OPTIKERENS FEM RÅD TIL AT PASSE PÅ SYNET OG ØJNENE


1. 20-20-20-reglen 

Når du ser på en skærm, så tag en pause hvert tyvende minut. Se på en genstand, der er mindst 20 meter væk. Bliv ved i mindst 20 sekunder.

2. Brug filter mod blåt lys

Vores skærme afgiver et blåt lys, som er usundt for øjnene – specielt for et ungt øje, der ikke er færdigudviklet. Hvis du helst vil undgå at bruge blålysfiltret på din skærm, kan du få briller, der fjerner dele af det usunde blå lys, som får skærmen til at se helt normal ud, samtidig med at du beskytter dine øjne.

3. Vær udendørs

En forklaring på eskalerende nærsynethed blandt børn og unge er, at de ikke kommer nok ud i den friske luft. Øjets velbefindende afhænger af dagslys. Når vi er udendørs, ser vi desuden på længere afstande og arbejder derfor med vores øjenmuskulatur.

4. Afstandstræning

Øjet har godt af at skifte afstand ofte og meget. Skriv alfabetet i tilfældig rækkefølge, i en tilpas stor størrelse, på et stykke A4-papir. Hæng det op på væggen cirka tre til fem meter borte. Du skal kunne se bogstaverne. Skriv bagefter alfabetet på et stykke A5-papir i samme rækkefølge, men med mindre bogstaver. Hold A5-arket i hånden. Find bogstavet A på væggen, find herefter A på papiret i hånden. Fortsæt med at finde B på afstand og bagefter på papiret i hånden. Arbejd dig gennem hele alfabetet, så har øjet fået en god træning.

5. Den sjove – lær at jonglere

Når du jonglerer, arbejder du aktivt med øjenmuskulaturen. Du ser på forskellige afstande, bruger dit dybdesyn og bevæger øjnene hurtigt.

WHO forudser at godt halvdelen af jordens befolkning vil være nærsynet i 2050*. En af de primære årsager er det øgede nærarbejde vi oplever bl.a. som følge af vores digitale forbrugsmønster med flere timer foran pc, tablets, telefoner m.m., men også i kombination af vores tid på at læse bøger m.m. Danske børn bruger i gennemsnit 25 timer om ugen foran digitale skærme og for de 14–17-årige er tallet helt oppe på 35 timer**. For at mindske risikoen for udvikling af nærsynethed og får at få et sundt adfærdsmønster i forbindelse med børn og unges skærmbrug, anbefaler vi at man benytter rådene på forsiden af dette kort. Da man stadig ikke kender til de reelle følger og evt. risici ved det øgede skærmbrug, er rådende anbefalinger og ikke retningslinjer, ud fra den viden der findes på området i dag.

*World Health Organization, “The Impact of Increasing prevalence of myopia and high myopia”. Report of the Joint: World Health Organization–Brien Holden Vision Institute, Global Scientific. Meeting on Myopia. University of New South Wales, Sydney, Australia 16–18 March 2015.
** Ifølge undersøgelse udført af YouGov for Synsam Group. I perioden 3. til 15. januar 2020 er i alt 1015 online interviews foretaget med forældre til børn i alderen 0 til 17 år i Danmark.