At sætte kontaktlinser i og tage dem ud kan virke svært og kan koste mange besværlige timer foran spejlet. Men bare rolig: Det bliver lettere, hvis du øver dig. For mange er det en lettelse at gå fra at bruge briller til at bruge linser, men der er selvfølgelig nogle ting, du skal være opmærksom på, som kan gøre livet med linser endnu mere simpelt.
Vi har her en guide til dig, der ønsker tips om, hvordan du enkelt og let kan sætte kontaktlinser i og tage dem ud igen.
Til at starte med kan kontaktlinser i stedet for briller føles som en stor lettelse, men mange nybegyndere kan opleve, at det er svært at sætte kontaktlinserne i. Filmen her – ”SÅDAN TAGER DU ENDAGSLINSER PÅ” – viser og hjælper dig med, hvordan du sætter dine nye kontaktlinser i. Filmen er lavet for at støtte op om den træning, du får af din optiker, og den giver gode tips til, hvordan du sætter dine endagslinser i.
Filmen "Sådan sætter du dine månedslinser i" viser og hjælper dig med, hvordan du sætter nye kontaktlinser i. Filmen er lavet som supplement til den træning, din optiker har givet dig. Måske er det allerførste gang, du skal sætte kontaktlinser i? Så kan videoen hjælpe dig med, hvordan du skal øve dig i at bruge dine månedslinser.
I den første tid som linsebruger er der meget at tænke på. Det er ganske normalt, at du føler dig usikker på, hvordan du tager dine endagslinser ud. Her i filmen får du hjælp, og den viser dig, hvordan du tager dine nye kontaktlinser ud - trin for trin. Tjek videoen ud og øv dig hjemme foran spejlet i trygge rammer.
Der er egentlig ikke meget forskel på at tage endagslinser eller månedslinser ud, men der er en hel del gode tips at huske på. Især som nybegynder kan det være godt at vide, hvordan man passer på sine kontaktlinser.
Forskellene på at tage endags- og månedslinser ud kan du blive klogere på her i videoen.
Hold linserne rene
Når du bruger kontaktlinser, er det vigtigt, at du holder dem rene. Bed din optiker om vejledning i, hvilken slags linsevæske der passer bedst til dine linser. Linsevæske kan ikke genanvendes. Dine linser har brug for ny væske hver dag. Det er også vigtigt, at du har helt rene hænder, når du er i berøring med dine kontaktlinser. Begynd derfor altid med at vaske dine hænder grundigt, inden du begynder at røre ved dine linser.
Nattøj på – linser af
Om natten har øjnene bruge for at hvile, fuldstændig som resten af kroppen. Har du månedslinser, skal du altid tage linserne ud, før du går i seng. Husk at skifte linsevæske hver nat og husk også at rense dit linseetui. Skift linseetui jævnligt.
Makeup + linser = sagtens
Naturligvis kan du bruge makeup som du plejer, selvom du bruger linser. Vi anbefaler, at du tager din linser på, før du lægger din makeup. Vi anbefaler også, at du tager linserne ud, før du fjerner din makeup om aftenen.
Bade med linser
Du kan sagtens bade med linserne på, men hvis du dykker meget eller har hovedet meget under vand når du svømmer, anbefaler vi, at du bruger svømmebriller. Vand i øjnene øger risikoen for infektion.
Linser med UV-filter
Vidste du, at der findes linser med UV-filter? Tal med din optiker, der kan råde og vejlede dig.
Linser og øjendråber
Hvis du sidder foran en computer hele dagen eller opholder dig i tør luft, mærker du sikkert dine linser mere end normalt. I så fald kan du have glæde af øjendråber eller kosttilskud, der hjælper dine øjne med at holde på fugten. Spørg din optiker til råds.
Udskift linser jævnligt
Hvis du bruger dine kontaklinser længere end den anbefalede tid, øger du risikoen for infektion. Hvis du bruger månedslinser, skal du udskifte dine linser hver måned. Har du dagslinser, skal du skifte dem hver dag.
Lyt til din optiker
Dine øjne kan godt have brug for hvile. Din optiker kan fortælle dig, hvor længe du skal bruge dine linser hvert døgn, så dine øjne ikke overbelastes.
Skift mellem briller og linser
Bare fordi du er blevet linsebruger, betyder det ikke at du skal stoppe med at bruge briller. I de perioder hvor dine øjne er irritable, fx hvis du er forkølet, kan det være dejligt at hvile øjnene og i stedet bruge briller. Forkølelse eller anden sygdom øger også risikoen for øjeninfektion, så det er vores råd, at du bruger briller i sygdomsperioder.
Linsekontrol
Kontroller jævnligt, at dine øjne ikke er røde, tørre og irritable og mærk efter om linserne føles rare at have på. Er de ikke det, kan det være du har brug for et eftersyn. Sundhedsstyrelsen kræver linsekontrol minimum én gang om året.
Vask dine hænder grundigt med sæbe, og tør dem med et fnugfrit håndklæde
Stil dig foran et spejl og placer kontaktlinsen på spidsen af din finger. Brug højre pegefinger til den højre kontaktlinse og den venstre pegefinger til den venstre.
Kontrollér at kontaktlinsen ikke vender forkert. Linsen skal være skålformet, og kanterne skal pege opad - ikke udad.
Placer den anden pegefinger så tæt på midten af øjenvippekanten som muligt. Løft derefter det øverste øjenlåg.
Træk ned i det nederste øjenlåg med langfingeren. Også her skal din finger være så tæt på vippekanten og så midt på som muligt.
Prøv at holde begge øjne åbne og kig ind i spejlet. Sæt forsigtigt kontaktlinsen på den farvede del af øjet uden at slippe øjenlåget.
Når du føler, at kontaktlinsen sidder på øjet, fjerner du langsomt pegefingeren, mens du fortsætter med at holde i øjenlåget.
Kig opad, til højre og til venstre for at fjerne eventuelle luftbobler.
Kig nedad og slip langsomt det nederste øjenlåg.
Det sidste, du gør, er at kigge lige frem, og langsomt slipper du det øverste øjenlåg.
Gentag det hele på modsatte øje.
Start altid med den samme linse, så du ikke får blandet kontaktlinserne sammen, hvis du fx har månedslinser.
Vask altid hænderne med sæbe, og skyl dem grundigt. Tør derefter hænderne grundigt med et rent, fnugfrit håndklæde.
Kig i spejlet, og sørg for, at kontaktlinsen sidder på den farvede del af øjet.
Brug den modsatte hånds langfinger til at løfte det øverste øjenlåg. Pegefingeren skal være placeret så tæt på midten af vippekanten som muligt.
Brug den anden hånds langfinger til at trække det nederste øjenlåg nedad. Hold også her fingeren så tæt på midten af vippekanten som muligt.
Sænk hagen lidt, så du kigger op i spejlet. På den måde får du mere plads, når du på en enkel måde skal tage kontaktlinsen ud.
Kig lige frem, og før langsomt pegefingeren hen mod kontaktlinsen.
Tryk forsigtigt men fast mod kontaktlinsens overflade, og træk linsen nedad mod øjets hvide del.
Brug din tommel- og pegefinger til forsigtigt men fast at klemme om kontaktlinsen. Hvis du synes, det er svært, kan du i stedet prøve at trække kontaktlinsen nedad og fjerne den via det nederste øjenlåg.
Hvis du har endagslinser, kan du bare smide dem ud, og har du månedslinser, så lægger du dem i dit kontaktlinseetui og vasker dem med en kontaktlinsevæske, der passer til dine linser.
Gentag disse trin for at tage den anden kontaktlinse ud.
Sørg for, at dine kontaktlinser aldrig kommer i kontakt med vand fra hanen, da det kan øge risikoen for infektioner.
Tør fingrene i et fnugfrit håndklæde, så du kan få et bedre tag om øjenlåget.
Gør det til en vane altid at starte med den samme linse hver gang, hvis du har månedslinser.
Tag din tid. Hvis kontaktlinsen flader ind mod fingeren, når du sætter den i, så start forfra. Kommer du til at vende kontaktlinserne forkert, når du sætter dem i, så tager du dem bare ud og starter forfra.
Slip ikke øjenlåget for hurtigt, når du er klar, da det kan trykke kontaktlinsen ud.
Blink altid et par gange for at mærke, om kontaktlinsen ligger rigtigt.
Rens kontaktlinseetuiet med kontaktlinsevæske, og følg din optikers anbefalinger, hvis du har månedslinser.
Trækker du også tiden med at få tjekket dit syn, fordi du er bange for, at der skal være noget i vejen? For dine øjnes skyld bør du regelmæssigt få tjekket dit syn. Hos Profil Optik kan du stole på, at din optiker laver en grundig undersøgelse af dine øjne, når du har behov for enten kontaktlinser eller briller - eller bare gerne vil vide, at alt er, som det skal være med dine øjne.
Velkommen hos Profil Optik!
Bygkorn
Øjenbetændelse
AMD
Efterstær
Hævet øjenlåg
Blå lys
UV stråling
Nystagmus
Synsforstyrrelser
Keratitis
Sløret syn
Øjne løber i vand
Øjenbetændelse
Synsnerve
Skal jeg have briller?
Sådan passer du på dine kontaktlinser
Sollys er godt for børn og deres øjne
Skal du vælge endagslinser fremfor månedslinser?
Hvilke solbriller passer til mig?
Synsprøve til børn
Hævede øjne
Trætte øjne
Dovent øje
Smerter i øjet
Flimmer for øjnene
Find de rigtige briller til efterårets sport
Uopdaget Synstab