Populære søgninger
2 børn med solbriller

Solbriller til børn – fem ting, du skal huske på

Lige så vigtigt det er at du skærmer dit barn for solen med UV-tøj og solcreme, lige så vigtigt er det, at du beskytter dit barns øjne mod de skadelige UV-stråler. Men hvad skal man tænke på, når man køber solbriller til børn? Vi har spurgt Gitte Sørensen, optiker og ekspert i briller til børn, hvorfor det er vigtigt med solbriller til børn, og hvad man skal tænke på, før man køber solbriller til børn.

Derfor skal børn bruge solbriller

“Børns øjne er særligt følsomme over for UV-stråling, fordi deres linser er klarere, og pupillen, der slipper lys ind i øjet, er større. Det gør det muligt for højere niveauer af UV-stråling at nå ind til både linsen og nethinden.”

“Flere øjensygdomme, især grå stær, forbindes med UV-stråling. Børn tilbringer mere tid udenfor, hvilket betyder, at deres gennemsnitlige UV-eksponering er tre gange så høj som en voksens. For eksempel viser et studie, at børn i 20-årsalderen er blevet udsat for cirka 40 til 50 procent af den UV-stråling, de bliver udsat for i hele deres levetid. Adskillige studier har også vist, at forekomsten af hudkræft har sin oprindelse i den tynde hud omkring øjnene i ca. 5-10 procent af alle tilfælde.”

Her er de bedste tips: 

1. Køb uv-sikre solbriller til børn

Vær ekstra omhyggelig, når du vælger solbriller til dit barn.

“Der sælges billige kopier overalt. Legetøjssolbriller beskytter eksempelvis slet ikke dit barns øjne. Husk på, at der er forskel på de mange forskellige glas”, siger Gitte Sørensen.

Profil Optiks solbriller til børn er udviklet til 2-14 års alderen og fås i forskellige størrelser og modeller. Det allervigtigste er at sikre, at barnets solbriller har et godt glas, der fjerner UV-stråler. “For os er det vigtigt, at alle vores solbriller til børn er af høj kvalitet og er sikre. Hos Profil Optik skal du kunne du føle dig tryg, at uanset hvilken model du vælger. Alle vores briller har eksempelvis CE-mærkning og giver 100 procent UV-beskyttelse. CE-mærkningen garanterer en høj UV-beskyttelse, hvor det meste af den farlige UV-stråling filtreres væk”, siger Gitte Sørensen.

Vil du være sikker på, at der ikke når UV-stråling frem til øjet, skal du bruge et UV 400-filter, der filtrerer al skadelig UV-stråling væk: “I situationer, hvor dit barn bliver udsat for ekstra meget stråling, f.eks. på vandet eller i sneen, er et glas med UV 400-filter det, vi anbefaler”, siger Gitte Sørensen.

2. Gå ud fra alderen, når du vælger modellen på dit barns solbriller

Er dit barn to til tre år eller en lille smule ældre? Så findes der solbriller med rem fra Polaroid: “Disse briller er meget populære, fordi de sidder fast. Det er meget almindeligt, at de små børn taber solbrillerne eller prøver at tage dem af. Med remmen holdes Polaroid-solbrillerne på plads”, siger Gitte Sørensen.

Det er også godt at vælge den rigtige form på stellet: “Et tip er at vælge solbriller, der er store og følger barnets hovedform, så de ikke slipper så meget lys ind ved siderne. På den måde beskytter brillerne også den tyndere hud omkring øjnene”, siger Gitte Sørensen.

3.  Barnet skal være med til at vælge solbriller

Det er godt, hvis dit barn er med til at vælge solbrillerne. Du kan eksempelvis vise, hvilket udvalg der er online, eller tage barnet med ind i en butik og vælge stel. “Hvis barnet har været med til at engagere sig i at vælge, øges chancen måske for, at barnet rent faktisk bruger solbrillerne. Selv når du ikke er der og holder styr på det!”, siger Gitte Sørensen.

Er mærkevarestel til børn også sikre i solen?

“Mange forældre vil gerne have, at børnene også har trendy stel. I dag behøver du ikke vælge mellem design og beskyttelse. Hele vores sortiment  fra Ray Ban Junior har f.eks. et UV 400-filter”, siger Gitte Sørensen.

4. Solbriller til børn med styrke

Har dit barn problemer med synet, kan du også købe slebne solbriller med styrke hos os i Profil Optik. I vælger selv en model, f.eks. Polaroid eller Ray Ban, og derefter slibes glassene, så de passer til barnets synsudfordringer.

Her kan du bestille tid til en synstest til dit barn, hvis du har mistanke om, at dit barn ser dårligt.

5. Vær et godt eksempel, og brug selv solbriller

Et studie viser, at fire ud af ti ikke bruger solbriller. Samtidig siges det, at børn efterligner deres forældres adfærd. Spiser du f.eks. sundt, motionerer eller bruger cykelhjelm, så er chancen for, at dine børn også gør det, større - det samme gælder solbriller. Forældre er vigtige forbilleder for deres børn, for når forældre bruger solcreme, er børn også mere tilbøjelige til at smøre sig ind.

De sunde vaner, vi lærer som børn, er mere tilbøjelige til at holde, når vi bliver ældre. “Udover at det er godt at være et godt forbillede, er det selvfølgelig vigtigt, at du også selv beskytter dine øjne”, siger Gitte Sørensen.

Her kan du se vores udvalg af solbriller til voksne.

Flere metoder til at beskytte dit barn mod solen

Det anbefales at bruge solcreme med solbeskyttelsesfaktor 30 eller højere til børn over seks måneder. Børn, der er ældre end et år, skal også beskyttes mod UV-stråling. Til de ældre børn skal man huske på at bruge solbeskyttelse på de dele af kroppen, der ikke er dækket af tøj. Hvis du tager på stranden, ligger ved poolen eller er længe i en park uden beskyttelse mod solen, er det godt med et UV-telt eller en stor parasol.

Børn bør undgå at være i direkte sollys i længere perioder, når solen er stærkest midt på dagen. Derfor anbefaler den danske solkampagne, at børn undgår direkte sol mellem kl. 12 og 15. Beskyt samtidig dit barns hoved med solhat eller kasket - husk, at solhatten normalt sidder bedre på hovedet, hvis den har bindebånd eller elastikbånd.

kvinde tager synstest

Book en synsprøve

Synsforandringer kommer ofte snigende. Derfor anbefaler vi at du regelmæssigt får tjekket dit syn.

to personer ser på briller

Find vores butikker nær dig

Søg efter en butik, eller brug din nuværende placering til at se butikker i nærheden af ​​dig.