grund af dine hævede øjne, er det altid en god ide enten at kontakte din øjenlæge eller lokale optiker. På den måde kan du holde din øjensundhed og tryghed ved lige samtidig.

kvinde tager synstest

Book en synsprøve

Synsforandringer kommer ofte snigende. Derfor anbefaler vi at du regelmæssigt får tjekket dit syn.

to personer ser på briller

Find vores butikker nær dig

Søg efter en butik, eller brug din nuværende placering til at se butikker i nærheden af ​​dig.