1. fremtidens øjensundhedsundersøgelser

Vi tilbyder fremtidens øjensundhedsundersøgelser allerede i dag

Nutidens optikere kan gøre så meget mere end at undersøge behovet for briller og linser. Avanceret teknisk udstyr som funduskameraer og trykmålere giver moderne optikere information, som kan have stor betydning for kundens sundhed. "Vi har både den kliniske kompetence og det tekniske udstyr til at kunne tage et større ansvar for øjensundheden i Danmark", siger Gitte Sørensen, som er optisk ansvarlig hos Profil Optik.

Gitte Sørensen blev autoriseret optiker i 1994 og har fulgt branchens hurtige udvikling gennem de seneste årtier. Hun har i årenes løb haft adskillige chefstillinger, blandt andet som produktchef inden for næsten enhver tænkelig produktkategori. I dag er hendes formelle titel Head of Product & B2B, men hun er også ansvarlig for at uddanne den del af butikspersonalet, som ikke er autoriserede optikere.

Gitte Sørensen søgte blandt andet til Profil Optik for 14 år siden, fordi hun satte pris på kædens ambition om altid at ligge i front på udviklingsområdet, uanset om det er inden for sortiment og design eller teknik og videnskab. I dag er hun en af drivkræfterne i et samarbejde, som gør Profil Optik unik i branchen.

– Vi har nu i et stykke tid som den eneste optikerkæde kunnet tilbyde vores kunder det absolut sidste nye, når det gælder screening for de tre største øjensygdomme ved hjælp af kunstig intelligens. Kundens nethinder fotograferes med et såkaldt funduskamera, hvorefter billederne uploades til RetinaLyze og analyseres inden for få minutter ved hjælp af en algoritme.

Hvis algoritmen viser grønt, indikerer det, at der ikke er fundet noget unormalt, mens gult indikerer, at der kan være en eventuel afvigelse, som vi skal se nærmere på, siger Gitte Sørensen. Ved rød sender vi billedet til RetinaLyzes specialistteam, som vurderer det inden for 48 timer – i visse tilfælde med en anbefaling om, at kunden skal henvises til videre behandling hos sin egen øjenlæge. Algoritmen screener for de tre største sygdomme. Derefter vurderer vores optikere med deres høje faglige kompetence, hvad der skal ske videre med kunden. Screeningen og vores høje optiske kompetence i samråd med teamet fra Retinalyze, giver en tryghed i, at det er de rette kunder, som sendes videre til øjenlæge.

Ved at analysere store mængder data kan RetinaLyze finde tidlige tegn på diabetisk retinopati, skader på nethindens blodkar på grund af diabetes og aldersrelaterede skader på den gule plet (AMD = Age-related Macular Degeneration). Desuden kan RetinaLyze screene for grøn stær ved at måle det relative hæmoglobinniveau i synsnervepapillen.

– Der er tale om øjensygdomme, som kan forårsage blindhed, hvis de ikke opdages i tide og bliver behandlet, siger Gitte Sørensen.

Ved hjælp af øjensundhedsundersøgelser, blandt andet med RetinaLyze og vores høje faglige kompetence, finder Profil Optik øjensygdomme hos omkring to procent af kunderne.

– Vi har frem til i dag kunnet henvise omkring 7.000 personer til videre lægebehandling, hvoraf langt de fleste var symptomfrie og ikke var klar over, at de risikerede at få problemer – de henvendte sig til os for at få nye briller.

Det er efter Gitte Sørensens mening et blandt mange beviser på, at optikere skulle kunne aflaste sundhedsvæsnet i et endnu større omfang – ved hjælp af screening og regelmæssige undersøgelser, som sundhedsvæsnet hverken har tid eller ressourcer til i en tid, hvor befolkningen bliver ældre, og øjenproblemer af forskellige slags bliver stadig mere udbredte.

Men det er langt fra kun ældre, eller udelukkende voksne, som ville kunne få stor gavn af optikernes ekspertise hos Profil Optik.

– Vi ville ønske, at optikere kunne få mulighed for at udføre synsscreening på børn tidligere. De undersøgelser, der udføres i skolen, er gode, men her tjekker man primært, hvor god synsevne barnet har, siger hun. Hvis vi kunne screene børn fra en lavere alder, ville vi kunne opdage problemer, som ville være nemme at løse – hvilket ville have stor betydning, ikke blot for barnets øjne og risikoen for varige synsnedsættelser, men også for deres generelle mulighed for at fungere i skolen.

I løbet af 2020 vil Profil Optik sætte ekstra fokus på tørre øjne – som stadig flere generes af.

– De udviklingsmæssige fremskridt betyder, at vi vil kunne hjælpe vores kunder meget bedre, men det vender vi tilbage til senere på året.

Artiklen er oprindeligt udgivet i Profil Optiks rapport Øjensundhed 2020/21-rapporten

 

LÆS MERE OM VORES MILJØARBEJDE

 

 1. VI TAGER ANSVAR FOR MILJØET

  Hos Profil Optik mener vi, at vi har både ansvar og mulighed for at bidrage til at nå FN’s globale klimamål. Læs mere om, hvordan vi aktivt arbejder for et bedre miljø.

  Profil Optiks miljøarbejde

 1. VI TAGER ET SOCIALT ANSVAR

  Profil Optik vil være med til at skabe et bedre liv for vores medmennesker – og et bedre samfund generelt. Derfor arbejder vi også med social bæredygtighed.

  socialt ansvar

 1. VORES VISION

  Læs mere om vores vision og strategi for at nå de bæredygtige mål.

  vores vision