1. Gustaf Öqvist Seimyr.

Dysleksi i blikket

Et par hurtige forberedelser og ét minuts læsning. Det er nok til at opdage dysleksi med en ny metode, som undersøger øjnenes bevægelser. 

Dysleksi (ordblindhed) er som regel arvelig og medfører vanskeligheder ved at stave, læse og omsætte ord. Det anslås, at dysleksi påvirker 5-10 procent af befolkningen. I dag mangler der imidlertid tydelige retningslinjer for, hvordan børn og unge skal udredes ved mistanke om dysleksi. Det er heller ikke muligt at afgøre, hvilke testmetoder der er pålidelige, fordi der mangler videnskabeligt grundlag.

Det står dog klart, at årsagerne til dysleksi hænger sammen med vanskeligheder i hjernens afkodning af sprogets opbygning, hvilket afspejles i øjenbevægelserne hos ordblinde, når de læser.

Studerer øjenbevægelser

Forskere ved Karolinska Institutet i Stockholm har udviklet en metode til at opdage dysleksi hos børn ved at studere deres øjenbevægelser. Metoden går ud på at få elever til at læse en tekst på en computerskærm, hvorefter der anvendes avanceret teknik til at sammenligne øjenbevægelserne med tidligere målinger af andre børn med og uden dysleksi.

Gustaf Öqvist Seimyr
Gustaf Öqvist Seimyr.

Han er også medstifter af virksomheden Lexplore, som har lanceret den nye metode.

– Når man læser, stopper blikket kortvarigt op og afkoder det, man læser – det kaldes fiksation. Derefter flytter øjnene til et nyt fiksationspunkt. Men hos ordblinde ser man, at disse fiksationer bliver længere og mindre stabile, og at afstandene bliver kortere. Det betyder, at ordblinde oftere går tilbage i teksten og med andre ord er nødt til at læse mere end andre, siger Gustaf Öqvist Seimyr.

– Vi bruger et særligt kamera, en eye tracker med infrarødt lys, som kan registrere 90 billeder pr. sekund. På den måde kan vi følge øjnenes bevægelser, både hver for sig, men også i samspil.

Opdages tidligere

Gennemsnitsalderen for at identificere børn med dysleksi er i dag omkring 13 år, men med Lexplores teknik er det muligt at undersøge børn, allerede når de går i første klasse og er begyndt at læse. Inklusive forberedelser tager det blot 3-5 minutter at udføre testen, og træfsikkerheden er op mod 95 procent. Efter udført analyse modtager skolen en rapport.

En af de store fordele med den nye metode er, at den sparer tid. Man kan hurtigt opfange elever, som udviser tegn på dysleksi, og få dem udredt hos en talepædagog, som udfører flere tests og stiller en diagnose baseret på sin ekspertise og erfaring.

– Vi håber på, at elever på den måde kan få både hurtigere og bedre hjælp. Efter vores mening bør testen udføres flere gange i løbet af et år for at se, hvilke foranstaltninger der fungerer. Baseret på testresultaterne kan vi tilbyde retningslinjer og individuelt tilpasset rådgivning, siger Gustaf Öqvist Seimyr.

– Vi samler desuden resultaterne, så skoler og kommuner kan sammenligne og vurdere, hvor ressourcerne kan sættes ind på den mest effektive måde. Frem til i dag har Lexplore udført omkring 50.000 screeninger i Sverige. Metoden er også tilpasset til engelsk, og næste skridt er tysk og norsk.

Artiklen er oprindeligt udgivet i Profil Optiks rapport Øjensundhed 2020/21-rapporten

 

LÆS MERE OM VORES MILJØARBEJDE

 

  1. VI TAGER ANSVAR FOR MILJØET

    Hos Profil Optik mener vi, at vi har både ansvar og mulighed for at bidrage til at nå FN’s globale klimamål. Læs mere om, hvordan vi aktivt arbejder for et bedre miljø.

    Profil Optiks miljøarbejde

  1. VI TAGER ET SOCIALT ANSVAR

    Profil Optik vil være med til at skabe et bedre liv for vores medmennesker – og et bedre samfund generelt. Derfor arbejder vi også med social bæredygtighed.

    socialt ansvar