Lysfølsomme øjne


Lider du af lysfølsomhed, kan du have glæde af at gå med briller med særlige glas. De kan dæmpe de skarpe stråler fra solen, så du ikke bliver generet af de forvirrende lys. Er du i tvivl, om du har lysfølsomme øjne, bør du opsøge din lokale optiker, øjenlæge eller almindelige læge.

Alle mennesker har en indbygget reaktion, så de skærmer deres øjne mod solen, når de ser direkte op i den. Hvis de ikke havde det, ville de nemlig kunne få skader på nethinderne. For nogle er deres øjne dog langt mere lysfølsomme end det: De kan blive irriterede af den lille smule solskin, der er på en gråvejrsdag, eller af dagslyset, selvom de er inden døre. Det kaldes lysfølsomhed. 

Lysfølsomhed er et meget almindeligt tegn på en lang række af øjengener, som de fleste mennesker oplever. De mest almindelige øjengener er tørre øjne, øjenbetændelse og migræne, men også grå stær, nethindeforkalkning og svangerskabsforgiftning kan føre til, at du ikke kan tåle lyset lige så godt. Derfor er det vigtigt, at du bliver undersøgt af en øjenlæge, hvis du tror, at du har lysfølsomme øjne. 

Farvede glastyper kan hjælpe dig 

Når du har fundet ud af, hvorfor du har lysfølsomme øjne, kan du henvende dig til din lokale Profil Optik. Vi sælger nemlig forskellige glastyper, der kan hjælpe dig med at filtrere de irriterende stråler fra solens lys. Dermed vil du ikke være lige så generet af dine øjnes lysfølsomhed.

Derfor kan du ikke “bare” gå med solbriller, når du har lysfølsomme øjne

Når du har lysfølsomme øjne, har du måske tidligere løst det ved, at du gik med solbriller både ude og inde. Det er dog ikke godt for din lystolerance, hvis du går med solbriller indenfor. Når du tager brillerne af, vil lyset være alt for skarpt for dine øjne, og du vil derfor være endnu mere generet af det. 

De farvede glastyper er derfor en langt bedre løsning for dig. De sikrer, at du ikke vænner dig til at se verden alt for mørkt, hvilket hjælper, så din lysfølsomhed ikke bliver overdrevet. 

Hvorfor giver lys ondt i øjnene?

Forskerne har længe vidst, at mennesker med lysfølsomheds hjerner på en eller anden måde overdrev sanseindtrykket af lys, men de har haft svært ved at finde ud af hvorfor. Meget tyder dog på, at det er gangliecellerne, der sidder i nethinden, hvor lyset først rammer, der af en eller anden grund er overfølsomme over for lys. 

Gangliecellerne er koblet med den del af vores hjerner, der styrer vores døgnrytme og også med et smertecenter i hjernen. Cellerne giver også en forklaring på, hvorfor blinde mennesker heller ikke bryder sig om at se mod solen, ligesom de også har en almindelig døgnrytme, der er styret af lyset, selvom de ikke kan se. 

Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål om det at lide af lysfølsomhed.

  1. Bestil synsprøve

Bestil Synsprøve


Vi er stolte over at have noget af markedets mest avanceret teknologi og udstyr til vores syns- og øjensundhedsundersøgelser.

Bestil tid