Populære søgninger
to piger med briller der kigger på en telefon

Briller der bremser nærsynethed hos børn

- Alt hvad du har brug for at vide
Dreng der kigger ind i en øjenmaskinen

Hvad er nærsynethed?

At være nærsynet vil sige, at man ser skarpt tæt på, men sløret på afstand. Man bliver ofte nærsynet på begge øjne, men der kan være forskel på, hvor godt man ser på venstre og højre øje. Nærsynethed hos børn opdages ofte i skolealderen, og man vokser ikke fra det. 

Pige der kigger på sin iPad

Hvorfor bliver man nærsynet?

Myopi er arveligt, men påvirkes også af vores livsstil. Nærsynethed hos børn er stigende, og flere og flere børn bliver nærsynede i en forholdsvis ung alder blandt andet på grund af en stillesiddende livsstil inden døre.

Øjet har brug for udendørs lys for at føle sig godt tilpas, gerne i mindst 90 minutter om dagen. Risikoen for at udvikle nærsynethed øges, hvis vi er meget inden døre og kigger på skærme i stedet for, som når vi er ude, at veksle mellem at fokusere vores blik på både korte og lange afstande.

Kan de rigtige briller bremse nærsynethed hos mit barn?

Desværre er der ingen måde, man kan helbrede eller helt stoppe udviklingen af nærsynthed på, men den kan bremses. Så der er hjælp at hente! Undersøgelser viser, at briller med Essilor® Stellest™-glas bremser nærsynethed hos de børn, der bruger dem. Derudover betyder brugen af glassene, at barnet i fremtiden vil undgå visse øjenlidelser. Når Essilor® Stellest™-briller bruges i tolv timer om dagen, bremses udviklingen af nærsynethed i gennemsnit med 67 procent sammenlignet med standardglas med enkeltstyrke*.

*Bao J. et al. (2021). Kontrol med nærsynethed ved hjælp af brilleglas med asfæriske linser: En randomiseret klinisk test hvert andet år. Invest. Ophthalmol. Vis. Sci.; 62(8):2888. 

Sådan fungerer briller med Stellest-briller™, der bremser nærsynethed:
 

StellestTM-glas virker på den måde, at de både korrigerer for dit barns synfejl og samtidig bremser udviklingen af nærsynethed. 

  1. Korrigering - Stellest™-glas giver et lige så skarpt syn som almindelige enkeltstyrke glas.

  2. Kontrol - Derudover bremses udviklingen af nærsynethed med i gennemsnit 67 procent (*) sammenlignet med enkeltstyrke glas. Nærsynethed bremses ved at justere den måde, øjet vokser på, og resultaterne kan ses allerede efter seks måneders brug. Efter det første år var væksten af øjet hos ni ud af ti børn med Stellest™-glas magen til eller langsommere end hos børn, der ikke var nærsynede (**)

Sådan foregår det:

1. Synsundersøgelse 
Ved det første besøg foretages en indledende vurdering af barnets syn, og der laves en ordination af briller. Vi anbefaler Stellest™-glas, hvis dit barn begynder at blive eller allerede er nærsynet, men også hvis der er risiko for at udvikle en svær grad af nærsynethed. 

Skog
2. Vælg briller
Ved det andet besøg får barnet lov at vælge briller, og stellet justeres, så det passer. Det kan tage op til en uge for barnet at vænne sig til de nye briller. Undersøgelser viser, at 90 procent af børnene først har vænnet sig fuldt ud til brillerne efter tre dage og 100 procent efter en uge**. Det anbefales normalt, at brillerne bæres mindst tolv timer om dagen for at hjælpe øjet med at begynde at tilpasse sig, og for at nærsynetheden skal kunne bremses. 

Öga

 3. Opfølgning
Efter to uger bliver du og dit barn inviteret til et opfølgende besøg. Ved den første opfølgning tjekker vi, hvordan det føles, og om der er brug for justering af enten glas eller stel. Selvfølgelig er der mulighed for, at både børn og forældre kan stille spørgsmål. Herefter vil børnene med deres forældre blive inviteret til opfølgning hvert halve år for at måle øjets brydning og vækst. Synsstyrken vil også blive testet både på afstand og på tæt hold.


**Bao, J. et al. (2021). One-year myopia control efficacy of spectacle lenses with aspherical lenslets. Br. J. Ophthalmol. doi:10.1136/bjophthalmol-2020-318367. Drobe B. et al. (2020). Adaptation and visual comfort in children with new spectacle lenses containing concentric rings of contiguous aspherical micro-lenses for myopia control. Invest. Ophthalmol. Vis. Sci. 61(7): 94.

Ofte stillede spørgsmål om nærsynethed

Det vigtigste er, at barnet husker at bruge brillerne hele dagen, også selvom det kan føles uvant i begyndelsen. Den første uge er ofte en periode, hvor øjnene tilpasser sig, og det kan føles lidt underligt for barnet. Men efter et par dage føler de flest børn sig godt tilpas med deres briller, og efter den første uge plejer det at føles helt normalt for de fleste. Hvis der er noget, der skal justeres, hjælper optikeren med det. Hvis barnet bruger brillerne hele dagen, vil det hver dag give resultater, så det er mit vigtigste råd.

Det er altid vigtigt at gå til en optiker, der kan undersøge, om dit barn er nærsynet, men der er et par ting, du selv kan lægge mærke til som forælder. Hvis barnet har hovedpine, begynder at knibe øjnene sammen eller gerne vil sidde tæt på bøger og skærme, kan det tyde på, at barnet er begyndt at udvikle nærsynethed. Man kan jo gnide sig i øjnene af mange grunde, men det kan også være et tegn, hvis det er noget, barnet begynder at gøre mere og mere. Hvis du lægger mærke til en eller flere af disse ting og har mistanke om, at dit barn begynder at blive nærsynet, bør du booke tid til en øjenundersøgelse.

kvinde tager synstest

Book en synsprøve

Synsforandringer kommer ofte snigende. Derfor anbefaler vi at du regelmæssigt får tjekket dit syn.

to personer ser på briller

Find vores butikker nær dig

Søg efter en butik, eller brug din nuværende placering til at se butikker i nærheden af ​​dig.