Nu åbner Synsams nye produktions- og innovationscenter i Östersund

Synsam slår nu dørene op til sit nye produktions- og innovationscenter på Frösön i Östersund. Det er Nordens første store fremstillingsanlæg for brillestel.

På mindre end to år er Synsam gået fra en vision om at flytte produktionen hjem fra Asien – til at have et nybygget produktions- og innovationscenter, et lokalt team og den første kollektion af brillestel klar og produceret på Frösön uden for Östersund. Bygningen, der er omkring 8.000 kvadratmeter stor, var tidligere en flyhangar.

– Med mod og stor beslutsomhed viser Synsam, at vi kan gå fra ord til handling; at flytte produktionen hjem og tilbyde kunderne lokalt producerede briller. Jeg er ekstremt stolt over, at vi nu har påbegyndt produktionen, og at vi allerede til september vil have vores første kollektion - Jämtö - ude i butikkerne, siger Håkan Lundstedt, adm. direktør for Synsam Group.

Nærhedsprincippet reducerer klimaaftrykket

Synsam vil gradvist bringe produktionen af alle sine mærker hjem til det svenske produktionscenter.

– Vi arbejder med nærhedsprincippet i alle faser. Vi forkorter og reducerer transporter. Det er en meget stor del af reduktionen af vores klimaaftryk. Vi vil også sørge for at have så lokale materialer som muligt i vores produkter. Lige nu holder vi os inden for Europas grænser, men på sigt vil vi satse på materialer fra lokale råvarer fra Skandinavien, siger Ida Geiler, adm. direktør i produktionscentret.

En ny kollektion af briller

Den første kollektion, der produceres i anlægget, vil blive frigivet til oktober. Kollektionen hedder Jämtö. Stellet består af 68 procent biobaseret cellulose fra træmasse og vegetabilske olier. Designet af de seks unikke unisex-stel er inspireret af Jämtlands natur. 
Anlægget har også en innovationssektion. 

– Vi vil gerne være med til på den rette måde at føre kunderne gennem den innovation og udvikling, som vi selv tror på. Derfor udvikler vi nu nye produkter og produktionsteknikker og forkorter den tid, hvor produktet bevæger sig fra produktion til kunde. Vi vil også deltage i spændende forskningsinitiativer om innovation, siger Ida Geiler.

Det er også et vigtigt aspekt at tage hånd om affaldet fra produktionen.
– Når man fræser fronten på brillerne, opstår der affald i form af spåner og småstykker. Nu opsuger vi alle spånerne og isolerer dem. Samtidig er vi ved at undersøge, hvordan vi skal passe på alle råvarerne, og hvordan de skal bruges, siger hun.

Satser på cirkulært flow

Det var et bevidst valg at ombygge den eksisterende flyhangar i Östersund i stedet for at bygge nyt.

– Det vil give en stor reduktion i klimaaftrykket, at vi genanvender en eksisterende bygning i stedet for at bygge en helt ny, siger Ida Geiler.

En anden fordel ved flytningen er, at Synsam selv får kontrol over alle stadier i produktionen.
Det handler om alt fra distribution og affaldshåndtering til bæredygtighed set fra et medarbejderperspektiv, som for eksempel medarbejdernes ergonomi og sikkerhed. 

– Vi får kontrol over arbejdsforholdene og kan sikre, at vi har en attraktiv arbejdsplads, der er sund og god, siger hun.

Stort engagement i flytningen hjem til Sverige

Flytningen til Frösön har vakt stor interesse i medierne og blandt politikere, forskere og erhvervslivet. Ida Geiler mener, at det handler om, at virksomhederne i mange år har valgt at forlade Sverige, hvilket har haft negative konsekvenser for mange byer. At Synsam nu vender hjem bliver derfor modtaget med åbne arme.

– Alle vil gerne være med! Projektet berører så mange. Det engagerer og fremkalder spørgsmål, beundring og respekt. Det er sjovt, hvilken respons vi har fået, siger hun.

Det første hold er nu ansat og uddannet i produktionscentret. I takt med at volumen bliver større, vil der blive ansat flere medarbejdere. I alt forventer Synsam at ansætte et par hundrede mennesker.

– Når vi er i mål, vil vi være en af de største private arbejdsgivere i Östersund, siger Ida Geiler.

Östersund
Her ligger Synsam Groups nye produktions- og innovationscenter i jämtländska Östersund.

 

 1. VI TAGER ANSVAR FOR MILJØET

  Hos Profil Optik mener vi, at vi har både ansvar og mulighed for at bidrage til at nå FN’s globale klimamål. Læs mere om, hvordan vi aktivt arbejder for et bedre miljø.

  Profil Optiks miljøarbejde

 1. VI TAGER ANSVAR FOR SAMFUNDET

  Profil Optik vil være med til at skabe et bedre liv for vores medmennesker – og et bedre samfund generelt. Derfor arbejder vi også med social bæredygtighed.

  socialt ansvar

 1. VORES VISION

  Læs mere om vores vision og strategi for at nå de bæredygtige mål.

  vores vision