Grå stær: Få bugt med det stive blik


Grå stær, også kaldet katarakt, er en øjensygdom, der giver forstyrrelser i synsfeltet. Sygdommen er ikke farlig, og kræver blot en synsprøve hos optikeren og en behandling hos øjenlæge for at komme på retur. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på dit syn og kontakte din lokale Profil Optik, hvis du får mistanke om grå stær eller andre synsproblemer. Vores autoriserede personale giver nemlig en god og forebyggende service, som kan give dig et optimalt syn tilbage. Læs med her og bliv klogere på, hvordan du får den gængse øjensygdom under kontrol.  

Grå stær

Hvad er Grå stær?

Betegnelsen ”grå stær” er afledt af det tyske ord ”starr”, som betyder ”stiv” – et tillægsord, som mere eller mindre beskriver dét, som grå stær gør ved øjets synsfunktion. Øjensygdommen slører nemlig øjets naturlige linse, så øjet ikke kan fokusere eller danne skarpe billeder. Der er dog stor forskel på, hvor meget grå stær påvirker den enkelte person: Nogle oplever betydelige gener, mens andre næsten intet mærker. Det er også individuelt, hvor hurtig øjet svækkes, og derfor kan grå stær sagtens udvikle sig over adskillige år – eller blot få måneder.
 

Sådan føles grå stær

Grå stær er ikke forbundet med smerter eller ydre gener, men giver ofte et indre ubehag, som ikke kan ses. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på dine øjne og deres signaler. Hvis du derfor oplever nogle af nedenstående gener, er det en god idé at kontakte din lokale optiker

  • Dobbeltsyn

  • Svækket syn ved svagt eller skarpt lys

  • Blænding ved kraftigt lys i mørke

  • Ubehag ved klare lyskilder

  • Opfattelse af farver som uklare og falmede

  1. Book Synsprøve

Book Synsprøve


Vi er stolte over at have noget af markedets mest avancerede teknologi og udstyr til vores synstests og synsprøver.

Bestil tid

Hvad kan du selv gøre?

Den mest almindelige type af grå stær er den aldersbetingede, som typisk rammer ældre mennesker. Du har desværre ikke selv nogen indflydelse på, hvorvidt du får grå stær eller ej - men du kan til gengæld være med til at forebygge graden af gener fra øjensygdommen. Ved at bære solbriller, som beskytter dine øjne mod solens skadelige UV-stråler, kan du holde dine øjne sunde og friske. Og hvis du er hurtig til at få behandlet skader på øjnene eller regelmæssigt får foretaget synstest, så kan du mindske risikoen for udvikling af følgesygdomme. 

Så ofte bør du få foretaget en synstest:

 

5-18 år: Årligt

19-65 år: Årligt

Over 65 år: Årligt

Sådan behandler Profil Optik grå stær

Hos Profil Optik undersøger vi øjet og linsens klarhed, for at finde tegn på begyndende infektioner, grå stær eller grøn stær. Ved en grundig synstest kan din lokale optiker hurtigt vurdere dit øjes tilstand og finde frem til forebyggende løsninger, så øjensygdommen ikke bliver mere alvorlig. Hvis tilstanden af grå stær bliver anslået til mild, vil du typisk få anbefalet briller med styrke - men i de fleste tilfælde af grå stær, anbefales det, at man bliver opereret. Grå stær behøver ikke at være fremskreden, før en operation er mulig: Så snart øjensygdommen forstyrrer din hverdag og daglige aktiviteter, kan et kirurgisk indgreb udføres. Ved at opsøge Profil Optik, kan vores optikere undersøge dine øjne og eventuelt sende dig videre til professionel øjenlæge, der kan planlægge den videre behandling og operation. 

 

Sådan udvikles grå stær

Grå stær er en ganske almindelig svækkelse af synet, som de fleste ældre danskere døjer med. I modsætning til mange andre af kroppens celler, der konsekvent bliver udskiftet, så forbliver øjnenes celler de samme hele livet igennem. Øjets ældste celler er dermed lige så gamle som personen, der bærer dem, og derfor forfalder de naturligt med tiden. Af den grund er ca. halvdelen af de 75-årige danskeres syn påvirket af en sløret linse, mens næsten alle over 80 år døjer mere eller mindre med uklarheder i deres naturlige linser. 

Grå stær er derfor oftest aldersbetinget, men kan dog også, i mere sjældne tilfælde, være arveligt, medfødt eller opstå på grund af en øjenskade. Disse usædvanlige typer af grå stær er oftest mere fremskredne, men kan sagtens behandles. Der er nemlig rig mulighed for at opnå samme synskvalitet igen, som før man stiftede bekendtskab med grå stær - det kræver blot, at man opsøger sin lokale optiker og får professionel vejledning, hvis man oplever synsbesvær. Profil Optiks servicemindede optikere står altid klar til at hjælpe dig, så du får de bedste forudsætninger for en god øjensundhed.

Optiker eller øjenlæge?

Der er forskel på en optiker og en øjenlæge, og derfor er det ikke uvæsentligt, hvem du vælger at besøge først

Læs Guiden her