Populære søgninger
mand har hovedpine

Smerter I øjet kan skyldes mange ting

Hvis du oplever smerter i øjet – alt fra mindre irritationer, når du kniber øjnene sammen, til en vedvarende, smertefuld pine – så er det vigtigt at kontakte din øjenlæge. Altid! Smerter i øjet kan nemlig have mange, forskellige årsager. Hvis du gerne vil vide mere om de gængse grunde til smerter i øjet, så skal du læse med her. Profil Optik har lavet en oversigt over de mest almindelig og udbredte årsager til smerter i øjnene. Oversigten kan dog hverken erstatte et besøg hos øjenlægen eller en vejledning hos din lokale læge. Så husk derfor: Er du i tvivl om noget, skal du altid kontakte din lokale Profil Optik, øjenlæge eller læge.

Milde smerter I øjet

Smerter kan komme i mange forskellige variationer: Nogle kan være mindre generende, men vare over en lang periode, mens andre kan være korte og intense. Milde smerter i øjet er derfor en bred betegnelse for en lang række af smerter og ikke mindst årsager. Det er derfor vigtigt, at du mærker efter og får tjekket op på din øjensmerte hos øjenlægen eller lægen.

Fremmedlegemer i øjet

Når man får noget i øjet, der ikke burde være der, så kaldes det at få ”fremmedlegemer” i øjet – hvilket sagtens kan give milde smerter og føre til irritation. Det kan være sandkorn, insekter, grene, grus, jord eller en træsplint, som tilfældigvis finder vej til øjet. Man kan også selv komme til at overføre noget fra sine hænder til øjnene, som kan irritere. Og ens kontaktlinser kan sågar komme til at sidde forkert – enten ved at sætte sig fast under øjenlåget eller have en fejl, så de ikke passer til dit øje.

Det sker altså tit, at du får noget i øjet, som generer. Derfor kan du også sagtens selv prøve at skylle øjet med øjenbadevand fra apoteket, for at få fremmedlegemet ud. Det er vigtigt, at du hverken gnider eller trykker i øjet, når du skyller det. Hvis du ikke kan skylle fremmedlegemet ud, så er det en god ide at opsøge din læge eller øjenlæge. Du kan nemlig komme til at lave mere skade, hvis du selv prøver at fjerne fremmedlegemet. 

Tørre øjne

Hvis din tåreproduktion er nedsat, eller hvis din tårefordampning er for høj, så kan dine øjne blive tørre. Det kan være svært at finde en specifik årsag til tørre øjne, men det kan være relateret til nedsat tårekirtelfunktion, kontaktlinsebrug, laserbehandlinger eller infektioner. Tørre øjne kan svie, brænde, blive røde, klø og give en grus-fornemmelse. Tilstanden er ret almindelig, og de fleste kan forbedre tørre øjne ved blot at undgå tørre klimaer, langvarig læsning og skærmarbejde. Hvis dit ubehag er meget generende og vedvarende, så er det vigtigt at kontakte din øjenlæge, så du kan få behandlet dine tørre øjne.

Dybe smerter

Hvis du oplever en dyb, intens smerte, så skal du straks gå til øjenlægen. Grunden til smerten kan være ganske normal – eksempelvis ved øjeninfektioner i forbindelse med forkølelse eller bygkorn – men den kan også udspringe af mere alvorlige grunde. Du kan eksempelvis have pådraget dig en hornhindebetændelse i forbindelse med en ridse på hornhinden eller ved brug af kontaktlinser. Dette kan give stærke smerter i øjet. Det vigtig at kontakte din egen læge eller øjenlæge så hurtig som mulig, da du kan ikke selv diagnosticere din smerte i øjet. Ved at kontakte fagfolk kan du undgå varige skader på dit syn.

Hvad kan du selv gøre?

Foruden at kontakte øjenlægen eller lægen ved smerter i øjet, så kan du også selv være opmærksom på en række tiltag i din hverdag. De giver dig en bedre øjensundhed, der kan forebygge eventuelle øjengener, inden de udvikle sig til større smerter.

  • Hold en god, daglig håndhygiejne ved at vaske dine hænder regelmæssigt.

  • Rens altid dine kontaktlinser både før og efter brug.

  • Brug beskyttelsesbriller i forbindelse med aktiviteter, hvor der er risiko for at få fremmedlegemer i øjet.

kvinde tager synstest

Book en synsprøve

Synsforandringer kommer ofte snigende. Derfor anbefaler vi at du regelmæssigt får tjekket dit syn.

to personer ser på briller

Find vores butikker nær dig

Søg efter en butik, eller brug din nuværende placering til at se butikker i nærheden af ​​dig.