Er tablets og smartphones skadelige for børns syn?


Børn og unge bruger mere og mere tid foran digitale skærme. Skal det bekymre os?

Tid foran en skærm kan synes at vare et splitsekund. Det, der skulle være et kort øjeblik trækker ud, og de små bliver siddende, ofte i de mærkeligste stillinger. Lignende statiske ophold giver let belastning på muskulatur og kan føre til smerter og ubehag i nakke og skuldre. Alligevel er det værste nok, at det kan få konsekvenser for dit barns syn.

Risikoen for nærsynethed og andre foruroligende konsekvenser

Børns øjne er særligt udsatte ved lange ophold foran skærmen, fordi deres øjne ikke er fuldt udviklede. Skærmen tvinger barnets syn til at fokusere tæt på i lange perioder og kræver en statisk koncentration, som stresser deres øjne mere end hos voksne.

Skærmen udsender også meget blåt lys, som er kendt for at nedbryde søvnhormonet Melatonin. Det er grunden til, at brugen af tablets lige før sengetid kan gøre det sværere for både børn og voksne at falde i søvn. En anden konsekvens, som er vanskelig at vide meget om, er, hvordan vores børns omgang med data påvirker udviklingen af deres hjerner. Så hvad skal man gøre? Et sted kan være at begynde at lave faste regler for tiden med skærm og sørge for, at de sidder korrekt.

Tre timer ude om dagen

Det handler om at løfte blikket og hjælpe barnet med at finde balancegangen mellem datatid og udendørstid. Både amerikanske og australske forskere, der har forsket i børn og nærsynethed, fandt ingen signifikant sammenhæng mellem skærmbrug og nærsynethed. Det, de imidlertid fandt, var en sammenhæng mellem nærsynethed og timer ude i naturen! Det, som betød mest, var, hvor meget deres øjne blev eksponeret for de typer lys, der findes udendørs.

Bedre med en synstest for meget end en for lidt

Det er vigtigt at få klarhed over, om dit barn er nærsynet. Heldigvis afdækkes nærsynethed normalt ved en 4-års-kontrol hos sundhedsplejersken. Alligevel kan barnet have andre problemer med synet, som testen ikke viser, som for eksempel forskelligt syn på hvert øje, eller langsynethed.

Der er ingen tvivl om, at problemer med synet har en negativ indvirkning i en læringssituation. Nedsat synsevne komplicerer både læse- og læringsprocessen, og det kan også være årsag til opmærksomheds- og koncentrationsproblemer. Alle forældre vil give deres børn den bedst mulige start på livet. Det er en af grundene til, at optikere ser, at flere og flere i dag får foretaget en synstest på børnene, før de kommer skolealderen.

 

BESTIL SYNSTEST

OBS. Børn under 10 år skal forbi lægen eller øjenlægen, inden vi må bestille briller.

Vælg nærmeste butik