Populære søgninger
kvinde prøver briller

Hvad er nærsynethed?

Nærsynethed er et meget almindeligt synsproblem, der rammer en ud af seks danskere. Nærsynethed tiltager i mange tilfælde med alderen, og derfor oplever mange, at deres syn bliver dårligere, når de bliver ældre. Hvis du derfor er opmærksom på dit syn og får mistanke om, at du er nærsynet, så kan du altid bestille en synsprøve hos Profil Optik. Nærsynethed kan de fleste gange korrigeres med briller eller kontaktlinser - og her hjælper vores autoriserede optikere altid med at finde netop den løsning, der passer bedst til dig og din nærsynethed.

Sådan opdager du nærsynethed

Nærsynethed opstår typisk tidligt i livet: I barndommen, i den tidligere teenagealder eller i tyverne. Her viser synsfejlen sig ved, at genstande langt fra bliver uskarpe: Alt, man ser på lang afstand, virker sløret - ligesom hvis du kigger gennem en kameralinse, der ikke er indstillet korrekt. Nærsynethed hos børn bliver ofte opdaget i skolen, fordi de har svært ved at se, hvad der står på tavlen. Men hos de fleste unge og voksne, kommer tegn på nærsynethed ofte snigende i form af disse tendenser:

  • Problemer med at læse bogstaver, som er længere væk
  • Besvær med at genkende personer på afstand
  • Kniber øjnene sammen, for at kunne se tydeligere
  • Hyppig hovedpine

Sådan behandles nærsynethed

Nærsynethed kan konstateres af en autoriseret optiker ved en simpel synsprøve - her kan optikeren både finde frem til øjets synsstyrke samt graden af nærsynethed. I de fleste tilfælde af nærsynethed kan synsfejlen korrigeres med briller eller kontaktlinser, der har en minusstyrke. Briller og linser til nærsynede har også en spredelinse, der spreder lyset, hvilket er med til at stille skarpt på genstande længere væk. Du kan oftest selv vælge, om du vil bruge briller eller kontaktlinser - og de fleste vælger faktisk en kombination af begge, da det giver større frihed. I alle tilfælde af nærsynethed undersøger Profil Optiks autoriserede optikere din synsstyrke, for at finde frem til netop den løsning, der passer bedst til dig og dit synsbehov.

Kan man selv gøre noget?

Nærsynethed kan både opstå uden nogen konkret årsag eller på grund af arvelighed i generne. Hvis dine forældre er nærsynede, er der derfor stor sandsynlighed for, at du også selv er eller bliver det – og så kan man ikke gøre så meget for at forhindre udviklingen af synsfejlen. Til gengæld kan en god øjensundhed skabe færre komplikationer og gener, og derfor er det vigtigt at holde dine øjne så sunde som muligt. Det gør du eksempelvis ved at komme ud i den friske luft og bevæge dig dagligt, så øjnene trænes til at se på forskellige afstande. Det er samtidig også en god ide at holde dit skærmforbrug på et minimum, så øjet ikke bliver vænnet til kun at se genstande tæt på.

En tredje, vigtig del af at holde øjet sundt, er også at reagere, hvis du oplever gener og besvær med synet. Hvis du har mistanke om, at du er nærsynet eller døjer med en synskomplikationer, så skal du altid kontakte din optiker. Herefter sørger din optiker for at tjekke og screene dine øjne i en synstest, så synsfejlen hurtigt kan afhjælpes. På baggrund af synsprøven kan vi fortælle dig om dine muligheder hos os, eller henvise dig til en øjenlæge, hvis der er behov for det. I vores mange Profil Optik butikker hjælper vores autoriserede personale med, hvordan du bedst muligt kan holde dine øjne sunde. Vi står derfor altid klar til at vejlede dig omkring den bedste, individuelle løsning.

Har du svært ved at læse underteksterne på tv’et? Så opsøg din lokale optiker og bestil tid til en synsprøve.

Hvorfor bliver man nærsynet?

Nærsynethed, også kaldet Myopi, opstår typisk i barndommen, i de tidlige teenage år eller i tyverne. Synsfejlen opstår, fordi øjet har vokset sig for langt, så lyset ikke kan nå ind på bagsiden af nethinden. Ved nærsynethed bliver lyset derfor ikke samlet det rigtige sted på øjets nethinde, og derfor kan man ikke fokusere på ting, der er længere væk. Det lange, nærsynede øje er kendetegnet ved, at det båder vokser sig større og vokser i længere tid end et normalt øje. 

Den specifikke årsag til udviklingen af nærsynethed er ikke fastslået – men undersøgelser har vist, at både arv og miljø spiller en vigtig rolle. Miljøbetingede faktorer som f.eks. stress, dårlige madvaner og uhensigtsmæssig belysning kan ligge til grund for synsstress, der kan forværre dit syn og påvirke graden af nærsynethed. Netop derfor kan nærsynethed også opstå senere i livet, i takt med at miljøbetingede faktorer besværliggør øjnenes funktion. Rigtig mange mennesker bruger meget af deres tid foran diverse skærme: Mobiler, tablets, computere og tv-skærme. Når vi anvender disse skærme, bruger vi hovedsageligt vores evne til at se skarpt på kort afstand, og derved får vi ikke trænet synet til at se langt. Denne digitale levevis kan derfor – med stor sandsynlighed – bidrage til udvikling af nærsynethed og give risiko for spændinger, hovedpiner og tendenser til andre synsfejl. Derfor er det rigtig godt at mindske brugen af skærme, hvis du har tendenser til nærsynethed.

Hvis du har brug for mere vejledning og bedre hjælp til at takle nærsynethed, så kan du altid kontakte din lokale Profil Optik eller bestille en synsprøve allerede i dag.

kvinde tager synstest

Book en synsprøve

Synsforandringer kommer ofte snigende. Derfor anbefaler vi at du regelmæssigt får tjekket dit syn.

to personer ser på briller

Find vores butikker nær dig

Søg efter en butik, eller brug din nuværende placering til at se butikker i nærheden af ​​dig.