Populære søgninger
kvinde tager synstest

Dobbeltsyn

Et godt syn giver enkle og klare billeder med skarpe visualiseringer af personer, genstande og omgivelser. Du er derfor afhængig af dit gode syn for at kunne opfatte dine daglige, fysiske rammer rigtigt og orientere dig bedst muligt ud fra dem.

Men at se godt er en kompleks proces, og lige så snart der er en fejl i øjets mange, indviklede systemer, kan synsevnen let blive svækket. Som oftest findes der dog gode og lettilgængelige løsninger til de mange synsforstyrrelser – det kræver blot, at du kontakter din optiker eller øjenlæge. Hvis du derfor oplever synsbesvær som for eksempel dobbeltsyn, kan du altid få testet din syn hos din lokale Profil Optik.

Tegn på dobbeltsyn

Udover at du helt lavpraktisk ser dobbelt, så kan dobbeltsyn også medføre andre gener. Det er derfor vigtigt, at du reagerer, hvis du gentagne oplever:

  • Hovedpine

  • Kvalme

  • Smerter, når du bevæger øjet

  • Smerter omkring øjet

  • En følelse af svaghed i øjnene

  • Hængende øjenlåg

Har du det som om, at du ser dobbelt? Bestil tid til en synstest og lad vores autoriserede optikere hjælpe dig.

Kan du selv gøre noget ved dit dobbeltsyn?

Dobbeltsyn kommer og går, og netop derfor kan synsbesværet være tegn på rigtig mange ting. Det er derfor også forskelligt, om du selv kan gøre noget ved dit dobbeltsyn, eller om du har brug for mere professionel hjælp. 

For at få en fornemmelse af, hvor meget dit dobbeltsyn generer, kan du selv starte med at være lidt ekstra opmærksom. I mange tilfælde opstår dobbeltsyn på grund af for meget alkohol, for lidt søvn, eller hvis du har fokuseret på noget over længere tid. Derfor er det en god ide at holde øje med, hvornår dit dobbeltsyn opstår – om det er i forbindelse med en af de ovennævnte faktorer, og om det går hurtigt væk igen. 

Hvis dit dobbeltsyn bliver ved, eller hvis det opstår meget pludseligt, bør du kontakte din optiker eller øjenlæge. Her vil du få undersøgt dit øje for at finde frem til årsagen til dit dobbeltsyn. Efterfølgende vil du få præsenteret en god løsning, som vil afhjælpe dit synsbesvær – der er nemlig mange gode løsninger til at få dit normale syn igen.

Dobbeltsyn har mange årsager

Dobbeltsyn, eller diplopi som det også kaldes, betyder helt enkelt, at du opfatter én genstand som to. Gennem synet ser du altså ting dobbelt. Et sådan syn opstår, fordi der er en fejl eller et problem et sted i dit øjes system. 

Denne fejl kan være opstået på grund af mange ting – eksempelvis søvnunderskud, alkoholindtag, skelen eller lang tids koncentration. Dobbeltsyn kan dog også være opstået på grund af mere alvorlige øjenproblemer som for eksempel grå stær, brud på knoglen omkring øjenhulen eller uopdaget, forhøjet stofskifte. De mere alvorlige tilstande kræver en hurtig behandling, og netop derfor bør du altid kontakte din optiker eller øjenlæge, hvis du akut eller uden videre oplever dobbeltsyn.  

Gråstær og dobbeltsyn

Hvis du har dobbeltsyn, når du lukker det ene øje, kan det være et tegn på grå stær. Mange med øjensygdommen oplever nemlig dobbeltsyn, og kan have svært ved at læse bøger og se TV. Oftest forekommer grå stær hos personer over 65 år, fordi øjets linse med alderen bliver uklar. 

Derfor har du desværre ikke selv nogen indflydelse på, om du får grå stær eller ej - men du kan til gengæld være med til selv at forebygge graden af gener fra øjensygdommen ved eksempelvis at bære solbriller. Er du tilmed hurtig til at kontakte din optiker eller øjenlæge, når generne opstår, så kan du mindske risikoen for at udvikle følgesygdomme. 

Hvis du oplever følelsen af dobbeltsyn efter din operation for grå stær, bør du kontakte din øjenlæge for at få genoprettet et normalt syn og en god øjensundhed.

Skelen og dobbeltsyn

Dobbeltsyn kan også forbindes med skelen. Skelen er en tilstand, hvor dine øjne ikke er rettet mod det samme punkt. Det er derfor ofte tydeligt at se, hvis en person skeler, da pupillerne fikserer på forskellige punkter. Hvis du dog alligevel ikke er sikker på, om du skeler, så kan du altid kontakte din optiker eller øjenlæge. 

Sådan behandles dobbeltsyn

Behandlingen af dobbeltsynet afhænger altid af, hvad den enkelte årsag er. Derfor er det vigtigt at få undersøgt dit syn hos enten en autoriseret optiker eller en øjenlæge. Her kan du få klarlagt grunden til, hvorfor du ser dobbelt. 

Du vil også oftest blive spurgt om, hvordan dit dobbeltsyn er opstået. På den måde kan optikeren eller øjenlægen bedre tegne et billede af, hvad der er årsagen til dit dobbeltsyn. Herefter er der et væld af løsninger, når det gælder dobbeltsyn: For nogle kan medicin hjælpe, mens andre har brug for kirurgi til at afhjælpe synsbesværet. Hvis dobbeltsynet ikke kan vendes, er der også behandlinger, som hjælper dig til at leve med dobbeltsynet – f.eks. ved brug af særlige brilleglas.

kvinde tager synstest

Book en synsprøve

Synsforandringer kommer ofte snigende. Derfor anbefaler vi at du regelmæssigt får tjekket dit syn.

to personer ser på briller

Find vores butikker nær dig

Søg efter en butik, eller brug din nuværende placering til at se butikker i nærheden af ​​dig.