Populære søgninger
folk hygger sig

Bag mine solbriller

Betragter du primært solbriller som smart modetilbehør, eller tilbringer du det meste af sommeren i en sejlbåd? Det er hvor og hvordan, du bruger dine solbriller, som afgør, hvilke krav du bør stille til dem. Men det er selvfølgelig vigtigt at se godt uanset brilletypen.

Når vi er ude i solen, trækker pupillerne sig sammen, så vi ikke bliver blændet. Hvis vi så tager solbriller på, registrerer øjnene, at det er mørkt, pupillerne udvider sig, og oplevelsen bliver mere behagelig. Men at øjnene bliver overanstrengte i solen, er ikke det eneste problem. En del af lyset er skadeligt. Det er det såkaldte UV-lys (ultraviolet lys). Det kan ikke ses, men kan på længere sigt udgøre en risiko for øjnene. Hvor mørke glassene er, siger ikke noget om, hvor godt de beskytter mod UV-strålingen. Det er i stedet selve glassets kvalitet og den særlige overflade, der beskytter.

– I Danmark har næsten alle CE-mærkede solbriller nu UV-beskyttelse, siger Hugo Schunnesson, produktchef i Essilor, som producerer brilleglas af høj kvalitet.

– I udlandet bør man dog være forsigtig med billige solbriller, som man køber på stranden eller hos en gadesælger. De kan være lavet af en plan plade, der bare er bøjet, og kan både give en dårligere synsoplevelse og mangle UV-beskyttelse.

Uden tilstrækkelig beskyttelse mod UV-lys risikerer man på sigt at få grå stær. Derfor bør også små børn bruge solbriller af god kvalitet.

CE-mærkning sikrer den lavest acceptable standard

– CE-mærkning garanterer generelt god beskyttelse, som er tilstrækkelig, hvis du mest bruger solbriller i byen og efterspørger en moderigtig stil, siger Hugo Schunnesson.

– Hvis du derimod bruger lang tid på vandet eller løber meget på ski, bør du vælge solbriller med UV400-mærkning. De blokerer alle UV-stråler og er derfor bedre end solbriller, der kun har CE-mærkning.

Fordelen ved at vælge solbriller med kvalitetsglas i forhold til mere enkle glas er – ud over at glassene er optisk slebne og giver bedre beskyttelse – at de kan tilpasses det, de skal bruges til.

– Hvis man f.eks. skal rejse til Himalaya, kræver det ekstremt mørke glas og sidebeskyttelse. Men man må ikke køre bil med meget mørke solbriller, siger Håkan Broman, ansvarlig for kliniske produkter og tjenester i Synsam Group.

– Kvalitetsglas kan desuden være polariserende, dvs. at de fjerner reflekser fra omgivelserne. Uden polarisering kan man blive blændet af det sollys, der reflekteres i vand, sne, veje og glas. Polariseret glas reducerer risikoen for, at man bliver blændet, og det er en fordel, når man er på vandet eller kører bil, tilføjer han.

Praktisk med farveskiftende briller

Hvis man har en synsfejl og altid bruger briller, kan man også vælge solbriller med styrke. Et andet alternativ er at vælge fotokromatiske glas, dvs. glas, som bliver mørkere, når lyset bliver stærkere. 

– I dag reagerer fotokromatiske glas hurtigere end før, og de beskytter automatisk mod det usunde blåviolette lys. De har desuden de samme egenskaber som almindelige solbriller, siger Håkan Broman.

Fotokromatiske glas reagerer, når UV-strålingen er stærk. Derfor kan de også blive mørkere udendørs, selv om det er overskyet.

– Denne type glas er ikke så almindelig i Danmark som i resten af Europa, men vi håber, at de også bliver populære her, fordi de nu fås i mange forskellige farver og med spejleffekt, siger Håkan Broman. 

Solbriller med styrke 

Xperio® fra Essilor®

  • Beskytter øjnene mod det skadelige UV-lys.
  • Er optisk slebne og giver det bedste syn.
  • Er polariserede, eliminerer blænding og forbedrer kontrasten i sollys.

Crizal® Sun UV fra Essilor®

Hvis du tilføjer overfladebehandlingen Crizal® Sun UV til solbrillerne, får du UV-beskyttelse op til E-SPF 50+. E-SPF er et klassificeringssystem til UV-beskyttelse i briller udviklet af Essilor®. Klare glas med Crizal® har op til E-SPF 25. (Beskyttelsen gælder selve glasset og tager ikke højde for ydre faktorer som f.eks. stellets form og solbrillernes placering.)

kvinde tager synstest

Book en synsprøve

Synsforandringer kommer ofte snigende. Derfor anbefaler vi at du regelmæssigt får tjekket dit syn.

to personer ser på briller

Find vores butikker nær dig

Søg efter en butik, eller brug din nuværende placering til at se butikker i nærheden af ​​dig.