Populære søgninger
kvinde

Tilskud til briller

Skal du have nye briller, kan det hurtigt blive en dyr fornøjelse for dig. Både stel og glas kan løbe op i mange penge, særligt hvis du har høje styrker. Tilskud til briller er en god mulighed for dig for at slippe lidt billigere, når du skal købe briller. Du har to muligheder for at få tilskud til briller. Det er dels gennem Sygeforsikringen Danmark og dels gennem din kommune. For at få tilskud til briller fra Danmark skal du selvfølgelig være medlem. Er du folkepensionist eller førtidspensionist efter de gamle regler, har du mulighed for at få tilskud fra kommunen, hvis din ansøgning godkendes. Når du har fået afgørelsen, kan du gå ud og købe brillerne – med eller uden tilskud.

Tilskud til briller fra Danmark

Sygeforsikringen Danmark giver tilskud til briller, hvis du er medlem. Du kan være medlem af enten Gruppe 1, Gruppe 2 eller Gruppe 5. Der er forskel på, hvor meget de forskellige medlemskaber koster. Alt efter hvor meget dine øvrige helbredsudgifter er på, vil det være forskelligt, hvilken gruppe det kan betale sig for dig, at du er en del af. 

Som udgangspunkt er der ikke forskel på, hvor meget tilskud du kan få til briller, alt efter om du er medlem af Gruppe 1, Gruppe 2 eller Gruppe 5. Dog har du mulighed for at få et højere tilskud, hvis du har været medlem af Gruppe 1 eller Gruppe 2 i fem år eller mere. 

For at kunne få tilskud er det vigtigt, at du har været hos en dansk optiker eller optometrist og har fået foretaget en synstest, der viser, at du har brug for briller. Har du ikke det, kan du ikke få tilskud. 

Så meget giver Danmark i tilskud til briller

Du har både mulighed for at få tilskud fra Danmark, når du køber briller med enkeltstyrkeglas, flerstyrkeglas, glas alene og i nogle tilfælde også solbriller. Hvis der er mere end +/- 1 dioptri mellem de to glas i dine solbriller, har du mulighed for at få tilskud til dem. Andre former for solbriller kan du ikke få tilskud til. Du kan heller ikke få tilskud, hvis du alene køber et nyt stel, men ikke nye glas. 

Hvor meget du kan få i tilskud, afhænger af, om det er enkeltstyrke eller flerstyrkeglas, og om du køber stel og glas samlet eller hver for sig, og hvor meget de har kostet. Som udgangspunkt kan du få 30 % i tilskud, dog kun op til en vis grænse. Hvis du har købt nogle meget dyre briller, er det derfor ikke sikkert, at du kan få 30 %. 

I 2020 kan du max få: 

  • 420 kroner i tilskud på enkeltstyrkebriller – uanset hvilken gruppe du er medlem af 

  • 800 kroner i tilskud på flerstyrkebriller – uanset hvilken gruppe du er medlem af 

    • Dog kan du få op til 1.500 kroner i tilskud, hvis du har været uafbrudt medlem af Gruppe 1 eller Gruppe 2 i fem år eller mere

  • 210 kroner i tilskud på enkeltstyrkeglas – uanset hvilken gruppe du er medlem af 

  • 400 kroner i tilskud på flerstyrkeglas – uanset hvilken gruppe du er medlem af 

    • Dog kan du få op til 750 kroner i tilskud, hvis du har været uafbrudt medlem af Gruppe 1 eller Gruppe 2 i fem år eller mere

Reglerne for tilskud gælder også, hvis du vælger at købe dine briller på kredit eller en afbetalingsordning. Køber du for eksempel brillerne med vores rente- og gebyrfri delbetaling, skal du derfor bare sende dokumentation ind til Danmark om, hvornår du har betalt det fulde beløb af. 

Tilskud til briller fra kommunen

Ud over at du kan få tilskud fra Danmark, har du også i nogle tilfælde mulighed for at få tilskud fra din kommune, når du køber briller. Du har mulighed for at søge om tilskuddet, hvis du er folkepensionist, og hvis du er førtidspensionist efter de gamle regler fra før 2003. Det kan du gøre på borger.dk. 

Du og din eventuelle samlever må ikke have en likvid formue på mere end 87.900 kroner på ansøgningstidspunktet. Hvor stor en formue du har, kommer også til at være afgørende for, hvor meget du kan få i tilskud. 

Det er vigtigt, at du sørger for at søge om tilskuddet, inden du køber dine briller. Din kommune skal nemlig først have godkendt din ansøgning, inden du køber. Du kan ikke, når du har købt brillerne, sende en ansøgning. 

Der findes altså flere forskellige måder, hvorpå du kan få tilskud til at købe briller. Det muliggør, at du kan få råd til de briller, som du gerne vil have og har brug for.

mand kører bil

Briller til sikker bilkørsel

Læs hele artiklen her
mand sidder ved en computer

Sådan beskytter du dine øjne

Læs mere her
mand sidder ved computeren

Briller til e-sport

Læs mere her