Populære søgninger
Kvinde tager kontaktlinser i

Bliv klogere på risici ved kontaktlinser

Der er masser af frihed ved at bruge kontaktlinser som supplement til eller helt i stedet for briller. Du kan blandt andet lettere have et aktivt liv og undgå duggede briller i regnen. Kosmetiske hensyn er også en medvirkende årsag. Får du kontaktlinser med læsefelt i, slipper du samtidig for at tage dine læsebriller af og på hele tiden.

Selvom der er flere fordele ved at anvende linser, er der dog også risici. Det gælder især, hvis du ikke får dem renset godt nok eller har dem på for længe ad gangen. Derfor er det vigtigt, at du bruger dem korrekt. Læs artiklen her på siden, og bliv klogere på risiciene og forholdsreglerne ved forkert brug af kontaktlinser.

Dårlig håndtering kan give irritation og infektioner

Kontaktlinser er generelt sikre og ufarlige for dine øjnes sundhed. Men hvis du har tendens til at have dem på for længe ad gangen, ikke får dem renset hver dag eller lignende, kan du få infektion.

Hvis du for eksempel anvender kontaktlinserne for længe, er der en risiko for, at der ikke kommer ilt nok til hornhinden. Det kan på sigt medføre vækst af nye blodkar, som dog ikke mærkes, da der i de nedre lag af hornhinden ikke er nogle smertereceptorer. Og selvom blodet kan trække sig tilbage fra de små, nye kar, forsvinder den nye kardannelse ikke igen.

LÆS OGSÅ: Sådan bruger og renser du dine kontaktlinser

Dårlig hygiejne og kontaktlinser passer ikke godt sammen. Har du ikke vasket hænder, inden du tager kontaktlinser i eller ud, får du snavs og bakterier i øjnene. Det kan forårsage irritation eller i værste fald give øjenbetændelse. Derfor skal du altid vaske hænder ved håndtering af kontaktlinser. 

Hvis dine øjne er irriterede, skal du vente, til irritationen aftager, før du tager linser på. Her kan du med fordel bruge reservebriller, som kan være med til at forebygge risici for blandt andet øjenirritation, mangel på iltning og øjenbetændelse. Brillerne giver nemlig dine øjne en pause fra kontaktlinserne og reducerer risikoen for irritation og infektioner, tillader mere ilt at nå ind til øjet og skåner hornhinden. 

Hvornår bør du ikke bruge kontaktlinser?

Alle kan bruge kontaktlinser – unge som voksne. Dog kan der være perioder eller medicinske årsager, der gør, at du ikke bør bære kontaktlinser. Derfor er det vigtigt, at du altid rådfører dig med en optiker, der kan vejlede dig. 

Her er eksempler på, hvornår du som udgangspunkt ikke bør have kontaktlinser i:

  • Når du sover: Det er uanset, om du tager en lille lur eller sover hele natten. Du risikerer, at øjnene ikke får nok ilt. Dog er der kontaktlinser beregnet til at sove med om natten.

  • I sygdomsperioder: Hvis du for eksempel har forkølelse eller pollenallergi, bør du bruge briller i perioden. Risikoen for betændelse i øjet er høj, fordi immunforsvaret er svækket.

  • Ved tørre øjne: Hvis du har tendens til tørre øjne, kan du opleve, at nogle linser er med til at udtørre øjnene yderligere. Har du dem på for længe, kan du også få et sløret syn.

  • Når du dykker: Du kan sagtens bade med linserne på, men hvis du dykker eller har hovedet meget under vand, anbefaler vi, at du bruger svømmebriller. Vand i øjnene øger risikoen for infektion.

Læs mere om forskellene på bløde linser og hårde linser i vores artikel: Alt du har brug for at vide om kontaktlinser. 

Følg altid din optikers instruktioner 

Risikoen for, at der sker skade på dine øjne, når du bruger kontaktlinser, er nærmest ikke eksisterende. Det gælder, så længe du følger din optikers vejledning og gode råd. Afviger du fra anbefalingerne, er der større risiko for øjeninfektioner og irritation.

Særlig dårlig hygiejne er en hyppig årsag til, at flere får øjenbetændelse. Sørg derfor for altid at have rene hænder, når du håndterer kontaktlinserne. Undgå at bære dem for længe ad gangen, og tag linserne af, så snart du oplever tegn på infektion.

LÆS OGSÅ: Tips til komfort og tilpasning til kontaktlinser

For at undgå potentielle problemer er det også en god idé med regelmæssige øjenundersøgelser hos en optiker eller øjenlæge. Så kan du lettere sikre dig, at dine øjne er sunde, og at dine kontaktlinser stadig passer til dig. 

Oplever du almindelige symptomer på irriterede øjne, kan du give dem en pause ved at bruge briller eller for eksempel øjendråber, der giver øjnene fugt.

Vi vejleder dig grundigt i din Profil Optik

Er du usikker på, om kontaktlinser er noget for dig? Kig forbi din lokale Profil Optik, hvor vores erfarne optikere er klar til at rådgive dig om brug af kontaktlinser og kontaktlinsevæske bedst muligt. 

Har du behov for et eftertjek af dine nuværende kontaktlinser eller en undersøgelse af din generelle øjensundhed, er vi selvfølgelig også klar til at hjælpe dig. 

Book tid til synsprøve her.

kvinde tager synstest

Book en synsprøve

Synsforandringer kommer ofte snigende. Derfor anbefaler vi at du regelmæssigt får tjekket dit syn.

to personer ser på briller

Find vores butikker nær dig

Søg efter en butik, eller brug din nuværende placering til at se butikker i nærheden af ​​dig.

Spørgsmål og svar

Hvis du sover med kontaktlinser, øger du risikoen for, at linserne klistrer til dine øjne, og at dine hornhinder ikke får nok ilt, hvilket kan give øjeninfektion. Du kan dog trygt sove med en døgnlinse. Som navnet antyder, kan du have denne type linse på et helt døgn – også når du sover.