Det unikke øje


Vidste du, at dit øje er mere unikt end dit fingeraftryk?  Der findes ikke to øjne, som er ens, og det stiller store krav ved udmåling til briller og kontaktlinser.

Alle menneskers øjne er forskellige. Derfor er øjengenkendelse – teknologien, hvor vi legitimerer os med iris i stedet for med pinkoder og fingeraftryk, blevet en hot trend. Men øjet er også et unikt organ på andre måder.

– Øjet er kroppens mest følsomme organ. Tænk bare på, hvordan det føles, når du får et støvkorn i øjet. Det irriterer og gør ondt. Sådan føles et støvkorn ikke noget andet sted i eller på kroppen, siger Gitte Sørensen, produktansvarlig hos Profil Optik.

1,2 millioner nervetråde

Følsomheden kan vi takke 1,2 millioner små nervetråde for. Formålet er, at øjet skal beskyttes. Det er nemlig unikt på endnu en måde – det er kun i øjet, man direkte kan se blodkarrene. Når man ser ind gennem øjets linse, kan man se karrene bagest i øjet, og man kan endda stille diagnoser om karsygdomme.

– Vi kan se, om en person har højt blodtryk eller åreforkalkning. Det sker sommetider, at vi må opfordre folk til at gå til læge og få kontrolleret blodtrykket, siger Gitte Sørensen.

– Nethinden er helt unik hos alle mennesker. Den er desuden pigmenteret, så man har en mørk nethinde, hvis man er mørk i huden, og en lys nethinde, hvis man er lys i huden. Ligesom på huden kan der opstå leverpletter på nethinden, og dem kontrollerer vi altid med jævne mellemrum, fortæller Isabel Helander, optisk ansvarlig for Profil Optik/Synsam Sverige og ansvarlig for Profil Optiks øjensundhedsprojekt.

3D-måling finder øjets midtpunkt

Øjets størrelse varierer også fra person til person, så placeringen af øjets midtpunkt kan variere fra person til person med helt op til 30 %.

– Det er egentlig ikke mere mærkeligt, end at nogle mennesker har længere ben end andre. Men de små forskelle er vigtige - ikke mindst ved udmåling af briller. Når man foretager en 3D-måling af øjet, kan man optimere brilleglassene efter øjets midtpunkt, og det giver en markant forskel i skarphed og optisk kvalitet, siger Håkan Broman.

Ligesom de fleste mennesker enten er højre- eller venstrehåndede, er det ene øje dominant og det, der bruges mest. Hvis øjnene har forskellig synsevne, er det som regel det bedste øje, der er dominant.

– I nogle tilfælde følger det andet øje bare med som støtte. Personer med en skelen, som ikke er blevet korrigeret i barndommen, kommer ikke til at se godt med det ikke-dominante øje og ser derfor kun med 10-20 % af den normale synsevne. Det er derfor, det er så vigtigt at kontrollere synet allerede hos meget små børn, forklarer Håkan Broman.

Øjnene fortsætter med at vokse i længere tid end resten af kroppen

Isabel Helander fortæller, at et menneskes syn primært udvikles i de første 8 leveår. Selve øjet fortsætter dog med at vokse helt op i 25-30-årsalderen, altså længere end resten af kroppen.

Øjet er med andre ord et raffineret og kompliceret organ, og det kræver omfattende viden og avanceret teknologi at optimere synet hos mennesker, der har brug for briller eller kontaktlinser.

– Det er vigtigt at vide, at der er forskel på brilleglas. Man bør give det unikke øje et unikt glas, konstaterer Gitte Sørensen.

Det unikke øje stiller store krav ved udmåling af glas.

Profil Optik bruger en kombination af metoder og teknologier. 

  • EyeTech måler, hvordan brillestellet er placeret foran øjnene, samt øjnenes form og størrelse. 
  • Eyecode, Essilors 3D-metode, gør det muligt at slibe glassene efter øjnenes unikke mål. Brilleglas, hvor der er taget hensyn til placeringen af øjets midtpunkt, kan give et syn med samme HD-skarphed i hele glasset.
  • 4D-teknologien tager hensyn til det dominante øje, og det giver en hurtigere reaktion. 

Vidste du, at …

  • både iris og nethinden er lige så unikke som dit fingeraftryk
  • øjet er kroppens mest følsomme organ med 1,2 miillioner små nervetråde
  • øjet er det eneste sted i kroppen, hvor man direkte kan undersøge blodkarrene
  • øjets midtpunkt varierer fra person til person
  • det ene øje er dominant og bruges mere end det andet
  • øjet fortsætter med at vokse helt op til 30-årsalderen.

Book en synsundersøgelse her